KaaskoppenKaaskoppen

De Nederlander van nu

Nederland is in verwarring. Twee groepen staan tegenover elkaar. Aan de ene kant de mensen die begrijpen dat ons land voor altijd anders is geworden, en de bevolking diverser. Aan de andere kant: zij die zich vastklampen aan de tradities van een land dat niet meer bestaat.
De nieuwe kaaskoppen, die in dit boek ontluisterend duidelijk maken hoe zij er niet bij horen, tegenover de old skool kaaskoppen, die juist hele andere problemen zien en niet goed begrijpen waar hun nieuwe landgenoten over zeuren.
Robert Vuijsje is een jood die eruit ziet als een Marokkaan. Hij weet hoe het voelt om Nederlands te zijn. Ook kent hij het gevoel er niet bij te horen. Hij wilde onderzoeken: aan welke kant sta ik? En zocht met 59 nieuwe en 3 oude kaaskoppen naar het antwoord op de vraag: wat voor land zijn wij en waarom is iedereen zo woedend?

 

Robert Vuijsje (Amsterdam, 1970) studeerde Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Memphis. Daarna werkte hij als journalist voor Nieuwe Revu en De Pers. In 2008 verscheen zijn literaire debuut Alleen maar nette mensen. Daarvoor won hij de Gouden Uil en stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs. Het boek wordt verfilmd door producent IDTV met regisseur Lodewijk Crijns. Hij schrijft een wekelijkse column voor Het Parool. Ook recenseert hij Amerikaanse literatuur voor Vrij Nederland. (bron: Nijgh & Van Ditmar)

Recensie: Juli 2014 begon de auteur Robert Vuijsje met het interviewen van 62 mensen, allemaal Nederlanders. Mooie gesprekken over hoe Nederlands zij zich voelen, onderlinge acceptatie, discriminatie, racisme en meer.
Deze interviews zijn allemaal gebundeld in het nieuwe boek Kaaskoppen van de auteur van Alleen maar nette mensen. Verdeeld over verschillende hoofdstukken kun je als lezer de verhalen meebeleven van acteurs en rappers, daarna volgen o.a. de ondernemers, politici en sporters. Stuk voor stuk boeiende vertellingen van mensen die in Nederland geboren zijn, maar veelal met een achtergrond die elders begon, soms meerdere generaties terug. Een achtergrond zo blijkt uit hun verhaal nog steeds invloed heeft op hun leven hier en nu in Nederland. In het boek worden zij de nieuwe kaaskoppen genoemd.
Vele van deze nieuwe kaaskoppen – blijkt uit hun verhaal – voelen zich niet begrepen door de oude kaaskoppen in dit land (zij die zich vast willen houden aan oude tradities, moeten wennen aan de nieuwe generatie kaaskoppen). Sommige nieuwe kaaskoppen voelen zich niet geaccepteerd, maar er zijn er ook die vinden dat andere nieuwe kaaskoppen niet zo moeten zeuren.
Bekende discussies komen naar voren zoals het Sinterklaasfeest en hoe er onderscheidt wordt gemaakt in de wereld van televisie en toneel. Maar ook de droevige geschiedenis van alle Nederlanders (oud en nieuw) waaronder slavernij en de Tweede Wereldoorlog, die beide hun diepe sporen in Nederland hebben achtergelaten worden veelvuldig besproken.

Als lezer zal je merken dat er door de meeste mensen die geïnterviewd zijn voor dit boek niet zwart -wit gedacht wordt. Ze vertellen hun – soms nare- ervaringen uit het verleden en wat dit voor invloed heeft op hun kijk op Nederland en hun inwoners. Ook de positieve aspecten van leven in een land als Nederland worden genoemd.

Kortom met Kaaskoppen maakt de auteur weer eens duidelijk dat we met z’n allen nog een lange weg te gaan hebben, maar geeft geen rechtlijnig antwoord over hoe om te gaan met lastige vraagstukken als discriminatie en racisme. Het boek roept eigenlijk na het gelezen juist nog meer vragen op. Dat is mooi, want met Kaaskoppen zet Robert Vuijsje de lezer op deze manier weer even aan het denken en helpt -voor wie daar open voorstaat – je blik te verruimen.

Gelezen voor Zin.nl

Alleen maar nette mensen In het wild Beste vriend Alleen maar stoute kinderen

Titel: Kaaskoppen
Auteur: Robert Vuijsje
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN13: 9789038801292
Categorie: Literatuur > Romans
Pagina’s: 264
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: 01-03- 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 27-03-2016
Prijs: €17,50
Bestellen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.