11050169_843306375740518_3587264213641716789_nAl bij haar allereerste bezoek aan het landgoed Rungstedlund raakte Dolores Thijs gefascineerd door het leven van Karen Blixen. Tijdens een bezichtiging van het landhuis ontmoette ze haar voormalige huishoudster en er ontstond een unieke vriendschap tussen hen beiden. In zeer persoonlijke gesprekken vertelde Caroline Carlsen veel, zo niet alles, over de dertig jaren met Karen Blixen, tot haar overlijden in 1962. Dat dit verhaal nog nooit is gepubliceerd maakt Het huis aan de Sont een uniek document, wereldwijd. Het is hét vervolg op Out of Africa.

Na de dood van haar vriend Denis Finch Hatton en het debacle met de koffiefarm in Kenia verlaat Karen Blixen in 1931 haar geliefde Afrika en keert ze terug naar haar geboorteland Denemarken. Eenmaal terug op Rungstedlund, het landgoed van haar familie, probeert ze niet alleen een niet leven op te bouwen, maar zich ook te verzoenen met het verleden. In de beslotenheid van haar imposante landgoed creëert ze een eigen, wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten en rituelen. Ze organi- seert mysterieuze bijeenkomsten waarbij de maan wordt geëerd en vindt er genoe- gen in haar personeel de stuipen op het lijf te jagen.

Het huis aan de Sont schetst een persoonlijk en ontroerend beeld van het leven van Karen Blixen. Een intrigerende vrouw, avonturier en schrijfster, maar tegelijkertijd ook eenzaam, kinderloos en verlangend naar liefde en affectie. Een vrouw die Afrika maar niet los kan laten. (Bron: Uitgeverij Marmer).

 

In de mooie roman Het huis aan de Sont beschrijft de journalist en auteur Dolores Thijs het bijzondere levensverhaal van de Deense vrouw Karen Blixen, beschreven door de ogen van Caroline Carlsen. Dolores Thijs ontmoette in 1986 onverwachts deze bijzondere vrouw die begin 1949 als huishoudster was gaan werken op het landgoed Rungstedlund in Denemarken. Karen Blixen woonde een deel van haar leven in Afrika en is vooral bekend geworden door de film Out of Africa. Een film gebaseerd op haar autobiografie over haar leven in Kenia. Over de tijd daarna, nadat zij terug moest keren naar het familielandgoed Rungstedlund in Denemarken gaat dit boek.

Dit unieke verhaal, over een toch wel merkwaardige vrouw met een achterhaalde en onbuigzame levensstijl, is pakkend en realistisch geschreven en boeit dan ook vanaf het begin. De combinatie van bijzondere personages en een goed plot maken dit boek zonder twijfel tot een aanrader. Ontroerend te noemen is de moeder/zoonrelatie tussen de eenzame barones (Karen Blixen) – die zelf geen kinderen kan krijgen – en de zoon van Caroline Carlsen. Een relatie die voor de echte moeder alles behalve gemakkelijk moet zijn geweest. Of je nu wel of niet bekend bent met het boek Out of Africa je zult merken dat dit verhaal gemakkelijk wegleest en wie weet stimuleert het je zelfs om daarna (weer) in het beroemde verhaal Out of Africa te duiken.

 

Titel: Het huis aan de Sont
Auteur: Dolores Thijs
Uitgever: Uitgeverij Marmer
ISBN: 9789460682124
Categorie: Romans
Gewicht: 392,00 gram
Afmetingen: 25x215x141 mm
Pagina’s: 252
Uitvoering: paperback
Prijs: € 19,95
Verschijningsdatum: april 2015
Trefwoorden: Out of Africa, Karen Blixen
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 20-05-2015

Bestellen? Klik hier

Advertenties