Kate AtkinsonKate Atkinson is geboren in York en woont nu in Edinburgh. Met haar eerste roman, Achter de schermen in het Museum , won ze de Whitbread Book of the Year Award. Ze is een veelgeprezen internationale bestseller auteur sindsdien. Schreef al vele thrillers waaronder Wachten op goed nieuws en Vanochtend Vroeg Vertrokken en won al vele prijzen waaronder de Saltire Boek van het Jaar Award en de Prix Westminster. Voor haar nieuwste boek Life after Life is ze genomineerd voor de Women’s Prize for Fiction 2013.

(Bron:kateatkinson.co.uk )

LEVEN na LEVEN

Op een koude, besneeuwde nacht in 1910 komt bankiersdochtertje Ursula Todd ter wereld in een lommerrijke buitenwijk van Londen – dood. Leven na leven

Op dezelfde koude, besneeuwde nacht komt deze baby ter wereld, schreeuwt lang en hard, en begint aan een leven dat, om het zachtjes uit te drukken, heel ongewoon zal blijken. Want terwijl ze groeit, gaat ze ook dood, herhaaldelijk, op verschillende manieren. Tegelijkertijd nadert de tweede grote oorlog van de eeuw.

Kan Ursula Todd, gezegend door een schijnbaar oneindige hoeveelheid levens, de wereld redden van de onvermijdelijke neergang? En als ze dat kan – zal ze het ook doen?

Wat als jij je leven nog eens over zou mogen doen? Zou je alles precies hetzelfde doen? Of grijp je de kans om net even een andere keuze te maken en hoe sterk beïnvloed dat dan weer de rest van je leven?

Leven na leven is een uitzonderlijk originele roman. Een roman die zich dan ook niet gemakkelijk laat beschrijven. Toegegeven de opbouw is even wennen: je volgt de gedachtegangen van een baby, personages die in een eerdere verhaallijn waren overleden verschijnen verderop in het boek weer springlevend, gebeurtenissen die bij de lezer nog vers in het geheugen liggen blijken plots nooit plaats te hebben gevonden (of toch wel?). Dit alles gecombineerd met enorm veel personages en o.a. teksten die regelrecht uit de verhalen van Jane Austen komen maken dit boek bijzonder. Terwijl Ursela zwoegt met het (her)leven, zwoeg je waarschijnlijk in het begin als lezer onwennig met haar mee. Als je alle verwachtingen en weerstanden los kunt laten loont Leven na leven zeker de moeite van het lezen. Het is een uniek verhaal dat speelt met de gedachte: wat als? Wat als je een tweede, derde of zelfs oneindig veel kansen krijgt om je leven overnieuw te doen? Wat zou je anders doen, wie zou je willen en kunnen zijn? Waar zou jij je dagen slijten? Zouden jou daden invloed hebben op ander mensen of misschien wel op de hele mensheid? Een fantastisch, interessant onderwerp! Het verhaal zit zo slim in elkaar dat je het als lezer eigenlijk niet kunt maken om Ursela alleen door te laten zwoegen en de aanhouder zal dan ook merken dat het verhaal steeds meer gaat boeien. Er zal steeds meer duidelijk worden! Niet alleen voor jou als lezer maar zeker ook voor Ursela die steeds meer gaat beseffen dat ze niet gek is, maar werkelijk veel van haar leven al eerder heeft meegemaakt. Zal ze uit dit gegeven haar voordeel weten te halen?

Leven na leven een indrukwekkend goed verhaal.

Auteur: Kate Atkinson
Uitgever: Atlas Contact
Pagina’s : 480
ISBN 9789025440701
Categorie: Literatuur > Romans
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 09-07-2013
Prijs: €21,95
Bestellen? Klik hier

Advertenties

Volgende »

 1. Kate Atkinson Leven na leven

  Ik ben fan van de boeken van KateAtkinson , zij is een thrillerschrijfster en “Oude zaken” was het eerste boek dat ik van haar las. Nu heeft ze een roman geschreven met de intrigerende titel “Leven na leven”. Van de uitgeverij Atlas Contact mocht ik het manuscript lezen. Het boek komt in september 2013 uit.

  Ursula Todd staat tijdens haar leven steeds met één been in het graf, haar leven begint namelijk steeds opnieuw nadat ze op de meest bizarre wijze is gestorven. Steeds krijgt ze een nieuwe kans en gaan de dingen ook anders, beter. De tijd die er in beschreven wordt is de 20e eeuw.

  “Leven na leven’ is een vreemd boek, de hoofdpersoon gaat dood en wordt herboren. En elke keer is haar leven beter dan het vorige. Vaak wordt er terug gegaan in de tijd en dat is verwarrend. Maar het is bijzonder hoe Atkinson een hoofdpersoon alle belangrijke gebeurtenissen in de 20e eeuw laat meemaken, ook al zijn ze niet altijd prettig, zo overlijdt ze aan de Spaanse griep en wordt ze vergast.
  Wat mij boeide in het boek is de geschiedenis en de vraag wat als je een tweede of derde kans kreeg om je leven opnieuw te doen, wat zou je dan doen of hoe zou het anders zijn.

  Kate Atkinson is een andere weg ingeslagen, van misdaad naar roman. Eerlijkheidshalve vind ik haar misdaadromans beter, maar dat neemt niet weg dat ik genoten heb van “Leven na leven”. Het boek is een goed boek, en met kennis van zaken geschreven (waarin ik de schrijfwijze van Atkinson herkende).

  Like

 2. Aan het boek ‘leven na leven’ moest ik ontzettend wennen. Zowel aan de schrijfstijl als aan het onderwerp. Ursula Todd ‘leeft’ verschillende levens in hetzelfde tijdvak vanaf 1910. Soms wekte ze mijn sympathie door de keuzes die ze maakte, soms ook totaal niet. Het boek zet je wel aan het denken over bewuste, maar ook over onbewuste keuzes, die je maakt in je leven en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Leven na leven is een zeer bijzonder boek, dat je zeker meer dan één keer moet lezen om te ervaren hoe hartverscheurend het is!

  Like

 3. Wat ik er van vond:
  Waar zal ik beginnen?
  Het boek is zo ontzettend goed in elkaar gezet. Een aantal gebeurtenissen
  in het leven van Ursula Todd worden beschreven, telkens weer op een andere leeftijd.
  Deze zelfde gebeurtenis, op diezelfde leeftijd wordt later in het boeken soms eerder, beschreven vanuit een ander uitgangspunt.
  Ursula Todd en haar vele levens worden in dit boek beschreven.

  Ursula Todd is het derde kind uit een typisch Engels middenklasse-gezin en wordt geboren in 1910.
  Op haar 16e kan het zijn dat ze verkracht is, maar het kan ook zijn dat
  het niet het geval is.
  Komt ze in contact met Eva Braun en Hittler of gebeurt er toch iets anders in haar leven.
  Ook komt Ursula bij een psychiater terecht voor behandeling en bespreken theorieën betreffende het begrip ‘tijd’.
  Dit begrip is heel belangrijk, telkens weer, in het hele verhaal.
  Je gaat vooruit in de tijd, dan weer terug, of niet en er gebeurt iets anders !
  Deze Ursula hunkert naar mensen die van haar houden en accepteren zoals ze is en het is moeilijk als lezer om haar niet sympathiek te vinden.

  Ik heb dit boek als manuscript mogen lezen, maar wil het graag als boek hebben om in mijn boekenkast te kunnen zetten om zo nu en dan er een
  stukje uit lezen, al ben ik bang dat ik het dan weer niet weg kan leggen.

  Het is een ontzettend mooi boek en ik heb het met genoegen en soms een brok in mijn keel gelezen.

  Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren en kan bijna niet wachten tot het gepubliceerd wordt in september !

  Dit boek wil ik vast kunnen houden !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.