De wegen van ValentinaTwee echtparen zijn gezamenlijk in twee sportwagens op weg naar Portugal om daar de vakantie door te brengen. Op een gegeven moment vertelt Hugo Cooper, succesvol ontwerper en tassenfabrikant, aan zijn vriend Charles Hendrix dat zijn Chinese vrouw Snow wel wat in hem ziet. Reclamefilmer Charles voelt zich niet alleen gevleid maar ziet dit ook als een kans zijn futloze bestaan nieuw leven in te blazen. Charles’ vrouw Valentina denkt hier heel anders over. Als ze na een lange autotocht door Frankrijk en Spanje in Costa da Caparica arriveren, komt de vijfde protagonist in beeld, Luis, de eigenaar van de bungalow met zwembad waar zij hun vakantie zullen doorbrengen. Valentina weet Charles op een gegeven moment triomfantelijk te melden dat Snow plotseling gevallen is voor Luis. Is dit waar, of heeft ze het verzonnen omdat het haar goed uitkomt?

Gerrit Brand

Ze draaien om elkaar heen en niemand weet meer precies wat hij aan de ander heeft. Eerlijkheid en openheid zijn ver te zoeken. De roman leest soms als een filmscript.
€19,50 – Bestellen

 

Over de auteur: De wegen van Valentina is de derde roman van Gerrit Brand.
Eerder verschenen van hem Tolvlucht en Een heel nieuw leven.
Voor De wegen van Valentina liet hij zich inspireren door de films van Michelangelo Antonioni. Zoals de Italiaanse meester de film Blow-Up (1966) baseerde op een kort verhaal van Julio Cortázar, Las babas del diablo, ging Gerrit Brand uit van een van de schetsen of ideeën (nuclei) voor films van Michelangelo Antonioni, Un mucchio di bugie (Een hoop leugens).
(bron tekst en foto: uitgeverij Nobelman).

 

Recensie: Hugo Cooper is al geruime tijd goed bevriend met Charles Hendrix en diens vrouw Valentina. Hugo heeft zijn vrouw inmiddels ingeruild voor een nieuw exemplaar (Snow), maar dat weerhoudt hem er niet van om met het echtpaar Hendrix op vakantie te gaan. De Chinese Snow heeft direct een duidelijk mening over Valentina: Een eerste klas bitch! Al snel wordt duidelijk dat er wat huwelijksperikelen spelen tussen Charles en Valentina. Snow grijpt haar kans en flirt er op los. Charles die niet ongevoelig blijkt te zijn voor de charmes van de oosterse schoonheid gaat hier gretig op in en zet daarmee niet alleen zijn huwelijk maar ook zijn vriendschap met Hugo op het spel….

In De wegen van Valentina neemt Gerrit Brand de lezer mee op reis met het rijke viertal Valentina, Charles, Hugo en Snow. Even waan je je in Parijs, daarna in Spanje en Portugal. De auteur en het personage Charles hebben vermoedelijk iets gemeen, hun voorliefde voor films. Zo is het verhaal grotendeels filmisch geschreven en raakt Charles in het boek niet uitgepraat over zijn droom ooit zelf een film te maken. Gerrit Brand doet rustig aan in het boek, geen overhaast rollenspel, maar stap voor stap worden de locaties, de gesprekken die daar ontstaan, mistappen van de personages en hun ruzies beschreven. Puur, zonder opsmuk creëert de auteur een duidelijk beeld – filmscènes bijna – waardoor het haast voelt of je het viertal persoonlijk aan het stalken bent. Zo nu en dan confronteert de schrijver de lezer met zijn aanwezigheid, door je rechtstreeks aan te spreken. Gewaagd, want niet in ieder boek is dit een succes gebleken. Gerrit Brand komt hier echter goed mee weg. Iets wat de lezer soms op irritante wijze uit een verhaal kan trekken blijkt in dit geval juist bijzonder goed te werken.

Titel: De wegen van Valentina
Auteur: Gerrit Brand
Uitgeverij: Nobelman
Omslagontwerp: Antonio Lapone
ISBN13: 9789491737060
Categorie: Literatuur> Roman
Uitvoering: paperback
Prijs: €19,50
Pagina’s: 208
Verschijningsdatum: november 2014
Trefwoorden: Spanje, Portugal, Parijs, vriendschap, huwelijk, relaties
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 22-01-2016
Lees ook de recensie van: Een heel nieuw leven
Direct bestellen? Klik hier

Tolvlucht Een heel nieuw leven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.