RamkoersbluesRamkoersblues is zowel een droevig reëel als komisch absurd verhaal over op het eerste gezicht twee totaal verschillende levens die op elkaar dreigen te botsen.

Het leven van Inza: Een vijftienjarige jongen uit Ivoorkust, vol hoop en hang naar avontuur, die samen met zes andere verstekelingen opeen gepakt zit in de machinekamer van een groot vrachtschip. Hij is niet alleen op de vlucht, maar wil ook doen wat zijn vader van hem vroeg: “Lieve Inza, leef je leven als een boek.”

Het leven van Robert (Grump): Een verbitterde, veelvuldig vloekende, vijftigjarige havencontroleur met een voorkeur voor whisky en blues, maar met slechts liefde voor zijn gezin dat vijftien jaar terug op bizarre wijze uiteen viel. Plichtmatig brengt hij zijn dagen door: hij gaat naar zijn werk, zit op zijn bank en gaat naar bed. Een nieuwe collega: Liesbeth, lijkt zijn vastgeroeste leven weer enigszins in beweging te krijgen.

 

 

Recensie: Ramkoersblues is eigenlijk twee boeken (of eigenlijk verhalen) in één, het eerste verhaal gaat over het dappere jongetje Inza die zich voor heeft genomen wat van zijn leven te maken. Hij moet hier heel wat voor over hebben: Hij verlaat zijn land en gaat samen met zes andere verstekelingen op reis naar een, voor hem, onbekende bestemming. Tijdens deze reis zitten de vluchtelingen op elkaar gepropt in de machinekamer van een vrachtschip. Hier moet de jongen voortdurend stil zijn en heeft hij amper te eten.

Het tweede verhaal geeft de lezer een kijkje in het leven van de altijd sacherijnige en wat vage 50 plusser Robert die nadat hij op een aparte manier zijn gezin heeft verloren niet veel meer doet in zijn leventje. Hij gaat naar zijn werk, ploft daarna op de bank en neemt zo nu en dan een glas whisky. Wanneer de levendige Liesbeth in zijn leven komt lijkt dit een zonnige start te zijn voor een heel nieuw leven.

Ramkoers neemt je om het hoofdstuk mee naar of verhaal van Inza of Robert. Uiteindelijk komen beide verhaallijnen bij elkaar.

Ramkoers is een fascinerend boek over zeer uiteenlopende levens. De Heer Bill weet drama op een slimme wijze te combineren met passende humor, waardoor het boek zich niet weg laat leggen voordat het uit is.

★★★★

Auteur: De Heer Bill
Titel: Ramkoersblues
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN 9789491361562
Uitvoering: Paperback
Categorie: Literatuur > Romans
Pagina’s: 204
Prijs: €16,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 04-09-2013
Bestellen

Advertenties

»

 1. “Ramkoersblues
  Recensie De Heer Bill

  Voor het lezen
  De cover is kleurrijk maar spreekt mij toch niet onmiddellijk aan. Bij het lezen van de achterflap word ik wel weer nieuwsgierig.
  Tijdens het lezen
  De eerste bladzijden komen op mij zeer verwarrend over. Ik ben niet mee met het verhaal maar eens ik doorhad dat de hoofdpersonages elk om de beurt hun verhaal doen, word ik in het verhaal gezogen.
  Het verhaal gaat over een acht- tal mensen die als verstekeling in de buik van een groot schip van Afrika naar Europa reizen. Elk een droomt van een beter kleven in Europa.
  De twee hoofdpersonages , John( bijgenaamd Grump) en de jongen Inza vertellen zoals eerder aangegeven elk op beurt hun verhaal. Grump is een verbitterde, vijftig jarige, uitgebluste havencontroleur.
  Inza een jongen nog, droomt van avonturen en is vol hoop op een nieuw leven. Tijdens de lange uren verdrijven ze de tijd met dromen over het verleden en de toekomst. Dromen die ze ons vertellen. Het leven in de buik van het schip, dicht opeen geplakt en het voortdurende lawaai van de machines maakt het zeer moeilijk om te overleven. Er ontstaan vriendschappen mar ook vetes. Door de voetstappen, boven hun hoofd, geregeld te horen moeten ze bovendien stilletjes zijn. Nadat er iets verschrikkelijk is gebeurd, zijn de verstekelingen diep onder de indruk en worden ze stiller dan ooit.
  De spanning wordt heel geleidelijk opgebouwd, bijna onmerkbaar, tot een wel zeer verrassende apotheose.
  Mijn conclusie
  Nadat ik eenmaal mee was met het verhaal werd het met de bladzijde leuker om te lezen. De auteur heeft een vlotte pen en het boek leest gaandeweg gemakkelijk. Grump en Inza maken deel uit van de subtiele opdrijving van de spanning.
  Ik heb dit boek graag gelezen als een tussendoortje. Ik vind het wel een aanrader voor ieder die houdt van een vlot te lezen verhaal.
  Mijn quotering: 3 en een halve ster

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.