AnjuAnju

in sari en spijkerbroek

Als Thomas Libo op enig moment besluit een schoenfabriek in Nederland en later in India te beginnen, heeft dat grote invloed op zijn leven, en dat van zijn zoons. Wanneer hij zich permanent in India vestigt leert hij de vrouw van zijn dromen kennen. Niets lijkt een zorgeloos leven in de weg te staan. Echter, Thomas overlijdt, uitgeput door een traumatisch verleden en laat zijn tweede vrouw, Anju, met vier zoons in India achter.
De jaren van Anju, dochter van een Nederlandse vader en Indiase moeder, staan vanaf dat moment in het teken van overleven. De contrasten tussen de verschillende culturen blijken ongewild een bijna overheersende rol te spelen op het moment van cruciale beslissingen in haar leven.
Lukt het Anju, ondanks de diep gewortelde levensovertuiging van mensen om haar heen, een onafhankelijk leven op te bouwen?

 

Karin Verhaak-Kersten (1955) was dertig jaar journalist. Zowel privé als zakelijk bezocht ze veel landen in de wereld. India maakte een onuitwisbare indruk op haar. Na enkele reizen door het land, besloot ze, eind 2012, een maand in Goa, in het zuiden van India, tussen de plaatselijke bevolking te gaan wonen. Eerder verscheen van dezelfde auteur het boek Blijf liggen jij. (bron: Hebban).

 

Recensie: De roman Anju start met het verhaal van Thomas; een succesvolle Nederlandse zakenman in India. Hij ontmoet de beeldschone Anju en is opslag verliefd, ze starten na enige terughoudendheid toch een relatie en zijn zielsgelukkig met elkaar. De veertig jaar jongere Anju wordt ook hartelijk ontvangen door de zoons van Thomas. Dan komt de Thomas onverwachts te overlijden. Anju, dochter van een Nederlandse vader en Indiase moeder worstelt na dit verlies meer dan anders tussen de twee voor haar vertrouwde culturen, in India heeft men andere normen en waarden dan in de Westerse wereld. Anju merkt dat ze als weduwe niet door iedereen geaccepteerd wordt in haar geliefde India. Wanneer ze er met vier zoons alleen voor komt te staan heeft ze het moeilijk en maakt ze een verkeerde beslissing die haar lang zal achtervolgen…..

 

Anju vertelt het ontroerende leven van een jonge vrouw in India, op zoek naar zichzelf. Een zoektocht die iedere lezer wel min of meer zal herkennen. Het is een romantisch verhaal, maar ook een boek over een strijd die veel mensen in het complexe India nog dagelijks voeren. Het kastenstelsel, hoewel deze is afgeschaft, is bij vele daar nog steeds een begrip, wat de nodige problemen veroorzaakt. Vrouwen hebben daar nog vaak een onderdanige rol ten opzichte van de man. In het verhaal van Anju worden de verschillen binnen de samenleving herhaaldelijk aangekaart. Hoewel de dialogen in het boek soms wat langdradig zijn is Anju toch vooral een boeiend verslag over cultuurverschillen verpakt in een aangrijpend verhaal vol romantiek, familiebanden en de kracht van vriendschap. Anju leest als een feelgood roman; gemakkelijk en geeft tegelijkertijd toch ook stof tot nadenken.

★★★2dehands

Titel: Anju in sari en spijkerbroek
Auteur: Karin Verhaak-Kersten
Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij
ISBN13: 9789089547873
Categorie: Romantische fictie
Pagina’s: 377
Uitvoering: paperback
Thema: India, kastenstelsel, cultuurverschillen, onderdrukking.
Verschijningsdatum: september 2015
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 04-05-2016
Prijs: €19,95
Bestellen

of 2dehands via Deel 2

#hebbanleesclub

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.