De ZwaluwmanEen sprookjesachtige, originele roman over de omzwervingen van een jong meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog; voor de lezers van ‘De boekendief’ en ‘De jongen in de gestreepte pyjama’.

Krakau, 1939
Anna Lania is zeven wanneer de Duitsers haar vader oppakken. Ze blijft alleen achter, tot ze de Zwaluwman ontmoet. Hij is lang mysterieus en heeft uitzonderlijke gaven. Ze weet dat de Zwaluwman niet haar vader is, maar hij heeft wel eenzelfde gevoel voor talen. Zelfs voor die van de vogels. Wanneer hij een zwaluw roept op zijn arm te gaan zitten drogen haar tranen en besluit ze hem te volgen. Weg uit de gevaarlijke stad, het bos in. Maar in tijden van oorlog kan alles gevaar betekenen. Zelfs de Zwaluwman.

Met ‘De Zwaluwman’ heeft Gavriel Savit een weergaloze roman geschreven die harde levenslessen niet schuwt, maar tegelijkertijd de verrassende mogelijkheden laat zien die het leven biedt. ‘Dit fenomenale debuut zal ieders hart veroveren.’ – ‘The Sunday Times’ ‘Een verbluffend debuut over oorlog, overlevingskracht en menselijkheid. Het doorstaat de vergelijking met ‘De boekendief’ en ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ glansrijk.’ – ‘The Bookseller’

Gavriel Savit studeerde aan de universiteit van Michigan in Ann Arbor en woont in Brooklyn. Hij is acteur en zanger en treedt wereldwijd op. De zwaluwman is zijn debuutroman.

Recensie: De Zwaluwman speelt zich af in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog en verteld het verhaal van de jonge Anna die nadat haar vader meegenomen is door de Duitsers alleen achterblijft. Wanneer een van haar vaders beste Duitse vrienden Anna ineens met heel andere ogen bekijkt en haar de deur wijst voelt Anna zich radeloos verloren. Dan ontmoet ze de eigenaardige Zwaluwman. Met hem zwerft ze jarenlang door Polen in de hoop uit de handen te blijven van de Duitsers.

De Zwaluwman laat zich moeilijk matchen met andere oorlogsverhalen. Er wordt door de auteur veelvuldig gespeeld met taal en dan vooral in het eerste gedeelte van het boek, waardoor het verhaal bijna poëtisch aandoet. Er ontstaat een haast dromerige, illusionistische sfeer waardoor het heftige oorlogsdrama naar de achtergrond lijkt te verdwijnen. De Zwaluwman zal je als lezer hier en daar ontroeren, de zinspelen zijn kunstig te noemen, maar voelen hier en daar wat geforceerd aan. Alsof de auteur in zijn debuut in een keer al zijn talent op tafel heeft willen gooien. Is De Zwaluwman aan te bevelen? Het antwoord is daarop volmondig ja, vooral vanwege de originele combinatie van fictie en waarheidsgetrouwe gebeurtenissen en omdat je niet zo snel weer een boek in handen zult krijgen die zich laat vergelijken met dit kunstwerkje.

★★★★

Titel: De Zwaluwman
Originele titel: Anna and the Swallow Man
Auteur: Gavriel Savit
vertaling: Astrid Huisman

Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN13: 9789026329982
Categorie: romans
Pagina’s: 248
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: 01-06-2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 01-06-2016
Prijs: €18,99
Bestellen

gelezen voor Hebban

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.