Vanaf 24 januari gaan we aan de slag met de leesclub aan de slag met Het hele leven in één keer. Met dank aan HarperCollins. Dit is de nieuwe roman van de auteur Keith Stuart (Blokkenjongen).Hij is games editor bij The Guardian. Het online computerspel Minecraft had grote impact op zijn relatie met zijn autistische zoon. Zijn boek Blokkenjongen is gebaseerd op zijn eigen ervaringen.

Waar gaat de roman Het hele leven in één keer over?
Tom, alleenstaande vader, is theatermaker bij een noodlijdend theatertje in de Engelse stad Somerset. Hannah, zijn dochter, heeft cardiomyopathie – hartritmestoornissen – en zal niet oud worden. Ieder jaar voert het kleurrijke theatergezelschap een verjaardags-stuk voor Hannah op. Ze slaan geen jaar over, omdat ieder jaar haar laatste kan zijn. En nu ze volwassenheid nadert, komt die dag steeds dichterbij. Terwijl Hannahs gezondheid achteruitgaat, wil ze ook gewoon puber zijn; lachen om haar vaders mislukte Tinderdates, uitgaan met haar eerste vriendje, stripboeken lezen. Bovendien heeft zij zo haar eigen ideeën over hoe ze haar vader en zijn theater kan redden.

Het hele leven in één keer gaat over een heel bijzondere vader-dochterband. Vanuit beide perspectieven en door middel van dialogen waarbij de twee elkaar aftroeven in gevatheid en grappigheid, zien we Tom en Hannah worstelen met ziekte, relaties en opgroeien. Samen ontdekken ze dat het vertellen van verhalen ons zelfs staande kan houden in de donkerste tijden.

Titel: Het hele leven in één keer | Leesfragment | Auteur: Keith Stuart | Uitgeverij: HarperCollins | Categorie: romans | Uitvoering: paperback of e-Book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789402730500 | Verkrijgbaar sinds: 15-01-2019 | Prijs: €19,99 – E-book: €13,99| Bestellen

Wie lezen er mee? Anita de Groot| Dayenne Wamsteeker | Fany van Hemelen | Inge Brunnekreef | Jolanda Kalkman | Wilma Hartman

Meelezen met een eigen exemplaar? Voel je welkom. Zo nu en dan plaatsen we in het Leesclubcafé een vraag, we zijn benieuwd naar je mening over dit boek.

Advertenties

Volgende »

 1. Recensie Jolanda Kalkman: Voor uitgeverij HarperCollins en boekenblog “in de boekenkast” mocht ik voor de leesclub het boek “het hele leven in een keer” van Keith Stuart recenseren, waarvoor heel hartelijk bedankt.

  “Er bestaat echt zoiets als magie. Dat heb ik tenminste altijd geloofd.” Blz 9

  Tom Rose is directeur van het Willow Tree Theatre. Een theater waar hij de magie tot leven kan laten komen. Want het was de magie waarin Tom altijd heeft geloofd. De magie van het toneel, van de wonderen die plaats vinden wanneer je acteurs voor een publiek zet. Zelfs nu het er financieel niet goed voor staat. Maar hij moet wel door gaan. Zou hij dit niet voor zichzelf of het theater doen, dan doet hij het wel voor zijn dochter, Hannah.
  Hannah heeft namelijk twee weken voor haar vijfde verjaardag te horen gekregen dat ze een ernstige hartafwijking heeft. Dilaterende cardiomyopathie. Dit is een ziekte die de hartwand aantastwaardoor de hartslag onregelmatig wordt. Inmiddels is Hannah 15, maar helaas gaat het met haar gezondheid alleen maar bergafwaarts.
  Toch blijven zowel Tom als Hannah niet bij de pakken neer zitten. Elk jaar organiseert Tom voor Hannah’s verjaardag een toneelstuk. Dit was een soort ritueel om de werkelijkheid van de gezondheidsonderzoeken en controles die iedere herfst moesten plaats vinden op afstand te houden. Maar nu, drie maanden voor Hannah’s 16de verjaardag begon Tom zich af te vragen of er nog wel tijd was voor nog een laatste toneelstukje.
  Maar Hannah wilde toen ze 13 werd helemaal geen toneelstukjes meer. Ze wilde haar verjaardag samen met haar vriendinnen vieren. En nu ze bijna 16 is wilt ze “gewoon” een puber zijn. Ze heeft stiekem een oogje op Callum, maar plannen om iets met hem te beginnen heeft ze niet. Eigenlijk durft ze helemaal niet aan een toekomst te denken. De brief van school over de schoolcarrière gooit ze dan ook verfrommeld in haar prullenbak. Maar Tom vind hem en hangt hem terug aan het prikbord. Hier is Hannah erg boos over. Want ze vind dat haar vader haar als een geliefde prinsesje behandeld. “Maar ik ben geen Sneeuwwitje meer. Ik ben verdomme de Sneeuwkoningin.”(blz 46)

  Een leven staat volledig op zijn kop, wanneer je kind een zeer ernstige aandoening blijkt te hebben. Wanneer je naar de cover van dit boek kijkt, zie je een meisje letterlijk op haar kop staan. Dat vond ik erg passend. Maar de cover ziet er ook erg vrolijk uit. En ook dat past helemaal bij het verhaal.

  De schrijver, Keith Stuart heeft een mooie manier van schrijven. Afwisselend laat hij Tom en Hannah aan het woord. Daarbij viel mij op dat de teksten die vanuit Hannah geschreven zijn inderdaad zo uit de mond van een puber kunnen komen.
  Als voorbeeld staat er op blz 87 te lezen dat Hannah het over daten voor haar vader wilt hebben. En dan gebeurd er het volgende: (Tom begint)

  “O ja?”antwoordde ik. “heb je iemand mee uit gevraagd? Wie is de gelukkige? Jay?”
  “Wat? Nee! Ieuw, bah! Ik heb het niet over mezelf. Ik heb het over jou!”

  Heel herkenbaar voor iedereen die een puber in huis heeft!

  Ook kom je regelmatig brieven aan Willow tegen. Aan het eind wordt duidelijk hoe dit in elkaar zit. En ik moet zeggen dat je dan eigenlijk de brieven moet herlezen, omdat je ze dan met heel andere ogen bekijkt.

  Ook staat er veel humor in. En dat zorgt ervoor dat het verhaal, ondanks de serieuze gebeurtenissen, luchtig blijft. Ik heb regelmatig met een brede glimlach zitten lezen.
  Maar de ernst van het verhaal is ook heel duidelijk. Hannah’s hart gaat steeds meer achter uit. En ondanks dat ze wilt dat niemand zich zorgen maakt over haar, doet ze dat zelf stiekem wel.
  Dit komt heel mooi op blz 205 naar voren. Hier verteld Hannah voor het eerst aan haar vriendje Callum over haar hartafwijking en Callum verteld Hannah over zijn depressies.

  “Je bent niet de enige die het gevoel heeft dat hij wordt uitgewist”, zeg ik.
  Hij draait zich naar me om. ‘Ben je bang?” vraagt hij.
  Zijn ogen zijn even groot als planeten. De wind speelt met de schommels achter ons.
  “Pff, weet ik veel”, zeg ik lachend. “Het is het leven maar. Fuck it.”
  Dan sleep ik hem mee.

  “Het hele leven in een keer” is een prachtige roman. Die bijna alles in zich heeft. Een goed verhaal, fijn geschreven, veel humor en veel emoties. Het heeft ervoor gezorgd dat ik al en toe met dik kippenvel zat te lezen. Helaas had ik tegen het eind mijn zakdoekjes niet nodig. Dat vond ik jammer. Want het zakdoekjesmoment kwam eigenlijk pas in het epiloog en dat was voor mij veelste kort. Vandaar dat ik er net een halve ster vanaf trek en het boek waardeer op 4,5 ster.

  Like

 2. Recensie Fany van Hemelen: Het hele leven in één keer is groots in de kleine dingen. Deze ontroerende roman heeft me aan het denken gezet. In dit boek komt de dood altijd om de hoek kijken. Net dan blijkt maar hoe belangrijk leven is.

  Tom is, nadat zijn vrouw Elizabeth hem verliet, alleen achtergebleven met zijn dochter Hannah. Samen maken ze er het beste van, maar wanneer je dochter een akelige hartziekte heeft, is dat niet altijd zo eenvoudig. Elizabeth kon niet omgaan met de pijn rondom Hannah’s ziekte en is weggegaan om een nieuw leven te beginnen. Omdat Hannah en Tom zoveel van elkaar houden en elkaar willen beschermen, hebben ze rituelen om met hun verdriet om te gaan. Tom heeft van kleins af aan de magie van boeken en verhalen gedeeld met Hannah. Hij is directeur van een toneelgezelschap en alle leden vormen een hechte familie. Zijn manier van troosten is, op welke manier dan ook, verhalen vertellen. Tom is bang om zijn dochter te verliezen en daarom is hij overbezorgd. Hannah wil gewoon als andere tieners zijn en haar ziekte vergeten. Wanneer het levenswerk van haar vader bedreigd wordt, zoekt ze naar een oplossing. Hannah is ook op zoek naar iemand voor Tom om zijn leven mee te delen als zij er niet meer is. Door haar ziekte denkt ze meer na over de dingen want elke dag kan de laatste zijn voor haar.

  Hoewel deze roman heftige onderwerpen heeft zoals ziekte en afscheid nemen is het geen zware kost om te lezen.
  Dit komt door de beeldende schrijfstijl en de heerlijke personages. Net door de luchtige ondertoon is deze roman geen drama. Het hele leven in één keer gaat naast loslaten ook over liefde, vriendschap, familie en magie. Door de frisse dialogen en het vertellen vanuit beide perspectieven van Hannah en Tom krijg je een genuanceerd en aangrijpend, maar vooral vertederend verhaal. Ook de nevenpersonages leer je erg goed kennen en ik ging echt van de meeste van hen houden!

  Het hele leven in één keer durft nadenken over hoe het leven voelt als je weet dat het snel kan voorbij zijn. Dit verhaal toont aan waarom je van elke dag moet genieten!

  Dit boek kon ik onmogelijk neerleggen! Natuurlijk hoopte ik dat Hannah haar ziekte kon verslaan. Hiernaast was ik ontzettend nieuwsgierig of Tom en Hannah hun dromen vervuld werden. Het hele leven in één keer is een aanrader voor een groot publiek!
  4sterren

  Like

 3. Hannah woont met haar vader Tom in het Engelse slaapstadje Somerset. Tom is directeur van het kleine plaatselijke Willow Tree Theater en voedt zijn dochter Hannah alleen op. Moeder Elizabeth is tien jaar geleden vertrokken, omdat ze het moederschap niet aankon. Hannah heeft een ernstige hartafwijking, cardiomyopathie, waardoor het ernaar uitziet dat zij niet oud zal worden. Wanneer Hannah 15 jaar is gaat haar gezondheid erger achteruit, waardoor Tom zich grote zorgen maakt. Daarbij gaat het ook nog eens slecht met het theater en dreigt de gemeente het te slopen. Hun vader-dochterrelatie wordt nog verder beproefd door de terugkomst van moeder Elizabeth.

  Het hele leven in één keer is een prachtige roman van Keith Stuart over een bijzondere band tussen een vader en zijn dochter. Het verhaal is geschreven vanuit wisselend perspectief, hoofdpersonages Hannah en Tom vertellen het verhaal om-en-om. Dit perspectief past mooi bij het verhaal; je krijgt zo vanuit vader en dochter mee hoe zij zich voelen en alles ervaren. Beide maken ze zich zorgen om de ander. Tom maakt zich zorgen om de gezondheid van Hannah. Hannah maakt zich zorgen om haar vader, omdat ze bang is dat het hem niet lukt straks over haar dood heen te komen, daarom helpt ze hem een vrouw te vinden en probeert ze zijn theater te redden, zodat hij daarin afleiding kan vinden.

  Het verhaal is ontroerend en zwaar beladen omdat Hannah ernstig ziek is en genezing niet mogelijk is. Wel kan haar leven verlengt worden door transplantatie, maar dit neemt ook risico’s met zich mee. Toch bevat dit boek niet alleen maar verdriet en moeilijke dingen, het is een verhaal met een lach en een traan. Het boek bevat ook veel humor en scherpe opmerkingen, waardoor je ook regelmatig in de lach schiet. Tom en Hannah genieten van het leven en doen leuke dingen samen. Daarnaast is Hannah ook gewoon een tienermeisje dat verliefd wordt en de bemoeizucht van haar vader soms flink zat is.

  De mensen van het toneelgezelschap geven veel kleur aan het verhaal. Het theater waar Tom theaterdirecteur van is heeft een speciaal en excentriek toneelgezelschap dat regelmatig stukken opvoert. Alle leden hebben hun eigen reden om lid te zijn van het gezelschap. Auteur Keith Stuart heeft mooie personages gecreëerd die passen bij het creatieve vak en tegelijkertijd hartverwarmend zijn. Door de jaren heen is het een hechte theaterfamilie geworden, die elkaar steunt in moeilijke tijden. Het zijn de mensen die meeleven met Tom en Hannah, voor hen zorgen en die de familie vervangen die ze zelf niet hebben. De onderlinge vriendschappen binnen het gezelschap en de zorg voor elkaar zijn hartverwarmend. Prachtig hoe het thema vriendschap hier door de auteur wordt ingekleurd. Vriendschappen tussen leeftijdgenoten, maar ook generatieoverschrijdende vriendschappen blijken dierbaar en bijzonder.

  Een bijzonder aspect in dit verhaal zijn de toneelstukken die zijn opgevoerd op de verjaardagen van Hannah. Voor elke verjaardag hebben Tom en Hannah een toneelstuk geschreven dat door het toneelgezelschap is opgevoerd en wordt bekeken door de vriendjes en vriendinnetjes van Hannah. Hannah is gek op sprookjes, de toneelstukken zijn dan ook variaties op sprookjes. Deze toneelverhalen zijn een bijzondere herinnering voor vader en dochter. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de brieven die Hannah aan Willow schrijft. Wie Willow is, wordt aan het eind van het boek duidelijk.

  Het hele leven in één keer is een prachtige en ontroerende roman. De auteur heeft een meeslepend verhaal geschreven over een bijzondere band tussen vader en dochter. De theaterfamilie van Tom en Hannah laat zien hoe belangrijk vriendschap en liefde voor elkaar zijn. Ik geef het boek 5 sterren.

  Like

 4. Cover: Je ziet hier een meisje die een radslag doet. En deze foto geeft het boek heel goed weer, de hoop en het genieten van het leven ondanks tegenslag.
  Het verhaal:
  Tom en Hannah zijn vader en dochter, Elizabeth de moeder van Hanna en de vrouw van Tom verlaat Tom als Hannah 5 jaar oud is. Nu is Hanna 15 (bijna 16) en Tom heeft haar 10 jaar lang alleen opgevoed en verzorgt. Tom is ook theaterdirecteur , samen met een groep toneelspelers en vrijwilligers probeert hij het leven van Hannah lichter te maken omdat Hannah een ernstige hartafwijking heeft. Zo krijgt Hannah elk jaar voor haar verjaardag een toneelstuk ( een sprookje uitgevoerd op zijn Hannahs)
  Hannah word 16 maar zij wil eigenlijk geen sprookje meer voor haar verjaardag want Hannah is aan het puberen. Tom heeft genoeg zorgen door Hannah’s hartproblemen en laat het leven zijn gang gaan, en het toneelstuk komt er wel maar om een andere reden als normaal.
  In het boek vertellen zowel Hannah en Tom hun verhaal en het is heerlijk om te lezen niet alleen omdat het in een kneuterig theater afspeelt maar ook omdat beiden het leven lief hebben. Ze staan beiden nuchter in het leven en als Hannah een goede dag heeft nemen ze het er ook van, de liefde voor elkaar en voor het leven spat er vanaf en dat is prachtig om te lezen maar door Hannah’s hartproblemen moet je soms ook slikken want ja het leven kan hard zijn en zeker voor Puber Hannah, daar waar ze jong en onbezonnen zou moeten zijn is zij bezig met overleven en dat overleven word wat lichter door Callum. In Callum vind Hannah iemand die net zo zwart kan voelen als Hannah kan denken en zij brengen elkaar verlichting en die verlichting wil zij ook brengen voor Tom en zo gaat zij voor haar vader dates regelen zodat zij weet dat hij niet alleen blijft voor als zij er niet meer is. Want 1 ding weet Hannah heel goed wat zij voor haar vader wil dat hij een doel heeft om voor te leven maar ook doorgaan zoals hij gewend is en dat kan hij niet als hij alleen achterblijft, dat weet Hannah zeker.
  Het verhaal is op een heerlijke Feelgood manier geschreven, en ja de problemen zijn niet makkelijk want ga er maar aan staan als je weet dat je dochter niet oud gaat worden maar daar hebben Tom en Hannah beiden een manier voor gevonden om dat naast zich neer te leggen en te leven bij de dag en daarbij de Magie van het theater waar ze alletwee hun verhaal aan elkaar kunnen vertellen. Het boek is een ode aan het leven en aan elkaar en het theater. Door het theater word het allemaal positiever het brengt de magie in hun leven!

  Ik geef het boek 3 en een halve ster

  Like

 5. Recensie:
  Een lach en een traan

  Het verhaal gaat over Tom Rose, directeur van het Willow Tree Theatre en zijn dochter Hannah. Hannah heeft een ernstige hartkwaal, cardiomyopathie. Ze zal niet oud worden. Haar moeder Elisabeth kan dit niet aan en heeft Tom en Hannah verlaten. Tom doet er alles aan om het leven van Hannah zo plezierig mogelijk te maken. Ieder jaar met haar verjaardag, voert het theatergezelschap een leuk toneelspel voor haar op vol magie. Hannah, nu 15, merkt dat haar gezondheid hard achteruit gaat. Ze wil daarom dat haar vader gaat daten zodat hij straks niet alleen achter blijft. Ook heeft Tom zorgen om het theater. De gemeente wil het verkopen en laten slopen maar dat laat het theatergezelschap niet toe

  Op het begin moest ik wel wennen aan de schrijfstijl maar al snel zat ik in het verhaal. Het boek leest vlot weg ondanks de zware thema’s zoals ziekte, depressie, scheiding. Toch leest het boek niet zwaar en moet je ook vaak wel lachen.
  Het verhaal wordt verteld uit de perspectieven van Tom en Hannah. Zij zijn tevens de hoofdpersonen. De hoofdstukken wisselen elkaar af wat ik erg plezierig vind. Je leest over de zorgen van Tom om daarna over te gaan op het pubergedrag van Hannah.

  De personages zijn goed neer gezet vooral Tom en Hannah. Tom, de vader die alles doet voor zijn dochter en Hannah die vooral een puber wil zijn met haar eerste verliefdheid. Wat ik knap van de auteur vind is dat de bij personages ook voldoende zijn uitgewerkt. Je leert het hele theatergezelschap goed kennen, elk met zijn of haar eigen problemen.

  Een heerlijke roman over de band tussen vader en dochter dat ik met een lach en een traan gelezen heb. Af en toe heeft het me echt weten te raken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.