Vicente GramajeVincente Gramaje is huisarts in een klein dorpje op het platteland van Valencia.

Hij is een fervent reiziger en lezer, hij houdt vooral van historische romans en reisverhalen. Een van die verhalen, waarin verteld wordt over de gebeurtenissen tijdens de zomer van 1921, in wat toen het protectoraat van Marokko was, inspireerde hem voor deze eerste roman waarmee hij de belangrijke publieksprijs Premio Círculo de Lectores de Novela 2011 won.

 

Als je deze brief leest Als je deze brief leest

Door een samenzwering van het hele universum lijkt het erop dat een verloren geraakte liefdesbrief uiteindelijk toch nog bezorgd gaat worden.

De brief, gevonden in een fles die is afgesloten met een lakzegel, bevat de laatste woorden van kapitein Pedro Gimeno Trester die, wetend dat zijn uren geteld waren tijdens de slachting bij Annual in Marokko in 1921, een boodschap schreef aan zijn geliefde, Noelia Claramunt Pellicer.

Bijna een eeuw later zal de vondst van deze brief zal het leven van Víctor Monteoscuro, een arts die zijn stethoscoop en doktersjas aan de wilgen heeft gehangen, blijvend veranderen. Hij heeft tijd nodig om het vertrouwen in de geneeskunde en zichzelf terug te vinden, maar hij heeft vooral tijd nodig om de dood van zijn vrouw te verwerken. Op zoek naar rust en bezinning maakt hij een reis door het noorden van Marokko en doet hij een opmerkelijke vondst. Op een plek waar gebouwd wordt, stuit een graafmachine op een massagraf met daarin de stoffelijke overschotten van Spaanse soldaten, die vermoord zijn tijdens de Slag bij Annual in 1921.

Tussen de stoffelijke overschotten van die anonieme soldaten vindt Víctor een afgesloten fles met daarin de brief van de gesneuvelde soldaat. Hij neemt zich voor deze te bezorgen, breekt daarvoor zijn reis af en keert terug naar Spanje. Tijdens de zoektocht naar de nabestaanden van Noelia ontvouwt zich een prachtige en ontroerende liefdesgeschiedenis die in de kiem is gesmoord, maar die dankzij hem weer tot bloei komt.

 

Wanneer een arts zijn vrouw verliest en zijn werk hieronder begint te lijden besluit hij zijn baan voor een tijdje naast zich neer te leggen en gaat hij alleen op reis naar Marokko. In als je deze brief leest draait alles om een brief in een verzegelde fles die de arts Victor Monteoscuro bij een opgraving in Marokko vind. Hij besluit de brief niet te openen, maar op zoek te gaan naar de nabestaanden van de geadresseerde. Tijdens zijn zoektocht duikt hij in de geschiedenis van Spanje en Marokko en stuit hij op een naar stukje geschiedenis van Spanje rond 1921.Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Claudia die hem besluit te helpen. Beetje bij beetje ontdekt Victor meer over het verhaal achter de brief en over zichzelf.

Het boek bestaat uit twee verhalen. Het verhaal van de Spaanse kapitein Pedro Gimeno Trester die de leiding had over een groep soldaten in Marokko in 1921 en een brief aan zijn geliefde schrijft wanneer hij vreest dat zijn einde nabij is. Daarnaast het verhaal van de arts Victor Monteoscuro de uiteindelijke vinder van de brief. De beide verhalen wisselen elkaar telkens af en leiden je te samen naar het uiteindelijke slot. Beide verhalen lopen zo mooi in elkaar over dat je als lezer na ieder hoofdstuk weer geboeid aan het volgende hoofdstuk zal beginnen.

Auteur: Vicente Gramaje
Vertaald door: Imke Zuidema, Cesar Noordewier
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045202198
Categorie: Literatuur > Romans 
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 344
Prijs: €14,84
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 19-03-2013

Bestellen? Klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.