Opvallend genoeg zijn veel boeken over de zorg verkrijgbaar, maar weinig tot geen boeken gaan over de relatie tussen patiënt en arts. Met het leerzame boek; Menselijkheid in de zorg komt daar gelukkig verandering in. Hierin beschrijft de arts Leo Visser op ongecompliceerde wijze, de gecompliceerde relatie tussen arts en patiënt.

Relatie arts – patiënt
Gezondheid is voor ieder van ons belangrijk, worden we ziek dan heeft dat grote gevolgen voor ons leven. Plotseling ben je patiënt! Hoe je als patiënt benaderd wordt kan vaak van grote invloed zijn op het vertrouwen dat je in je arts hebt. Al verstaat een arts zijn vak nog zo goed, de moderne patiënt is mondig en wil gehoord worden. Bijna heeft tegenwoordig internet en kan iedereen daardoor een redelijke basiskennis van zijn of haar ziektebeeld hebben opgedaan, alvorens hij in gesprek gaat met zijn arts. Voor de arts in kwestie kan dit problematische gevolgen hebben, tijdens zijn communicatie met de patiënt. Zijn opleiding is vooral gericht op het biomedische model, hij leert alles over de diverse ziektebeelden, behandelingen en evalueren met mensen in zijn vakgebied. Belangrijk natuurlijk, maar dit hele model is gericht op de ziekte en het behandelen hiervan. De patiënt als persoon wordt hierbij vergeten. Communicatietraining wordt in artsenopleidingen niet of nauwelijks gegeven, waardoor de moderne arts nog vaak worstelt in de omgang met zijn patiënten. Patiënten die eigenlijk alleen maar inspraak willen als het gaat om hun eigen lichaam en gezondheid voelen zich door hun arts vaak niet gehoord.

Voor wie?
Het boek is in eerste instantie bedoeld voor artsen en artsen in opleiding. Er staat een hoop bruikbare leerstof in dat tijdens de artsenopleiding nuttig kan zijn en zeer uitvoerbaar in de praktijk. Echter is het boek geschikt voor een veel grotere doelgroep. Zo zal iedereen die in de gezondheidszorg werkzaam is profijt kunnen hebben van dit informatieve boek. Maar ook voor ieder ander (denk daarbij vooral aan patiënten en hun familie) is dit boek zeker interessant te noemen. Het geeft meer inzicht in hoe een arts in zijn werk staat en waarom de communicatie niet altijd naar wensen verloopt. Er staan veel voorbeelden in het boek van communicatiemomenten tussen arts en patiënt, soms herkenbaar, soms erg leerzaam. Het boek is geschreven in heldere taal. Prima leesbaar, ook als je minder, of niet, bekend bent met thermen uit de medische wereld is dit boek toch op een prettige manier te lezen.

★★★★★
Titel: Menselijkheid in de zorg
Auteur: Leo Visser
Uitgeverij: S.W.P. B.V.
Categorie: Gezondheid & Psychologie
Pagina’s: 216
Thema’s: arts-patiëntrelatie, zorg, menselijkheid
Uitvoering: hardcover
ISBN13:9789088507441
Verkrijgbaar vanaf: juli 2017
Datum recensie: 10-07-2017
Recensie: Sandra Hutchison
Prijs: €34,90
Bestellen

Advertenties