Neeltje Smitskamp – Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Neeltje Smitskamp werkt als redacteur fictie bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Een jonge uitgeverij met grote talenten als Hanya Yanagihara, Michael Ondaatje, Aminatta Forna en Leïla Slimani. Literatuur die je bijblijft.

 

Neeltje kijkt graag ook over de Engelstalige grens naar verrassende romans uit Duitsland of Frankrijk. Volgens haar is een roman geslaagd als je even in een heel andere wereld terechtkomt en alles om je heen kunt vergeten. En als je het boek uit hebt, ziet je eigen wereld er ook een beetje anders uit. Neeltje is een optimist, ze houdt van de geur van de Berlijnse metro, drijft graag op haar rug in de zee, luistert naar Franse hiphop en krijgt nooit genoeg van trampoline springen met haar dochters. Ze heeft een hekel aan vroeg opstaan.
Zij is erg enthousiast over de roman Vanuit hier zie je alles. Hieronder laat ze je graag weten waarom:

“Er worden, ook door Nieuw Amsterdam, veel boeken uitgegeven met heftige thema’s. Belangrijke boeken, verhalen die verteld moeten worden, maar waar je soms wel kapot van bent. Het kan dan zo’n verademing zijn wanneer er een boek langskomt waar je oprecht gelukkig van wordt. Elke keer dat ik over Vanuit hier zie je alles vertel, beginnen mijn ogen te glinsteren, en wil ik eigenlijk niets liever dan nog een keer in die prachtige wereld duiken van Mariana Leky. Dit boek is schitterend geschreven, alleen al door de taal kom je in een heel bijzondere sfeer terecht, een zoete melancholie zoals je die ook voelt in de film Amelie. En wacht maar tot je de personages leert kennen, je wilt er nooit meer weg. Vanuit hier zie je alles is een liefdesverhaal, maar bovenal een ode aan het leven.” Aldus Neetje Smitskamp. 

Vanuit hier zie je alles is in eerste plaats het verhaal van Louise, over hoe ze haar beste vriend verliest en er jaren later haar grote liefde voor terugkrijgt. Maar het boek gaat ook over de opticien, die al zijn hele leven van Selma houdt, maar het haar nooit durft te zeggen. En over de vader van Louise, die op aanraden van zijn psychiater de wereld rondreist, en over haar moeder, die een verhouding heeft met de ijsverkoper, die coupes maakt met namen als ‘heimelijke liefde’ en ‘brandend verlangen’. En over Palm, die nadat zijn zoon is verongelukt eindelijk stopt met drinken en alleen nog in bijbelcitaten spreekt. En het boek gaat zeker ook over Selma, Louises oma, die zo oud is als de wereld en degene die er altijd voor haar is. Wanneer Selma over een okapi droomt, zal er binnen 24 uur iemand sterven in het dorp, dat weet iedereen. Halsoverkop worden hartenwensen uitgesproken en geheimen opgebiecht. Maar er valt niet te ontkomen aan het lot…

Met dank aan Neeltje Smitskamp

Titel: Vanuit hier zie je alles
Leesfragment
Auteur: Mariana Leky
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Categorie: Romans
Uitvoering: Paperback of E-book
Pagina’s: 304
ISBN13: 9789046823262
Verkrijgbaar vanaf: April 2018
Prijs: €19,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.