De gaveRong Jinzhen is een wiskundig genie. Geboren in de illustere, hooggeplaatste familie Rong groeit hij niettemin de eerste twaalf jaar van zijn leven geïsoleerd op. De Chinese geheime dienst krijgt lucht van zijn enorme talenten en rekruteert hem voor Unit 701 om hem op te leiden tot codekraker. Rong krijgt de belangrijke opdracht om de geheimzinnige en beruchte Paarse Code kraken. Hij komt erachter dat het meesterbrein achter deze code zijn beste vriend en ex-mentor is, een verrader die nu voor de vijand van China werkt. De Paarse Code wordt een obsessie voor Rong, maar de ultieme uitdaging moet nog komen. Die kost hem letterlijk bijna zijn leven, maar zéker zijn verstand.

Het boek start als page-turner. Op een mooi beschreven manier wordt je geleid door de diverse levens van zijn voorouders. Uiteindelijk leid deze inleiding je naar de geboorte van Rong Jinzhen. Je krijgt een kijkje in de Chinese cultuur en familie tradities. Dit alles beschreven vanuit ‘de verteller’. De schrijver kiest voor een aparte manier om het levens verhaal van Rong Jinzhen te vertellen. Dan weer is het belicht vanuit de kant van de familie, dan weer vanuit zijn vriend en mentor en dan weer vanuit de invalshoek van zijn opdrachtgevers. Dit gaat ook gepaard met stukjes interview, maar die zijn mooi verweven in het verhaal, waardoor het prettig blijft om te lezen.

Na zijn jeugdjaren en studietijd, waarin het iedereen al snel duidelijk is dat deze Rong Jinzhen een genie is, gaat hij aan de slag voor de Chinese geheime dienst. Ik moet zeggen dat ik dan het verhaal wat vind indutten. Zijn enige doel is dan de code kraken, en verder maakt Rong niet veel mee. Het is op zijn opmerkelijke brein na, verder een saai figuur met weinig kennis van normale sociale omgangsvormen. Gelukkig voor de lezer, komt er dan een kink in de kabel. Op dat moment wordt het verhaal weer aantrekkelijk en komt er weer vaart in. Voor Rong Jinzhen is deze volkomen onverwachte wending echter minder plezant.

Je moet best wel geconcentreerd lezen om niet helemaal de draad kwijt te raken in de gecompliceerde verhaallijn. Diverse Chinese namen passeren de revue, en omdat deze hier in de Westerse maatschappij niet zo gemakkelijk in het gehoor klinken blijven ze (althans niet bij mij) niet zo hangen. Alhoewel ik het boek met plezier heb gelezen, kon ik me er niet geheel bij ontspannen.

Titel: De gave
Auteur: Mai Jia
Vertaling: Erik de Vries
Uitgeverij: Meridiaan uitgevers
ISBN13: 9789048821846
Categorie: Romans
Uitvoering: Paperback
Prijs:€19,99
Pagina’s:320
Verschijningsdatum: mei 2015
Recensie: Petra Pieper
Datum recensie: 05-08-2015

Boek bestellen? Klik hier

Advertenties