Ik leef in een wereld die ik niet kenKoos Markus is een vitale, intelligente man die tot zijn 78e jaar een accountantskantoor heeft. Opeens doet hij zijn auto weg, vergeet hij afspraken, weet hij handig gebeurtenissen te omzeilen of vergissingen te camoufleren en stopt van het ene op het andere moment met zijn zaak. Koos heeft Alzheimer. Zijn dochter Marjolijn is verpleegkundige en wordt nu zijn mantelzorger. Zij neemt de lezer mee in een wereld die steeds minder de zijne is, waardoor ze zowel moeilijke als mooie momenten met haar vader meemaakt.
Door de Ziekte van Alzheimer werden de rollen omgedraaid: daar waar de vader zijn dochter vroeger met veel liefde bij de hand nam, deed zij dit de laatste jaren van zijn leven bij hem.

Henriette Faas & Marjolijn Markus

Henriette Faas & Marjolijn Markus

Verslag boekpresentatie: Afgelopen vrijdag had ik de eer aanwezig te mogen zijn bij de boekpresentatie van Marjolijn Markus. De feestelijke presentatie rondom haar boek Ik leef in een wereld die ik niet ken vond plaats in Geriatrisch Centrum Breede Vliet te Hoogvliet.

Bij de presentatie waren er naast de pers tevens een hoop familieleden en vrienden aanwezig van de schrijfster. Daarnaast was er ook veel personeel van Verpleeghuis Breede Vliet. Aan hun heeft Marjolijn Markus haar boek opgedragen, als dank voor hun goede zorgen. Liefdevolle zorg die ze gaven aan haar vader “Koos”. De avond begon met een mooi lied over de nare ziekte Alzheimer, gevolgd door een korte uitleg over deze ziekte. Daarna las de auteur een ontroerend stukje voor uit haar debuut Ik leef in een wereld die ik niet ken. Uit de reacties van het publiek viel op te merken dat er meerdere mensen in de zaal zaten die het een en ander in het voorgelezen stukje herkenden. Marjolijn Markus raakte met haar verhaal bij vele blijkbaar een gevoelige snaar want mening traantje werd zorgvuldig weggepinkt. Daarna werden er een aantal bekenden van Marjolijn en haar vader Koos naar voren geroepen die persoonlijk een boek cadeau kregen, als dank omdat ze er altijd voor haar en haar vader zijn geweest.Marjolijn Markus

Na zelf het boek gelezen te hebben kan ook ik beamen dat haar verhaal zeker ontroerd. Als ex-zorgmedewerker herkende ik veel terug van de door haar beschreven problemen in de zorg en van mijn persoonlijke ervaringen met mensen die deze nare ziekte hadden. Hieronder mijn recensie.

 

Recensie: In het boek Ik leef in een wereld die ik niet ken beschrijft Marjolijn Markus haar persoonlijke ervaringen rondom de geestelijke achteruitgang van haar intelligente vader. Een ontroerend en waargebeurd verhaal over een sympathieke man die uiteindelijk de diagnose Alzheimer kreeg. Een man voor wie een opname in een zorginstelling helaas onvermijdelijk bleek. Marjolijn Markus schreef haar herinneringen over een, voor haar en haar naasten, roerige tijd op papier. Het resultaat is het mooie boek Ik leef in een wereld die ik niet ken geworden.

Een indrukwekkend open een eerlijk verslag over hoe zij de moeilijke periode, waarin haar vader geestelijk en lichamelijk hard achteruitging, heeft ervaren. Ze beschrijft waar ze tegenaan liep, de moeilijke beslissingen die ze moest nemen en haar gevoelens daarbij. Maar ook over de weerstand bij anderen, de hebzucht en haar nare ervaringen met de thuiszorg en het ziekenhuis.  Dit alles heeft ze verpakt in een goed te volgen realistisch verhaal, aangevuld met ontroerende dialogen tussen vader en dochter.

De auteur weet te raken met dit waargebeurde verhaal. Ik leef in een wereld die ik niet ken is vooral een indrukwekkend verslag die vermoedelijk iedere geïnteresseerde lezer een lach en een traan zal bezorgen. Een fijn boek om te lezen wanneer je in de zorg werkzaam bent of privé geconfronteerd wordt met iemand waarbij Alzheimer of een andere vorm van dementie geconstateerd wordt. Een steun voor iedere mantelzorger!

★★★

Titel: Ik leef in een wereld die ik niet ken
Auteur: Marjolijn Markus
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij, Brainbooks
ISBN13: 9789078905042
Categorie: non-fictie, waargebeurde verhalen
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 244
Verschijningsdatum: januari 2017
Trefwoorden: Dementie, opname,
mantelzorg, Alzheimer, ziekte
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 23-01-2016
Bestellen – €20,00

Advertenties