Flora

Het is zomer 1945. Na de dood van haar geliefde oma Nonie krijgt de vroegwijze, bijna elfjarige Helen Anstruther een nieuwe oppas, Flora, de tweeëntwintigjarige nicht van haar overleden moeder. Helen en Flora brengen de zomerweken noodgedwongen door in het afgelegen oude huis van de Anstruthers, vanwege haar vaders angst voor een polio-epidemie. Hij wil niet dat zijn dochter ook maar iets overkomt tijdens zijn afwezigheid.

Behalve Mrs. Jones die elke dinsdag ‘Goeie Ouwe Duizend’, zoals het half-vervallen huis wordt genoemd, van boven tot beneden schrobt, en de boodschappenbezorger Finn, een jonge ex-soldaat die vanwege lichamelijke en psychische problemen uit dienst is, komen er geen andere mensen langs. Helen en Flora leven helemaal op van de bezoekjes van Finn.

Helen voelt zich ver boven Flora verheven: een in haar ogen nogal naïeve, dommige jonge vrouw met een geheel andere levenshouding dan haar oma Nonie.
Op Helens elfde verjaardag keert haar vader terug uit Tennessee, waar hij heeft gewerkt aan het geheime Manhattan Project. Zijn thuiskomst, kort na de bom op Hiroshima, brengt een reeks tragische ontwikkelingen op gang die niemand kon voorzien.

Met een huis bovenop een berg en een meisje dat een bom zou kunnen zijn die ooit afgaat, vertelt Flora een verhaal van liefde, spijt en de dingen die we niet ongedaan kunnen maken.

Gail Godwin is auteur en journalist. Godwin schreef veertien romans, twee verhalenbundels en drie non-fictieboeken. Drie van haar romans werden genomineerd voor de shortlist van de National Book Award, enkele romans verschenen op de New York Times Bestselling List en ze won verschillende prijzen en nominaties voor haar werk.

De roman Flora is de eerste roman uit haar oeuvre die Uitgeverij Marmer in vertaling brengt. (bron: Uitgeverij Marmer)

 

In de roman Flora wordt het verhaal neergezet van Helen, een meisje van 11 jaar, en een haar nicht Flora die tijdens de zomer van 1945 op Helen moet passen. Helen heeft pas haar oma verloren met wie ze een hechte band had en verloor eerder ook haar moeder. Wanneer haar vader voor werk een hele zomer van huis is vraagt hij Flora bij Helen in het huis te gaan wonen. Dan krijgen twee kinderen in de omgeving polio, Helens vader die zelf een mankbeen heeft overgehouden aan deze ziekte neemt een drastisch besluit en verbied zowel Flora als Helen om het huis te verlaten en mensen te ontvangen. De nichtjes zijn vanaf dat moment bijna volledig aan elkaar overgeleverd. Samen beleven ze een saaie zomer in het half-vervallen huis en kijken ze reikhalzend uit naar de schaarse bezoekjes die ze ontvangen. Vooral tijdens de aanwezigheid van de boodschappenbezorger Finn vrolijken ze beide weer helemaal op.

De roman Flora is geschreven in de ik-vorm, het verhaal wordt verteld door de in tussentijd veel oudere Helen. Het verhaal komt wat traag opgang en is vooral een gedetailleerd verslag van de geschiedenis van het huis ruim voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Ruim voor Helensgeboorte werd het oude huis gebruikt voor ex-patiënten om na hun ziekte in het huis verder te kunnen herstellen. Dit stukje geschiedenis wordt in het boek regelmatig door Helen beschreven alsof ze er zelf daadwerkelijk bij was geweest.

Tijdens het lezen kun je er gewoonweg niet omheen dat deze roman is geschreven door een doorgewinterde journalist. Gail Godwin nam blijkbaar geen genoegen met het schrijven van een doorsnee romannetje. Ze leek er op gebrand om de door haar verkregen informatie over de rijke geschiedenis niet zomaar in rook op te laten gaan maar nauwgezet te verweven in en mooi verhaal. Of dit gelukt is? Dat hangt van je persoonlijke smaak af. De hoofdpersonages zullen je in elk geval na het lezen nog een lange tijd bij blijven. Vooral het soms wat irritante karakter van Helen spant de kroon.

Ben je een geduldige lezer met een scherp oog voor details? Dan is Flora je boek.

 

Auteur: Gail Godwin
Originele titel: Flora
Vertaling: Frouke Arns, Manon Smits
Uitgever: Uitgeverij Marmer
ISBN:9789460681622
Categorie: literatuur-romans
Pagina’s: 319
Formaat: 27x216x141 mm
Uitvoering: paperback
Prijs: €19,95
Verschijningsdatum: februari 2015
Bestel direct
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 11-02-2015

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.