Een heel nieuw leven

Een heel nieuw leven mag gerust een satire op het bedrijfsleven met al zijn hebzucht, mannetjesmakerij en egoïsme genoemd worden. De roman speelt zich af in het decor van het bedrijfsleven, maar is volgens Brand beslist geen sleutelroman. Advocaten, bankiers, accountants, uitgevers, journalisten, galeriehouders, kunstenaars, golfers, businessclubleden, en andere belangrijke (zaken)mensen en ondernemers hoeven zich dan ook beslist niet aangesproken te voelen. Als W.F. Hermans niet ooit Onder professoren had geschreven, was het geen slecht idee geweest het boek Onder directeuren te noemen. Die titel zou de lading namelijk uitstekend dekken.

Het verhaal is spannend. De lezer leeft al snel mee met juwelier Tadema, wiens leven helemaal op de kop komt te staan als zijn vrouw Adèle verliefd wordt op de beste klant van de juwelierszaak. Als deze ook nog eens zijn rekening niet betaalt, klopt bovendien het spook van de financiële crisis bij de horlogemaker aan. Tadema, die op het standpunt staat dat alles met alles samenhangt en dat de gebeurtenissen in een mensenleven als de radertjes van een horloge in elkaar grijpen, besluit in actie te komen. De gebeurtenissen nemen een wending die zijn ergste voorgevoelens te boven gaat.

Een heel nieuw leven is een meeslepend boek over een horlogemaker en zijn vrouw die allebei tot de conclusie komen dat het tijd wordt een heel nieuw leven te beginnen.

Gerrit Brand

Een heel nieuw leven is een boek over de juwelier Tadema die gek is op orde en regelmaat maar in een flinke crisis terechtkomt. Niet alleen gaat het slecht met zijn bedrijf ook zijn relatie, met zijn volgens eigen zeggen, seksloze vrouw moet er aan geloven. Wanneer een baron bij hem een belachelijk duur horloge aanschaft denkt de juwelier eindelijk een meevaller te hebben. Juist dit horloge lijkt zijn genadeslag te worden. De
baron gaat er niet alleen met het horloge vandoor, maar weet ook Tadema’s vrouw voor hem te winnen. Het boek zit vol slimme anekdotes, verborgen humor, sterke karakters en verrassende diepgang. Net even anders! Aanrader voor de literatuurliefhebber.

Over de auteur: Gerrit Brand (1956) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt als communicatieadviseur en uitgever. Hij heeft een aantal bestuursfuncties in de luchtvaartwereld en is in zijn vrije tijd piloot (Private Pilot’s License). Gerrit Brand woont met zijn vrouw en dochter in Groningen. (www.gerritbrand.nl)

Van zijn hand verscheen eerder de roman Tolvlucht (2007).

Uitgeverij: Nobelman
Aantal pagina’s: 224
Prijs: €19,50
ISBN 978-90-817151-2-6
Categorie: Literatuur > Romans
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 22-01-2014

Direct bestellen? Klik hier
Ook verkrijgbaar als e book

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.