Vanaf 4 februari mogen we dankzij The House of Books aan de slag met Stoel 7A de nieuwe thriller van auteur Sebastian Fitzek. Hij schreef eerder onder andere de bestsellers Passagier 23, Het pakket en Het Joshuaprofiel.

Waar gaat het boek Stoel 7A over?
Mats Krüger, een ervaren en succesvolle psychiater, moet zijn vliegangst overwinnen als zijn hoogzwangere dochter Nele voor het eerst in jaren weer contact met hem opneemt. Na een cursus tegen vliegangst gaat Mats aan boord van de langeafstandsvlucht Buenos Aires – Berlijn. Al zijn angsten lijken voor niets tot een vreemdeling hem vertelt dat een van Mats’ ex-patiënten zich ook aan boord bevindt. Iemand die hij ooit heeft bevrijd van moordlustige, gewelddadige fantasieën. En nu moet Mats zien te voorkomen dat hij de 600 passagiers en zichzelf niet mee de dood in jaagt…

Titel: Stoel 7A |  Auteur: Sebastian Fitzek | Uitgeverij: The House of Books | Categorie: Thrillers | Uitvoering: paperback | 384 pagina’s | ISBN13: 9789044354485 | Verkrijgbaar sinds:04-02-2019 |Prijs: €21,99 | Bestellen

Wie lezen er mee? Anita de Groot| Antoinette van Steeg | Dayenne Wamsteeker | Fany van Hemelen | Pierre Peeters | Hannie van Grol |  Wilma Hartman

Meelezen met een eigen exemplaar? Voel je welkom. Zo nu en dan plaatsen we in het Leesclubcafé een vraag, we zijn benieuwd naar je mening over dit boek.

Volgende »

 1. Geniale thriller

  Mats Krüger, een succesvolle psychiater, heeft sinds kort weer contact met zijn dochter, die hij vier jaar daarvoor na de dood van zijn vrouw achtergelaten heeft in Berlijn. Hij is destijds vertrokken naar Buenos Aires, maar nu zijn dochter zwanger is, heeft ze weer contact met hem opgenomen. Hij besluit om naar Duitsland te vliegen om haar bij te staan, hoewel hij een gigantische angst voor vliegen heeft. Daarom reserveert hij in het vliegtuig vier stoelen om telkens van plaats te kunnen wisselen, waaronder, volgens onderzoek naar vliegrampen, de meest gevaarlijke stoel, stoel 7A, is. Bij het inchecken is er een vrouw met een baby die graag meer ruimte wil en hij staat die beruchte stoel aan haar af. Dan krijgt hij een telefoontje waaruit blijkt dat zijn dochter Nele ontvoerd is en dat hij haar kan redden, als hij een ex-patiënt die ook aan boord is, ertoe kan bewegen het vliegtuig met meer dan 600 passagiers aan boord, te laten crashen.

  Dan begint het kat-en-muisspel tussen de ontvoerder, de ex-patiënt, de psychiater en nog enkele betrokkenen. Is Mats in staat het vliegtuig te redden van een ramp, is hij in staat de ex-patiënt zover te krijgen dat deze het vliegtuig laat neerstorten, zal zijn dochter vrijkomen, zal zijn kleinkind gezond geboren worden? Kortom vragen die beantwoord worden bij het lezen van het boek en wel op een zeer originele en verrassende manier, zoals we van Fitzek wel gewend zijn.

  Het boek brengt de nodige spanning met zich mee. Van het begin tot het eind blijf je geboeid lezen en is het moeilijk het boek weg te leggen. Langzamerhand wordt er steeds meer duidelijk van wat er zich heeft afgespeeld vier jaar geleden toen Max vertrokken is en waarom hij dat gedaan heeft. Ook het motief voor de vliegramp is verrassend en zeer origineel gevonden. Alles in het verhaal heeft zijn betekenis en houdt verband met elkaar. Wat in het begin als los zand aan elkaar lijkt te hangen, krijgt zijn duidelijke betekenis. Op het eind vallen alle puzzelstukjes in elkaar en worden de verschillende raadsels op een verrassende en onverwachte manier opgelost.

  Fitzek weet opnieuw te verrassen en de lezer te verbazen met zijn doordachte en goed doorwrochte plots. Hij geeft duidelijk blijk kennis van zaken te hebben, van een cursus tegen vliegangst tot risico’s bij vliegrampen aan toe. Ook de wereld van de veganist die in het begin geen enkele relatie lijkt te hebben met het verhaal, heeft toch een bijzondere positie in deze psychologische thriller.

  Het boek bestaat uit meer dan 70 korte hoofdstukken geschreven vanuit wisselend perspectief. De verschillende personages worden goed uitgewerkt en we krijgen een duidelijk inkijkje in de psyche van hen. Zowel het dilemma waar de psychiater voor komt te staan: het redden van zijn dochter en het vliegtuig laten neerstorten of de prioriteit leggen bij de meer dan 600 mensen in het vliegtuig, als de motieven en waanideeën van de daders, blijven intrigeren van begin tot eind. Met zijn vlotte schrijfstijl heeft Fitzek weer eens bewezen dat hij als geen ander in staat is een geniale thriller te schrijven. Daarom waardeer ik dit boek met 5 sterren.

  Like

 2. Dayenne:
  Mats, vader van Nele is jaren geleden naar Argentinië vertrokken. Nu zijn dochter op het punt van bevallen staat, reist hij met het vliegtuig naar Duitsland om zijn dochter bij te staan. In het vliegtuig wordt hij gebeld dat zijn dochter ontvoerd is. Om haar te redden moet hij Kaja, een ex-patiënte van Mats die ook aan boord van het vliegtuig is, resetten en haar psychologische behandeling ongedaan maken, zodat ze een vliegtuigramp zal veroorzaken. Gaat Mats het leven van alle passagiers op het spel zetten om het leven van zijn dochter en kleinkind te redden of zoekt hij een andere uitweg?

  Sebastian Fitzek, auteur van dit boek, heeft al verschillende succesvolle titels op zijn naam staan, zoals Passagier 23 en Het Joshua-profiel. Zijn nieuwste thriller, Stoel 7A, start met een proloog die al meteen nieuwsgierig maakt: wat is er precies gebeurd? Vanaf de start van het boek tot het eind is continu spanning aanwezig, want hoe gaat het aflopen met Mats in het vliegtuig en weet Nele haar kind veilig op de wereld te zetten? Mede dankzij de indeling in korte hoofdstukken vlieg je door deze psychologische thriller heen.

  De keuze waar Mats voor staat is een boeiend dilemma. Het gaat om het leven van zijn dochter en kleinkind of het leven van hemzelf en meer dan zeshonderd andere passagiers van het vliegtuig. Het plot van Stoel 7A zit goed in elkaar en is creatief en origineel. Hier en daar gaat de auteur wel over de grens van geloofwaardigheid heen en zijn er iets te veel toevalligheden, maar als je dit loslaat is dit een spannende thriller die meeslepend is en heerlijk leest. Het boek bevat verschillende plottwisten, waardoor het verhaal verrassend blijft en spannend tot het eind.

  Het verhaal bevat zeer diverse en boeiende personages, zoals Mats, een psycholoog met vliegangst, zijn dochter Nele, die HIV heeft en alleenstaande moeder wordt. Daarnaast zijn er Feli, een Berlijnse oud-collega en geliefde van Mats, en de ontvoerder van Nele, Franz, een extreme veganist én psychiatrisch patiënt Kaja, die in het verleden ontvoerd en verkracht is. Eigenlijk heeft elk personages wel iets bijzonders meegemaakt. De personages ontwikkelen zichzelf en gedurende het verhaal leer je ze beter kennen en begrijpen. Stoel 7A is in wisselend perspectief geschreven, vanuit de verschillende personages in het boek, hierdoor krijg je het verhaal vanuit verschillende kanten mee.

  Fitzek heeft met Stoel 7A weer een boeiende en meeslepende psychologische thriller afgeleverd, ondanks dat hij hier en daar wat uit de bocht vliegt qua geloofwaardigheid. Ik geef het boek 4 sterren.

  Like

 3. Recensie Fany van Hemelen: Psychiater Mats Kruger heeft enorme vliegangst, maar wanneer zijn dochter moet bevallen stapt hij toch in het vliegtuig voor een extreem lange vlucht. Hij heeft wat goed te maken omdat hij vroeger zijn vrouw en dochter achterliet. Zijn vrouw was stervende en hij kon niet met de pijn omgaan dus vertrok hij naar Buenos Aires.

  In het begin is hij panisch voor wat er kan gebeuren op het vliegtuig. Hij reserveert zelfs verschillende stoelen om de veiligste plaatsen te kunnen kiezen op zijn vlucht naar Berlijn. Dan wordt zijn nachtmerrie waarheid, maar anders dan waarvoor hij vreesde. Zijn dochter wordt ontvoerd en hij wordt de pion in een vreselijk kat en muis spel. Het verhaal schakelt voortdurend tussen de ervaringen van Mats, Nele zijn zwangere dochter en Kaja een vroegere vriendin van Mats en hopelijk zijn redder in nood.

  Fitzek is een meester in spannende romans en hij kruipt opnieuw in de hoofden van zijn personages. Het boek dendert voort als een sneltrein en de psychologische spanning wordt stelselmatig opgevoerd tot aan een grandioze finale. Stoel 7A is zoals eerdere boeken van Fitzek boeiend en start met originele ideeën. Toch had ik het idee naarmate het boek vorderde dat de absurditeit nu echt wel de spuigaten uitliep. Het verhaal heeft spitsvondige plot twists, maar het wordt ook alsmaar vreemder. Persoonlijk hou ik wel van anders dan anders en vaak is de werkelijkheid nog meer bizar dan in een verhaal. Toch vond ik het nu niet echt bijdragen aan het verhaal en zelfs onnodig.

  Deze thriller auteur heeft het talent om heel boeiende en bijzondere thrillers te schrijven. Stoel 7A begint ook weer enorm intelligent en tast de grenzen van onze mentale toestand af. Wanneer breekt iemand en tot hoever ga je om je geliefden te beschermen? Anderzijds gaat het ook over de motieven en waanideeën van daders. Dit vond ik echt knap in beeld gebracht en dit maakt het boek echt spannend. Wanneer de onverwachte wendingen in het boek plaatsvinden, blijf ik eerst verrast achter, maar later als het steeds verder gaat, verlies ik mijn interesse en haak ik onbewust af. Stoel 7A is opnieuw een echte Fitzek, maar zelf had ik liever gehad dat het boek wat evenwichtiger en meer in balans geweest was. Waarschijnlijk had ik het dan echt een fantastische thriller gevonden. Nu bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Hier zat meer in. Gelukkig blijft het boek ondanks de vreemde kronkels een geweldig goed geschreven psychologische thriller. Stoel 7A is dus zeker de moeite waard om te lezen.

  ***en half

  Like

 4. Recensie Stoel 7A van Sebastian Fitzek door recensent Pierre Peeters – 06.03.2019

  Doodsvlucht of de spannendste uren uit het leven van psycholoog!

  Vier jaar geleden vluchtte psychiater Mats Krüger naar Buenos Aires. Hij liet zijn stervende echtgenote en dochter Nele gewoon achter.
  Wanneer zijn hoogzwangere dochter contact met hem zoekt, is het tijd om naar Berlijn terug te keren en het verleden achter zich te laten, maar vooral bijstand te geven aan zijn dochter.
  Mats heeft echter een panische angst voor vliegen en volgende een cursus om zijn vliegangst te overwinnen.

  Tijd om de cursus in praktijk te brengen.
  Mats deed kansberekening en boekte voor zijn vlucht vier stoelen.
  Bij aanvang van de reis staat hij echter stoel 7A af aan een jonge moeder met een jong kind.
  Nog voor de vlucht goed en wel in de lucht hangt krijgt Mats een telefoontje van een onbekende die doodleuk verklaart zijn dochter te hebben ontvoerd en zo Mats zijn vlucht niet laat verongelukken, zal zijn dochter het niet overleven.

  Om dit doel te bereiken moet Mats purser Kaja een ex- patiënte, die hij genas van gruwelijke moordfantasmen, de therapie ongedaan maken en ervoor zorgen dat zij opnieuw labiel wordt.
  Mats staat voor een dilemma: zijn dochter en ongeboren kleinkind redden of een vol vliegtuig de dood injagen.

  Mats besluit zijn dochter te redden, maar houdt een opening open om het vliegtuig en de passagiers te redden. Hij heeft contact met zijn collega Felicitas Heilmann…zij staat wel op het punt te trouwen, maar zal toch al het mogelijke doen om Mats te helpen.

  Tijdens de vlucht worden we als lezer heen en weer geslingerd tussen Mats en Kaja, tussen de ontvoerder en Nele en tussen Felicitas. Ondertussen loopt de tijd…

  Stoel 7A is opgebouwd uit korte hoofdstukken met telkens een tijdsaanduiding. Zo weet je als lezer hoeveel tijd Mats nog heeft voor zijn vlucht in Berlijn moet landen en hoeveel tijd hem rest om de opdracht tot een goed einde te brengen.

  Fitzek weet de spanning goed gedoseerd op te bouwen om te eindigen in een spannende en vooraf niet in te schatten plot. Het boek boeit van begin tot einde.

  Alle personages zijn goed uitgewerkt en waar ik eerst vooral sympathie had voor Nele en voor Felicitas, kwam de sympathie voor Mats Krüger gaandeweg ook sterk naar boven.
  Toch een bemerking: ik denk dat de auteur deze keer zijn eigen fantasie goede heeft laten gaan…want niet steeds lijkt het verhaal geloofwaardig. Gelukkig doet dit niets af van de leeskwaliteit en van het leesplezier.

  Fitzek bewijst eens te meer een topauteur te zijn, want zijn schrijfstijl is erg vlot en kan je als typisch Fitzek bestempelen.

  Het boek heeft mij nooit verveeld en ik kan het iedereen aanraden.

  Voor zijn mooie pen, zijn goed opgebouwde spanning en plot, voor het psychologisch gehalte van deze roman en voor het toffe leesplezier geef ik graag 4 sterren.

  Like

 5. Stoel 7A – Sebastian Fitzek
  Cover: De deur van een vliegtuig, zeer toepasselijk. Ik vind het mooi en het doet mij het boek oppakken.

  Het verhaal: de kracht van Fitzek is toch wel dat je meteen in het verhaal gezogen wordt en dat je een beklemmend gevoel hebt door wat je leest. Want laten we eerlijk zijn, je wilt niet lezen dat de hoogzwangere Nele die met een taxi opgehaald wordt om naar het ziekenhuis te gaan om te bevallen, daar niet terechtkomt. Ze wordt naar een oude melkstal gebracht. Ja dan staan mijn haren recht overeind en dan weet je: Fitzek heeft de toon weer gezet en dat vind ik knap. Dit is mijn tweede boek van hem en twee keer begint hij heel luguber, maar weet hij wel een verhaal neer te zetten waar je u tegen zegt. Maar wat ik vooral knap vind: je blijft erin lezen, het moet zo snel mogelijk uit en zo ook met Stoel 7A. Na de lugubere start beland je al gauw in het verhaal. Het gaat om Nele die hoogzwanger is, zij staat op het punt om te gaan bevallen. Haar vader Mats, die in Zuid Amerika woont, stapt in het vliegtuig om zijn dochter Nele te helpen bij de bevalling, omdat de vader van haar kindje buiten beeld is. Mats heeft vliegangst, maar wordt voor het eerst opa, wat voor hem de doorslag geeft om toch naar Berlijn te vliegen. Hij heeft een cursus gedaan om te proberen van zijn vliegangst af te komen. Kaja is de hoofdpurser op het vliegtuig waar Mats instapt om naar Berlijn te vliegen. Mats is psycholoog en heeft Kaja in het verleden behandeld. De vlucht van Buenos Aires naar Berlijn duurt ruim 13 uur en als Mats in het vliegtuig stapt, krijgt hij van zijn dochter een sms dat de bevalling is begonnen.
  Zoals je kunt lezen, begin je met een hoop vragen, maar stukje bij beetje krijg je de antwoorden, het boek blijft tot het eind toe spannend en verrassend. De vaart blijft erin en de ene verwondering is nog niet over of de volgende verwondering komt al weer. Het boek heeft een hoge amusementswaarde, maar is absoluut niet geloofwaardig. Vind ik dat erg? Nee, in dit geval ben ik er blij om, want ik moet er niet aan denken wat Nele overkomt dat dat in het echt zou kunnen gebeuren. Maar omdat ik het lees en ik weet dat het verzonnen is ,is de spanningsboog in het verhaal zo hoog dat ik het verhaal in een keer wil uitlezen. En ja, dat is op zijn tijd fijn, verstand op nul, helemaal in het verhaal zitten en je laten vermaken.
  Scandinavische thrillers hebben de naam, maar ik vind dat Duitse schrijvers ook goed bezig zijn. Fitzek heeft zijn verhaal zeer goed uitgewerkt en het verhaal klopt echt wel, ondanks dat het niet geloofwaardig is, maar daar houd je van of je houdt er niet van. Houd wel in je achterhoofd: het verhaal begint explosief, maar hoe verder je in het verhaal zit, hoe meer het verhaal gaat kloppen en ik had dan ook een voldaan gevoel toen het boek uit was.
  Ik geef Stoel 7A , 4 sterren,****.

  Hierbij wil ik uitgeverij The House of Books en Leesclub in de Boekenkast bedanken voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.
  Anita de Groot

  Like

  • Sebastian Fitzek staat bekend om zijn psychologische thrillers die ook nog eens nagelbijtend spannend zijn. Zal het hem dit keer weer lukken met Stoel 7A?

   Matz Krüger, psychiater van beroep staat op het punt naar zijn hoogzwangere dochter Nele te vliegen vanuit Buenos-Aires. Zijn vrouw leeft niet meer. Het zal een letterlijk en figuurlijk een lange vlucht worden naar Berlijn, des te meer door zijn vliegangst. Hij heeft bewust een aantal stoelen geboekt om zijn kansberekening tijdens een crash zo goed mogelijk te berekenen van te voren. Wanneer hij een van zijn gereserveerde stoelen aanbiedt aan een moeder met een jong kind, kan hij niet weten waarom Stoel 7A zo’n belangrijke stoel zal zijn voor deze vrouw.

   Wanneer het vliegtuig bijna vertrekt krijgt hij een telefoon van een onbekende die zegt zijn dochter ontvoerd te hebben. Matz is overgeleverd aan de lange vlucht en zit gevangen in het vliegtuig. Hoe kan hij zijn dochter nu helpen?

   Kort nadat ze onderweg zijn, krijgt hij de opdracht het vliegtuig te laten verongelukken. Alleen dan zal hij zijn dochter en ongeboren kleinkind nog zien. Uiteraard mag hij geen politie inschakelen.

   Nele zit ondertussen gevangen in een oude schuur, ver van de bewoonde wereld. Zal ze hier echt moeten bevallen van haar kind? Waarom wordt ze continu gefilmd door haar ontvoerder?

   Tijdens de vlucht van Matz blijkt dat er een bekende in het vliegtuig aanwezig is. Kaja is een ex-patiënte. Hij krijgt de opdracht haar te resetten en haar destijds gekregen behandeling af te doen als niet geslaagd richting Kaja. Maar hoe kan het dat zij gelijktijdig op deze vlucht aanwezig is? Hoe wist ze dat hij juist deze dag naar Berlijn zou vliegen?

   Matz doet er alles aan om veilig in Berlijn aan te komen en probeert via een bekende in Berlijn Nele te helpen. Zal hij op tijd zijn om Nele en haar kind te redden, zonder dat hij het vliegtuig laat neerstorten?

   Terwijl gedurende de vlucht de problemen zich opstapelen en we er achter komen waarom Kaja patiënt bij hem was, vecht Nele op het vaste land tegen de tijd en de geboorte van haar kind in de afgelegen schuur.

   Stoel 7A begint gelijk sterk en kent de vertrouwde korte hoofdstukken. De tijdlijn wordt steeds weergegeven wanneer het verhaal verandert. Hierdoor leren we Matz en Nele steeds beter kennen. Ook het leven van Kaja wordt goed uitgewerkt.

   Echter vond ik dit keer de verhaallijn van Stoel 7A minder geloofwaardig dan de voorgaande boeken die ik gelezen heb van Sebastian Fitzek. Er komen teveel toevalligheden bij elkaar waardoor het verhaal zijn waarheid dreigt te verliezen. Gelukkig is zijn vlotte schrijfstijl niet verandert en leest Stoel 7A wel als een trein. Het is nergens moeilijk te begrijpen.

   Voor mij is Stoel 7A de minste geschreven boek van Sebastian Fitzek. Het idee achter het verhaal is goed gevonden, maar er zijn teveel toevalligheden om het verhaal geloofwaardig te lezen met momenten, jammer.

   3,5 sterren voor Stoel 7A. De vanouds herkenbare vlotte schrijfstijl van Sebastian Fitzek geven dat ik geen 3 sterren geef. Want dat hij kan schrijven en tot de betere auteurs behoort, staat bij mij boven kijf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.