Nathalie Bierhuizen – De Vier Windstreken

Mijn naam is Nathalie Bierhuizen. Ik ben als stagiaire bij kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken begonnen, toen ik nog Jeugdliteratuur studeerde. Vervolgens mocht ik er aan de slag om de Pixi-boekjes terug te brengen naar Nederland. Pixi-boekjes zijn geweldige miniprentenboeken van 10 x 10 cm, die vroeger ook in Nederland werden gemaakt en razend populair zijn. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor promotie bij de uitgeverij, en ben ik er redacteur. Een droombaan voor mij!

Toen ik als redacteur bij De Vier Windstreken begon was dit het allereerste jeugdboek dat ik mocht redigeren. En toen het hele proces achter de rug was, en we het boek naar de drukker hadden gestuurd, liet ik de auteur weten dat ik blij en trots was dat zo’n prachtboek mijn redactie-carrière mocht inluiden.

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een historisch verhaal, dat zich afspeelt in Amerika in 1659. De tijd dat daar nog indianen leefden en de Westerlingen er pas net voet aan wal gezet hadden. Auteur Bianca Mastenbroek heeft ongelofelijk uitgebreid vooronderzoek gedaan naar deze periode en regio. Tijdens die speurtocht kwam ze allerlei documenten op het spoor. “Terwijl ik me verdiepte in de geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Amerika, zocht ik naar dat ene verhaal waarover ik een boek wilde schrijven,” vertelt Bianca in haar verantwoording, dat achterin het boek is opgenomen. En toen vond ze iets héél interessants: in een Engels artikel werd Hendrick Vosberg Pels genoemd als een van de gevangengenomen Nederlanders tijdens de eerste Esopus-oorlog. Los daarvan kon ze echter geen informatie over de jongen vinden, behalve dan wie zijn ouders waren geweest en wat zijn geboorte- en sterfdag was. Toch (of misschien wel juíst door het gebrek aan informatie) was dat snippertje informatie voor haar genoeg om een compleet boek te schrijven. Een verhaal over wat zij dacht dat er met deze jongen gebeurd zou kunnen zijn. Wat voor soort persoon het geweest was. Ze vervlocht deze ideeën volledig met de ware gebeurtenissen die ze in haar onderzoek was tegengekomen.

Maar dit boek is nog zo veel meer dan een historische roman. Het is ook een Young Adult pur sang, waarin de 16-jarige Hendrick worstelt met zijn zelfbeeld, en de relatie tot zijn vader en broertje. Hij maakt een fantastische, realistisch beschreven ontwikkeling door in zijn denken over de wereld, de mens, het geloof en zichzelf. Hij groeit werkelijk op alle fronten.

Dit boek is intrigerend; er is geen beter woord om het te omschrijven. Een afwisseling tussen schrijnende situaties, oorlogsmisdaden en oneerlijkheid, en warmte, vriendschap en liefde.

Met dank aan Nathalie Bierhuizen.

Titel: Hendrick, de Hollandsche indiaan
Leesfragment
Auteur: Bianca Mastenbroek
illustrator: Jeroen Murré
Thema’s: Thema’s: indianen, oorlog, religie
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Categorie: Young Adult
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 378
ISBN13: 9789051166279
Verkrijgbaar sinds: September 2017
Prijs: €17,99
Bestellen

Advertenties