De misdaad van graaf NevilleAmélie Nothomb neemt ons mee naar haar thuisland België en in het bijzonder naar het aristocratische Belgische milieu. De wereld van graven en gravinnen, buitenhuizen, golftoernooien en extravagante feesten. Maar wat stelt een adellijke titel in de eenentwintigste eeuw nog voor?
Met oog voor detail toont Nothomb de tragiek van het gezin Neville, dat nog wel een titel heeft, maar geen geld. Ze moeten het prachtige familiekasteel verkopen. Nog eenmaal zullen zij, traditiegetrouw, een tuinfeest geven, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien.
Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest een van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en zal de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan?

De misdaad van graaf Neville is een moderne, literaire parel, die meteen aanvoelt als een classic: scherp, elegant en vol verbeeldingskracht.

 

Recensie: De extravagante Franstalig Belgische schrijfster Amélie Nothomb zet met haar nieuwste boek De misdaad van Graaf Neville wederom een modern, maar eigenaardig sprookje neer. Het verhaal speelt zich af in het heden. Graaf Neville woont met zijn gezin in een kasteel, een erfstuk. Ze hebben geen geld meer om het kasteel te onderhouden en hij zal met pijn in het hart het kasteel moeten verlaten. Nog eenmaal zal hij doen waar hij goed in is; een ouderwets tuinfeest organiseren met alles erop en eraan, waar eenieder zich de eregast waant. Graaf Neville en zijn vrouw zijn de grip op hun puberende dochter Sérieuse kwijt. Ze leeft erg teruggetrokken en lijkt depressief. Wanneer Sérieuse wegloopt en daarna gevonden wordt door een helderziende (mevrouw Portenduère), doet deze ongevraagd een eigenaardige voorspelling: Graaf Neville zal op zijn laatste tuinfeest een gast om het leven brengen. Neville kan aan niets anders meer denken: hij een moordenaar? Zijn dochter komt al snel met de perfecte oplossing….

Het hele verhaal is typisch en flink over de top, het boek zit vol eigenaardigheden en verpakte humor. Het beschrijft een gezin die in hun omgeving volledig uit de toon valt, wat het sprookjesgehalte flink verhoogt. Ook de namen van de gezinsleden zijn niet alledaags en bepalen deels de vreemde fantasierijke sfeer van het tikkeltje sarcastische verhaal. Amélie Nothomb heeft een unieke schrijfstijl, dat misschien enigszins wennen is, maar het boek leest toch vlot weg. Het wordt literatuur is hier misschien niet helemaal op zijn plaats, het boek laat zich lastig meten met de bestaande genres.

De misdaad van Graaf Neville is een originele mix voor eenieder die openstaat voor een nieuwe leeservaring.

★★★

Titel: De misdaad van graaf Neville
Originele titel: Le Crime du comte Neville
Auteur: Amélie Nothomb
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN13: 9789401605328
Categorie: Literatuur/Romans
Pagina’s: 111
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 22-07-2016
Prijs: €19,99
Bestellen

Gelezen voor de officiële blogtour van Xander Uitgevers

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.