LievelingLieveling
Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om
te bewaren en willen ze gevonden worden.

In Lieveling – gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt – geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen – een prestatie van formaat.

Na het lezen van Lieveling wil je Puck nooit meer alleen laten.

Kim van Kooten (1974) is actrice en scenarioschrijfster. Ze begon ooit aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar brak snel door als actrice in Zusje (1995) en haar meer bekende film Phileine zegt sorry, naar het boek van Ronald Giphart. Later pakte zij het scenarioschrijven weer op, wat haar een Gouden Kalf opleverde voor het scenario voor Met grote blijdschap. Ook schreef van Kooten de scenario’s voor de bioscoophits Alles is Liefde en Alles is Familie. Lieveling is haar debuutroman. (Bron: Lebowski).

 

Wanneer de moeder van de vijfjarige Puck een relatie krijgt met de man waar ze als schoonmaakster werkt, verhuizen zij en haar dochtertje al snel van een armoedig huishouden in Rotterdam naar een luxe wijk in Zwijndrecht. Spoedig blijkt dat Pucks nieuwe vader meer interesse heeft voor haar dan voor zijn nieuwe vrouw, terwijl iedereen uit haar omgeving met oogkleppen op lijkt te lopen komt Puck er zelf beetje bij beetje achter dat de situatie bij haar thuis toch echt niet gewoon is.

Lieveling is het droevige verhaal over een rijke pedofiel die jarenlang misbruik weet te maken van een jong intelligent meisje en haar kortzichtige egocentrische familie. Kim van Kooten weet met Lieveling het onmogelijke mogelijk te maken, ze combineert het hartverscheurende levensverhaal van de dappere Puck met humor, iets wat onuitvoerbaar lijkt, maar waar Kim van Kooten duidelijk wel raad mee weet.
Terwijl het tragische, waargebeurde verhaal van Pauline Barendregt respectvol aan de lezer verteld wordt en je daarbij zelf in mag vullen wat er niet geschreven staat (onuitgesproken situaties die zich wel laten raden) worden de personages met veel spottende humor beschreven. Sarcasme die niets af doet van de tragedie, maar deze juist op een briljante wijze verscherpen. Tenenkrommende familieleden, vol met hebzucht en stompzinnige naïviteit, die liever met oogkleppen door het leven gaan dan daadwerkelijk in de bres springen voor een meisje die nog niet voor zichzelf op zou moeten hoeven komen. Gebeurtenissen zo goed door de auteur beschreven dat je als lezer alleen maar kunt hopen dat jezelf niet doof en blind blijft wanneer er zich een vergelijkbare situatie in je omgeving afspeelt.

Lieveling is een dappere, zeer geslaagde poging om misbruikte kinderen een stem te geven. Een boek die hopelijk mensen weet aan te sporen om hun ogen en oren nooit voor incest te sluiten en in te grijpen als mishandeling zich voordoet.

Lieveling is zo ontroerend mooi geschreven, een waargebeurd verhaal dat het verdient om door iedereen gelezen te worden.

Titel: LievelingLieveling
Auteur: Kim van Kooten,
Pauline Barendregt
Uitgever: Lebowski
ISBN13: 9789048830244
Categorie: roman, waargebeurd
Uitvoering: paperback
Prijs: €19,99
Pagina’s: 224
Verschijningsdatum: november 2015
Trefwoorden: misbruik, waargebeurd, drama, Rotterdam
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 18-12-2015

Deze recensie is onderdeel van de officiële Blogbom rondom Lieveling.
Klik hier voor een overzicht van alle deelnemende blogs. #lieveling

Tip: Facebookpagina Lieveling

 

Direct online bestellen? Klik dan hier

Advertenties