Linda WormhoudtLinda Wormhoudt werd in Nederland geboren in 1966, ze interesseerde zich van jongs af aan voor het spirituele. Toen ze door haar buitenlandse partner het traditionele sjamanisme ontdekte, wist ze dat ze haar spirituele pad had gevonden. In de bergen van Koerdistan deed ze haar eerste rituelen voor anderen.

Linda keerde terug naar Nederland en verdiepte zich in de rituelen van verschillende sjamanistische culturen. Daarnaast deed ze langdurig onderzoek naar dromen en onderzocht ze het spirituele gebruik van zang in sjamanistische culturen. In Noorwegen vond ze haar wortels bij de Sami in Lapland, en interesseerde zich vooral voor de joiks: de spirituele liederen. Tijdens haar reizen in Lapland vond ze haar spirituele thuis.

In 2004 richtte ze Ceremony, het Sjamanistisch Instituut op. Dit instituut staat in het teken van kennisoverdracht, samenwerking met verschillende spirituele disciplines en onderzoek naar rituelen wereldwijd. Ze verzorgt trainingen voor met name mensen die al een aantal jaren met sjamanistisch werk bezig zijn.

De dood en het stervensproces hebben haar aandacht. De oeroude rituelen rond de dood fascineren haar, maar ze probeert vooral in deze moderne tijden nieuwe rituelen te maken en te vormen, om zodoende het sterfproces in harmonie te laten verlopen: voor de stervende en voor de nabestaanden. Als rituelenbegeleider helpt ze mensen bij de belangrijkste overgangsfasen in een mensenleven, met de nadruk op sterf- en rouwprocessen.

Beschermheer – Kind van de wegen deel 2Beschermheer

De roep uit Lapland kon ze niet weerstaan. Ze moest en zou erheen. De ontmoeting met de Sami Mikha vormde het begin van een magische reis vol intrigerende ontdekkingen, onverwachte gebeurtenissen en heftige confrontaties. Want wie trekt er achter de schermen aan de touwtjes?

‘Beschermheer’ is een spirituele roman over wortels. Over waar je vandaan komt en waar je heen kunt gaan. Hoe je bent gevormd door je achtergrond, je geboorteland, je ouders. Dat je ondanks al deze factoren de lokroep kunt voelen van ver en je daar jezelf kunt tegenkomen. Lees over sjamanentrommels, naamloze kinderen, Noorse zigeuners, Finse doodsgodinnen en de kracht van zang. Over wat onderdrukking met de spiritualiteit van een volk doet en met hun ziel.

Linda Wormhoudt maakte kennis met sjamanisme in Koerdistan (‘Nephilim – kind van de wegen deel 1’) en reisde daarna naar Noors Lapland en Finland. “Ik heb beloofd te vertellen over Scandinavische magie en nu heb ik een deel van mijn belofte ingelost. Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en innerlijke beelden. ‘Fictie’ en ‘fantasie’ zijn woorden met een lading. Beide houden in dat iets niet waar is. Maar in mijn wereldbeeld zijn er vele waarheden en meerdere werelden. Wie bepaalt wat waar is en wat fictie? Dat laat ik aan de lezer over.

Beschermheer is het magische vervolg van het boek Nephilim – Kind van de wegen – deel 1. Nu in Kind van de wegen deel 2 reis je als lezer met Linda mee naar de wereld van de Sami in Lapland en Finland. Ze ontmoet daar haar beschermheer Mikha. Hij neemt haar mee op een ontdekkingstocht langs goden, andere werelden en leert een hoop over de tradities van de Sami.

Beschermheer is een ontroerend verhaal over de zoektocht naar persoonlijke wortels, je ziel, goden, energieën van voorwerpen, trommels, tradities, de krachten van de elementen, sjamanisme en meer. Hoewel het boek prima te lezen is zonder deel 1 te hebben gelezen, is het zeker aan te raden toch te beginnen met het eerste deel Nephilim. Voor een ieder die belangstelling heeft voor al het wonderlijke in de wereld om ons heen zal dit zeker geen straf zijn. Zowel Nephilim als Beschermheer zijn een verademing voor iedereen die voelt/weet dat er meer is dan de meeste van ons kunnen waarnemen. Naast het fantastische verhaal dat als een rode draad door het boek heen loopt over de relatie tussen Linda en haar beschermheer staat het boek vol met interessante informatie over de Sami, goden en de landen waar het verhaal zich afspeelt. Zeer indrukwekkend is het deel over de naamloze kinderen, de geschiedenis van de Sami en ja eigenlijk het hele boek.

Een “must read” voor iedereen die openstaat voor het onverklaarbare.

Uitgever: A3 boeken
Auteur: Linda Wormhoudt
ISBN 9789491557064
Pagina’s: 240
Prijs: €19,50
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 31-07-2013
Bestellen? Klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.