vdi9789023486381Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam om in de winter naar de bergen terug te keren.

Giovanni Talamini besluit met deze traditie te breken en kiest voor de literatuur. Maar dan doet zijn jongere broer Luca hem op een dag een hoogst ongebruikelijk verzoek. Giovanni komt voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.aui_kwast_e_61412

Ernest van der Kwast (1981) debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Onder de naam Sieger Sloot publiceerde hij in 2007 de roman Stand-in. Tevens was hij medeverantwoordelijk voor de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, die onder de auteursnaam Yusef el Halal verscheen. Met zijn autobiografische roman Mama Tandoori (2010) brak hij door bij het grote publiek. In totaal werden van deze roman meer dan 70 000 exemplaren verkocht. In 2012 verscheen de novelle Giovanna’s navel. Op 2 januari 2015 verscheen zijn nieuwe roman De ijsmakers. (Bron: De Bezige Bij)

 

In de roman De ijsmakers beschrijft Ernest van der Kwast de interessante geschiedenis van het ijs maken in Italië en duikt hij samen met jou – de lezer – in het verleden van de familie Olivo. De familie is eigenaar van ijssalon Venezia in Rotterdam. Naast het beschrijven van de hardwerkende ijsmakers komt in het boek behoorlijk veel poëzie voor. Het boek is een ongebruikelijke mix van dichtkunst, geschiedenis en romantiek. Ernest weet telkens op een slimme wijze terug te vallen op de door hem eerder genoemde onderwerpen in het boek. Zo springt hij van familiegeschiedenis zonder pardon in de wereld van de poëzie – en weer terug – om vervolgens, nog even tussendoor, uitgebreid een opsomming te maken van diverse hotelkamers. Soms laat Ernest je met verwarring achter bij het lezen van het op eerste gezicht niet relevante informatie, maar duik je verder in het verhaal dan moet je echter als lezer wel toegeven dat De ijsmakers kunstig in elkaar is geweven tot een passend geheel en kun je uiteindelijk maar één conclusie trekken: De IJsmakers is toch wel een verdomd goed boek.

Titel: De ijsmakers
Auteur: Ernest van der Kwast
Uitgever: De Bezige BIJ
ISBN: 9789023486381
Categorie: Literatuur > Romans
Formaat: 26x215x136 mm
Gewicht: 384,00 gram
Uitvoering: Paperback
Prijs: €18,90
Verschijningsdatum: januari 2015
Trefwoorden: Italië, familiebedrijf, poezië, ijsmakerij, geschiedenis
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 05-03-2015

Enthousiast? Bestel je exemplaar hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.