TovertijdOp weg naar de volwassenheid probeert de hoofdpersoon van dit boek haar weg te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld. Met haar vader heeft ze weinig contact en haar moeder heeft iets heel mysterieus, maar ook daar kan ze geen grip op krijgen. Op zoek naar een waarheid die bij haar past, komt ze gedurende de opbouw van haar leven voor keuzes te staan en ontwikkelt daarbij een verlangen om uiting te geven aan wat niet benoembaar is. Tovertijd speelt zich af in Zuidwest-Friesland en is een vervolg op Tussenkind, maar beide boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijfster heeft een bijzondere stijl en woordkeus, die boeit en verrast.

Fragment: Opeens zie ik mijn vader en moeder door een andere bril en lijkt het alsof het beeld dat ik had, is verdwenen. Dus zo doet mijn moeder dat, ze maakt zich klein en afhankelijk en door de jaren heen is ze dat zeker ook geworden. Maar ze doet het zelf. Ik weet niet eens of mijn vader daar wel blij mee is, maar ook hij heeft waarschijnlijk geen keus. In zijn uitvergroot verantwoordelijkheidsgevoel past dit plaatje uitstekend, maar het is een spel, ingegeven door maatschappelijke verwevenheden of het onvermogen om deze verwevenheden aan te gaan.

Ik kijk naar de vrouw die tegenover me zit, naar het ingetogen en verstilde gezicht waaruit alle dynamiek lijkt weggeëbd. Was dat altijd al zo of zie ik dat voor het eerst?

Recensie: Tovertijd is de tweede roman van de Friese auteur Detsje Holtrop. Hierin beschrijft ze het verhaal van een jonge vrouw op weg naar volwassenheid. Ze blikt terug op een jeugd in Friesland, met een moeder voor wie haar omgeving vreemd lijkt en zich veelal verschuilt achter haar extreme geloofsovertuigingen. Met haar vader heeft ze een moeizaam contact. Wanneer ze Bas, de jongeman leert kennen bij wie ze eindelijk zichzelf kan zijn komen er steeds meer vragen naar boven. Wie is ze eigenlijk, wat wil zij zelf en wat werd haar opgedrongen door anderen?
Ook wanneer de kerk waar ze al haar hele leven komt in eerste instantie weigert Bas en haar daar te laten trouwen, vanwege het feit dat Bas een ander geloof aanhangt, roept dat de nodige twijfels bij haar op. Ze neemt haar relatie met haar ouders onder de loep, vraagt zich af waarom zij haar jeugd anders heeft ervaren dan haar zussen en broers en trekt haar eigen keuzes in twijfel.

Detsje Holtrop heeft een unieke schrijfstijl, ze speelt met taal en gebruikt in haar zinnen met regelmaat woorden die ongebruikelijk zijn, maar toch zeker niet verkeerd. Haar woordenkeus past prima bij het verhaal, bij de hersenspinsels van de hoofdpersoon in het boek en is sfeerbepalend. Het boek krijgt hierdoor een persoonlijk tintje en draagt bij aan de originaliteit van het verhaal.
Net als eenieder tijdens het opgroeien worstelt met keuzes en familiebanden zo stoeit ook de hoofdpersoon in dit boek hiermee. Het boek zal voor iedere unieke lezer dan ook wel hier en daar herkenning te weeg brengen. Hierdoor is het boek dan ook aangenaam om te lezen, het zet je aan het denken over je eigen achtergronden en brengt de lezer zo nu en dan zelfs in ontroering.

Tovertijd, een liefdevolle terugblik op een jeugd vol momenten van vallen en opstaan.

★★★
Titel: Tovertijd
Auteur: Detsje Holtrop
Uitgeverij: Elikser
ISBN13: 9789089548849
Categorie: non-fictie
Pagina’s: 211
Uitvoering: paperback
Thema’s: waargebeurde verhalen, Friesland, familie,
opgroeien,
Verschijningsdatum: 23-08-2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 16-01-2017
Prijs: €16,50
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.