546569c6a30cc8.35078337De historische roman De lege stad van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.

Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van jeugdboeken, thrillers en historische romans. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag. Daarnaast bewees ze zich ook als schrijfster van historische romans. Eerder verschenen Jacoba, Dochter van Holland en Rode sneeuw in december. In totaal werden van haar boeken meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. (Bron: Ambo|Anthos uitgevers).

 

Als puber was ik wel eens vier-en-vijf-mei-moe. Elk jaar weer dat geneuzel over die Tweede Wereld Oorlog, moest dat nou? O, wat was ik een onwetend schaapje opgegroeid in vrijheid en in een opbloeiende economie. Wat een drama’s zijn daar aan in onze vaderlandse geschiedenis aan voorafgegaan.

Deze roman laat je weer eens goed beseffen dat het een verschrikking was. Het wordt bijna een thriller door al die waargebeurde ellende.

Ook al is het verhaal verzonnen, de auteur heeft haar huiswerk goed gedaan qua feiten en gebeurtenissen. In een chronologische volgorde ontvouwt het verhaal zich, wat start met het bombardement van Rotterdam en dus ook de start van de oorlog.

De karakters worden meteen goed neergezet en je leeft met Katja en haar man – plus broers en zussen – mee. Langzaam trekt die oorlog iedereen mee in zijn greep en wordt het steeds meer een kwestie van overleven in een samenleving die ontwricht is en waar je niemand meer kan vertrouwen. Het is ieder voor zich en dat brengt zware keuzes en offers met zich mee.

Als ik niet aan het lezen was, bleef Katja in mijn hoofd zitten. Het verhaal liet me niet los. Het boek loopt door tot de bevrijding maar ook nog even in de dagen en maanden daarna, die alles behalve gemakkelijk waren. Je sluit af met een lach en een traan.

Dit boek zou ook passen bij de jeugd D boeken/ Young Adult.

We mogen trots zijn op zo’n geweldige Nederlandse schrijfster die onze vaderlandse geschiedenis zo helder kan weergeven en beschrijven in onder andere deze prachtige historische roman.

Wat mij betreft een ‘must-read’!

 

Titel: De lege stad
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers
ISBN: 9789041426253
Categorie: Literatuur > Historische romans
Gewicht: 443,00 gram
Afmetingen:28x216x134 mm
Pagina’s: 297
Uitvoering: paperback
Prijs: € 19,99
Verschijningsdatum: april 2015
Trefwoorden: Bombardement, Rotterdam, oorlog
Recensie: Petra Pieper
Datum recensie: 17-05-2015

Bestellen? Klik hier

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.