naamloos (21)Het is 6 juni 2006, even buiten het centrum van Parijs. Een bestelbus, met in de aanhanger een 3.000 kilo zware neushoorn, staat met een kokende motor langs de kant van de weg. Terwijl gelegenheidschauffeur Johan Pladdet met de ANWB alarmcentrale belt, besluit Smoske dat hij er geen zin meer in heeft. Hij beukt zich een weg naar buiten en verdwijnt de straten in van Parijs.

Smoske begint aan een onvoorstelbare reis door Europa, waarop een bonte stoet aan achtervolgers op hem jaagt. Zijn dierenarts, stropers, Peter R. de Vries, meneer en mevrouw Moerman, de ANWB en een Frans-Congolese timmerman die weet wat hij doet. Smoske is niet te stoppen. Zelfs de finale van het WK voetbal zet hij op zijn kop.

 

Bij het lezen van bovenstaande beschrijving denk je in eerste instantie misschien is dit niet allemaal erg ver gezocht? Eh ja.. zo lijkt het, maar het boek gaat over een bloedserieus onderwerp en toch is het verrassend grappig geschreven. Het ene moment kijk je mee met de neushoorn Smoske, de held in dit verhaal en een ander moment krijg je als lezer een kijkje in de keuken van de ANWB alarmcentrale. Het boek is een creatieve mix van waargebeurde momenten en fantasie en leest als een trein.
Daarnaast is Smoske leerzaam, humoristisch en waar het vooral om te doen is: het zet je als lezer serieus aan het denken over de jacht op neushoorns. Dit alles op een ongedwongen manier. Een knappe prestatie om een vrolijk, luchtig boek te schrijven over een toch zeer ernstig onderwerp.

WNFDolf Jansen (cabaretier, presentator VARA’s Spijkers met Koppen, schrijver) zei het al eerder: ‘Een hartstikke leuk boek – ik zou zeggen, lees het.’
Of liever gezegd: Koop het! Want voor ieder verkocht boek gaat er twee euro naar het Wereld Natuur Fonds. naamloos (22)

De auteur Michiel Kamphuis (1977) werkte op de ANWB alarmcentrale. Hier deed hij de eerste ideeën op voor ‘Smoske, de neushoorn die er geen zin in had’. Sindsdien is hij begaan met het lot van de neushoorns en nu zet hij zich in om de nutteloze jacht op deze dieren te stoppen.
TwitterFacebook

 

  • Titel: Smoske
  • Auteur: Michiel Kamphuis
  • ISBN13: 9789082202304
  • Aantal pagina’s: 220
  • Prijs: €16,00
  • Uitvoering: paperback
  • Uitgever: Kampi 77
  • Verkrijgbaar bij diverse boekhandels
  • Ebook: €12,99
  • Recensie : Sandra Hutchison
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.