Gastrecensie Wilma Hartman: Ik hou van lekker eten en ga graag uit eten bij restaurants die me smaken voorschotelen waarbij ik me afvraag: ik proefde toch dit en dat, zo subtiel. Dat is precies zoals Sergio het beschrijft bij het recept van vanille-olie. “Ik vind het een feest om te koken met recepten die me genoeg uitdagen en me toch ook de ontspanning geven die ik op dat moment kan gebruiken. Het verlaagt mijn stress en ik kan me heerlijk uitleven”. Zoals Sergio schrijft: “Je moet even kunnen dromen, mijmeren, vooruitdenken, fantaseren. “
Dit kookboek lijkt mij deze ingrediënten aan te reiken, zoals Sergio in zijn voorwoord zegt dat hij sinds een paar jaar vaker thuis kookt en daardoor steeds meer laagdrempelige receptuur is gaan ontwikkelen. Simpelheid, van iets eenvoudigs iets super tasty maken. Dat is dus het doel van dit kookboek. De gerechten in dit boek zijn meerdere malen bij hem thuis op tafel gekomen, gewoon niet tijdens kerst of zo.

Jammer dat hij wat steken onder water geeft aan collega chefs, ik vind dat je ieder in zijn waarde moet laten, ieder het op zijn manier laten doen. Ieder heeft zijn eigenheid en dat is goed anders zou het saai worden.

Het boek is opgebouwd in verschillende hoofdstukken maar de scheiding ligt niet zo strak. Hij begint met basics die terug komen verder op in zijn recepten. Handig om te maken en in huis te hebben, je kan ze ook langer bewaren.
Basics, snacks en sandwiches, groente en salades, schaal en schelpdieren, vis, vlees en gevogelte, zoet. Het is een mengeling van Italiaans, Oosters, Indonesisch en gewoon Hollands/Frans, maar ook Mexicaanse invloeden komen naar voren. Een leuke mix niet standaard voor sommige ogenschijnlijk standaard gerechten zoals tournedos stroganoff.

Het kookboek ziet er prima uit, er wordt goed beschreven wat het is en hoe het smaakt en waar het oorspronkelijk vandaan komt. De recepten zijn simpel als je de benodigde basics klaar hebt staan. Neem het recept gebakken rijst met kip & atjar. Atjar wordt beschreven in het eerste hoofdstuk. De bereiding van de kippendijen staat op pagina 136 bij het recept tikka masala met gamba en kip. Als je dat allemaal voorbereid hebt klaarstaan is het een simpel gerecht makkelijk te maken als je een keer alleen bent. Toch heb ik geen kalfs- en kippenjus in mijn voorraad staan. Sommige ingrediënten zijn voor mij niet zo simpel, wit en zwart sesamzaad b.v. of cabernet savignon azijn. Het gebruik van Belgische woorden, uien gesneden in lamellen bijvoorbeeld of look maakt het wel een bijzonder boek, maar soms niet helemaal handig. Wat wordt bijvoorbeeld bedoeld met Thaise salsa op die manier kan je Thaise mayonaise maken. Cour de boeuf-tomaat, is dat Belgisch voor vleestomaat?

Kortom een prima kookboek voor een wat meer ervaren hobby-kok, die gek is op eten en bijzondere ingrediënten. Als je een gewone kok bent die iets bijzonders zoekt om te maken denk ik dat dit boek te hoog gegrepen is.

Gastrecensie Fany van Hemelen: Just Cook It is geen gewoon kookboek. Nee, Sergio Herman geeft ons een blik op zijn roots en deelt zijn passie. Dit boek moest ik gewoon eerst doorbladeren want het is naast een kookboek ook een prachtig kijkboek. Eerst bekeek ik de prachtige foto’s en las ik de persoonlijke teksten bij elk recept. Sergio is, door zijn zware jaar, de gewone dingen nog meer gaan waarderen. Hij is graag thuis en laat zich voor zijn recepten graag inspireren door de passie die hem met de paplepel meegegeven werd. Van zijn vader leerde hij de basis en de creatieve touch is Sergio zijn extraatje.

Het boek is ingedeeld in meerdere delen. Persoonlijk vond ik het stuk van basics heel fijn. In dit hoofdstuk en in het hele boek leert de top-kok ons om met kleine smaakmakers een maaltijd te pimpen tot iets geweldig lekker. Dit is Sergio zijn handelsmerk. Volgens hem hoeft het niet zo ingewikkeld voor thuis te zijn. Met kleine details te veranderen kun je je gerechten ongelooflijk verfijnen. Gebruik producten van goede kwaliteit, voeg wat creativiteit en smaak toe en je tovert de heerlijkste maaltijden op je tafel. Volgens deze sterren-chef is dit een snel kookboek maar vergis je niet. Voor de gewone mens is dit snel toch nog wat anders dan voor een chef. Er zijn verschillende hoofdstukken van speciale broodjes tot vlees, vis en zelfs zoet. Elk deel brengt verrassende ideeën en het boek blinkt uit in originaliteit. Toch is het de moeite waard want als je de tijd neemt ga je heerlijke dingen creëren. Just cook it is een boek om dicht bij je te houden. De recepten zijn duidelijk uitgelegd en de extra tips zijn verrassend en nuttig. Ik miste enkel een aanduiding van allergenen bij de recepten bvb glutenvrij, notenvrij en eventuele vervangingen. In het algemeen is dit een magnifiek mooi boek om in je keuken te hebben, te doorbladeren en dan mee te experimenteren. Just cook it maakt je leven tasty en doet je meer genieten van de echt belangrijke zaken in het leven.

Dit was mijn eerste kookboek van deze getalenteerde duizendpoot maar er mogen er nog veel volgen.

Titel: Just Cook It
Auteur: Sergio Herman
Uitgeverij: Carrera
Categorie: Culinair, Kookboeken
Pagina’s: 256
Uitvoering: hardcover
ISBN13: 9789048840700
Verkrijgbaar vanaf: oktober 2017
Gastrecensie: Wilma Hartman
Datum gastrecensie: 04-12-2017
Gastrecensie: Fany van Hemelen
Datum gastrecensie: 04-12-2017
Prijs: €29,99
Bestellen

Advertenties