Wiard en de Friese veldtocht is het spannende vervolg op de historische jeugdroman Wiard van de Nuwendoorn.

Het is tien jaar later en met tegenzin neemt Wiard deel aan een veldtocht van de graaf van Holland tegen de Friezen, aan wie hij via zijn Friese moeder verwant is. Hij heeft geen keus. Het is dat of deserteren en een prijs op zijn hoofd krijgen.
De veldtocht verloopt desastreus. Het wordt een bloedbad en Wiard raakt gewond. Hij overleeft de slachting, maar komt tegenover een oude vijand te staan die hem koste wat kost een kopje kleiner wil maken. Gelukkig krijgt Wiard hulp van oude en nieuwe vrienden.

Een verhaal waarin veel historische details over de beschreven periode zijn verwerkt.

Lesley Adriaansz werd in 1953 in Arnhem geboren. Na de middelbare school studeerde hij Geneeskunde in Amsterdam. Hij was redacteur van de schoolkrant en speelde als gitarist in een schoolband waar hij ook nummers voor schreef. Tot zijn pensioen was hij werkzaam als arts binnen de GGZ. Hij houdt van lezen en is door zijn voorliefde voor geschiedenis en Franse literatuur gaan schrijven.

In de Boekenkast mag namens auteur Lesley Adriaansz leesclubleden uitkiezen die het fysieke boek ontvangen inruil voor een recensie.
Meedoen? Volg de leesclub via de bijhorende Facebookpagina en meld je daarna hieronder aan.

Uit alle aanmeldingen kozen we de leesclubleden die het boek gratis ontvangen inruil voor hun recensie:
Antoinette van Steeg, Anita de Groot, Wilma Hartman, Jolanda Kalkman, Corinne Poulssen, Fany van Hemelen, Sandra Hutchison

Reacties en recensies zijn vanaf eind maart 2018 hieronder te lezen.

Doe je niet mee met de leesclub, maar wil je wel meelezen?  Bestel Wiard en de Friese Veldtocht hier

De ## van deze ronde: #Wiard #leesclubidbk #LesleyAdriaansz
@Indeboekenkast @LesleyAdriaansz @Schrijverspunt

Advertenties

Volgende »

 1. Hieronder mijn recensie. Ik weet niet of ik me al officieel heb voorgesteld. Mijn naam is Wilma, ik woon in ’t Gooi met mijn man en twee kattendames. Mijn 2 jongens zijn volwassen en wonen op zich zelf. Ik ben gek op lezen en op handwerken. Ik lees alles wat los en vast zit behalve science fiction en horror.
  Geschiedenis vind ik zo boeiend, had misschien geschiedenis moeten gaan studeren ooit…. Daarom vond ik het een leuk boekje om te lezen.

  Wiard en de Friese veldtocht, Lesley H. Adriaansz

  Volgens de achterkant van het boek is dit boek het spannende vervolg op de ‘historische jeugdroman’ Wiard van de Nuwendoorn (2009). Ik vraag me sterk af wat voor soort roman dit is nadat ik dit boekje gelezen heb. Er worden veel ouderwets Nederlandse woorden gebruikt en de eerste pagina heeft daarnaast al 4 voetnoten met betekenissen van woorden die in die tijd veel voorkwamen zoals hoptman. Maar woorden als nochtans en dergelijk zijn ook niet echt van nu. Het hele boek ademt de sfeer van de boeken van W.G. van de Hulst. Als ik bedenk hoe ik met mijn kinderen een jaar of 15 terugkeek naar Floris de tv-serie, ze haakten snel af, er zat geen vaart in, het was saai en ik ben bang dat het voor dit boek ook geldt.
  Toch was een het een leuk boekje om te lezen en ook goed te volgen hoewel ik zou aanraden zoals ik eerder iemand anders een suggestie hoorde doen om beide delen in een band te bundelen. Ik vond het leuk om te lezen omdat geschiedenis mij interesseert en ik veel lees over b.v. geschiedenis van de slavernij, voornamelijk buiten Nederland en dit over de Nederlandse geschiedenis gaat. In mijn ogen was Willem toch de voorvader van onze koning en dat stond voor mij toch aardig op een voetstuk op een of andere manier. Dit boek geeft mij dan toch een heel ander beeld.
  Het verhaal is het verhaal van Wiard van Nuwendoorn een weesjongen tijdens de middeleeuwen in het graafschap Holland. Wiard woont op kasteel de Nuwendoorn, een dwangburcht, gebouwd om de West-Friezen te dwingen tot loyaliteit. In dit deel wordt Wiard betrokken bij het gevecht tussen Willem en de Friezen en maakt weer wat avonturen mee.
  Kortom een leuk onderhoudend verhaal maar niet geschikt voor deze doelgroep. Toch 3 sterren van mij.

  Like

 2. Bedankt dat ik ook mocht meelezen in de leesclub met dit historische boek.

  Toen ik de inhoud van Wiard en de Friese veldtocht las, dacht ik een spannend en historisch jeugdboek te gaan lezen.
  Groot was mijn verbazing toen ik in het boek begon.

  Wiard is een jongen die in de 14de eeuw leeft. Noodgedwongen moet hij zijn dappere kant tonen en mee gaan vechten tegen de Friezen. Anders krijgen hij en zijn vrouw Anna een prijs op hun hoofd. Voor Wiard is dit een vreselijke keuze want hij moet tegen het volk van zijn moeder gaan vechten , maar er is geen andere oplossing. Bij de veldtocht is hij slechts de enige overlevende en dan komt hij zijn vroegere vijand Taco tegen. Het leven wordt er voor Wiard niet eenvoudiger op. Hij beslist uiteindelijk om Taco zelf te gaan uitschakelen maar dit is niet zo eenvoudig als het lijkt.

  Dit zou dus een verhaal over moed en oorlog worden geschreven met als doelgroep de jeugd. Bij de start had ik al het gevoel dat niets minder waar was. Er werd gegoocheld met lange zinnen en moeilijke woorden en het taalgebruik was niet modern. De cover deed totaal niet aantrekkelijk aan en zal volgens mij de doelgroep het boek niet doen lezen.

  Vond ik dit dan geen goed verhaal? Toch wel want de auteur beschrijft de geschiedenis op een realistische en leerrijke manier . Als je doorbijt , ontdek je een moedige reis, een accuraat tijdsbeeld en interessante personages. Schrijven en een verhaal vertellen kan Lesley Adriaansz zeker.

  Toch zal er als het als ya wil slagen naar een aantrekkelijker verpakking gezocht moeten worden. Het verhaal zelf moet minder complex geschreven worden met misschien kortere zinnen en de cover moet opvallender en gericht naar de jeugd. De boodschap is dezelfde maar aan de stijl en vorm is werk. Dan kan dit historische verhaal ongetwijfeld de doelgroep bereiken en de geschiedenis doen herleven.
  Indien er niets aan de vorm veranderd wordt, zou ik het boek aanraden aan volwassenen die graag een kijk nemen in de geschiedenis.

  Like

 3. Hierbij mijn recensie van Wiard en de Friese Veldtocht

  Herfst 1343 Wiard word opgeroepen om met Holland Friesland te veroveren. Wiard doet dit met tegenzin omdat hij oorspronkelijk uit Frieslandkomt maar kan niet weigeren omdat dat deserteren is. De veldtocht verloopt desastreus voor Holland. Het verhaal is het vervolg op Wiard van de Nuwendoorn je kunt het los lezen maar samen is mooier en begrijp je het beter. De sfeer word goed weergegeven en het zou perfect zijn voor Geschiedenis. Ik heb de film van Michiel de Ruijter gezien en daar doet dit me aan denken alleen is dit over land en Michiel de Ruijter was kapitein op zee.
  Zoals eerder al werd opgenoemd zou een kaart van Friesland en Holland een hoop duidelijk maken en zou het boek toegankelijker maken voor jonge lezers.Het taalgebruik geeft goed aan dat dit een historisch verhaal is!

  Like

 4. Recensie:

  Wiard is een jeugdroman welke zich afspeelt in de vroege jaren van 1344-1345. Graaf Holland bezit het dwangburcht Nuwendoorn waar Wiard verblijft. Wanneer hij ontdekt dat de graaf tegen de Friezen een veldtocht wil starten raakt Wiard in tweestrijd.

  Zijn moeder is Friezin en dit zou betekenen dat hij tegen zijn moeder volk moet vechten! Maar zegt hij nee dan zullen hij en zijn vrouw een prijs boven hun hoofd krijgen.

  Na overpeinzingen besluit hij akkoord te gaan met in zijn achterhoofd als reden om de Friezen te helpen die hij treft op zijn pad. Maar is dit wel zo makkelijk uit te voeren als Wiard denkt? Na een zware veldtocht blijft Wiard als een van de weinig overlevende over.

  Kort na deze veldtocht ontmoet hij zijn oude vijand Taco weer. Wiard neemt een zeer drastisch besluit. Hij zal hem met eigen handen ombrengen. Is Wiard in staat deze actie te volbrengen?

  Mijn mening:

  Het eerste boek, Wiard van de Nuwendoorn, heb ik niet gelezen maar we kregen een uitgebreide samenvatting voordat we dit deel lazen. Ik heb dit als groot pluspunt ervaren en raad andere aan eerst deel 1 te lezen.

  Wiard is een dappere en verstandige man die staat voor zijn gemaakte keuzes. Dit maakt het boek aantrekkelijk. De moeilijke woorden maakte in eerste instantie het boek niet aantrekkelijk al worden ze uitgelegd onder aan de bladzijden. De lange zinnen is even doorbijten. Eenmaal in het verhaal vond ik dit niet storend meer.Geschiedenis was niet mijn meest leuke vak dus mijn hersenen moest ik af en toe wel even kraken. Desonsanks weet Lesley Adriaanz een mooi historisch verhaal te schrijven maar niet voor de genoemde doelgroep.

  Ik vind het boek geen jeugdroman maar eerder een boek voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse geschiedenis of studenten die dit vak gekozen hebben. Mijn dochter van bijna 13 wilde mee lezen en recenseren maar vond het verhaal niet interessant terwijl zij geschiedenis een leuk vak vind.

  Lesley Adriaanz heeft goede research gepleegd waardoor het boek voor mij overtuigend was. De cover had wat mij betreft pakkender gekund. Ik denk ook dat lezer het boek sneller zullen pakken in een winkel dan met de huidige cover.

  Dat de auteur schrijven kan staat voor mij buiten kijf. Ik zou het boek aanraden voor mensen die geïnteresseerd zijn in een kundig historisch waargebeurde geschiedenis. De doelgroep voor jeugd schiet wat mij betreft wel zijn doel voorbij.

  Ik geeft het boek 3 sterren.

  Like

  • Ik kan me wel vinden in je recensie. Dacht zelf eerder aan een Young Adult boek, inderdaad niet in eerste instantie als jeugdroman. Ben het ook met je eens dat de auteur zeker een schrijftalent is.

   Like

 5. Wiard en de Friese veldtocht
  Lesley H. Adriaansz

  Voor leesclub in de boekenkast en uitgeverij Schrijverspunt mocht ik “Wiard en de Friese veldtocht” van Lesley H. Adriaansz lezen, waarvoor heel hartelijk bedankt.

  In deze historische jeugdroman neemt de schrijver je mee met Wiard, de beste boogschutter van de Nuwendoorn en misschien wel van heel Holland, die deel moet nemen aan een veldtocht van de graaf van Holland tegen de Friezen. Omdat hij aan zijn moeders kant verwant is met de Friezen wilt hij dit eigenlijk niet. Maar eigenlijk heeft hij geen keus, want anders moet hij deserteren en krijgen hij en zijn vrouw Anna een prijs op hun hoofd te staan.
  De veldtocht mond uit in een bloedbad, maar Wiard weet te ontkomen. Wanneer hij denkt dat hij veilig is, komt hij oog in oog te staan met een oude vijand. Deze wilt hem opofferen. Lukt het Wiard om opnieuw te ontsnappen?

  Wiard en de Friese veldtocht is het vervolg op Wiard van de Nuwendoorn. Toch is het mogelijk het deel afzonderlijk van deel 1 te lezen. Het is een dun boekje, 101 bladzijden. Het verhaal is op zich goed. Het neemt je echt helemaal mee terug naar 1343/1345. Voor even waan je jezelf in die tijd.
  Maar een gemakkelijk boek is het zeker niet. Enige kennis van geschiedenis zijn nodig om, vooral in de eerste hoofdstukken, het verhaal te kunnen begrijpen. En ondanks dat er veel woorden onderaan de bladzijde uitgelegd worden, stonden er voor mij nog te veel woorden in die ik niet begreep.
  Enig doorzettingsvermogen heb je dus wel nodig! Maar wanneer je het verhaal “los” kan lezen van de historische kennis, wordt je getrakteerd op een mooi verhaal.

  Omdat het een jeugdroman is, wilde mijn zoon van 11 hem samen met mij doornemen. Ik las het aan hem voor. Maar dit is bijna onmogelijk. De zinnen zijn erg lang en er staan veel struikelwoorden in. Hij was duidelijk te jong, of hij heeft gewoon niet de interesse in dit onderwerp, want al na 2 hoofdstukken haakte hij af en kon ik hem niet meer motiveren.
  De kaft vonden wij ook niet heel aantrekkelijk. Maar is wel passend bij die tijd en de bloederige veldslag. Een landkaart voorin in het boek met de tochten erop aangeduid hadden het verhaal misschien iets overzichtelijker gemaakt.

  Ik heb besloten om het boek als kinderzwerfboek verder te laten gaan. Zodat het op zijn tocht naar een nieuwe lezer hopelijk terecht gaat komen bij een echte liefhebber. Want daar hoort hij zeker thuis!
  Op deze manier hoop ik hem of haar te motiveren om nog meer werken van Adriaansz te gaan lezen.

  Tot slot wil ik eindigen met een stukje uit het boek. Een stukje om even over na te denken en om alvast in de sfeer van het boek te komen!

  “weet je wat mij altijd heeft verbaasd?”
  “Nee.”
  “Wanneer een arme man iets ziet dat hij graag wil hebben en hij pakt het, dan wordt hij als een dief veroordeeld en bestraft. Maar wanneer een vermogend of adellijk persoon zijn oog laat vallen op iets veel groters, zoals een provincie of een hele landstreek en hij neemt het vervolgens met bruut geweld, dan wordt hij daarna in de adelstand verheven of tot koning gekroond. Wat dat betreft zijn alle edelen en koningen niets anders dan afstammelingen van dieven in het groot.”
  Blz 51

  Like

  • Wat leuk dat het boek net als Wiard gaat rondzwerven!
   Het citaat waar je je recensie mee eindigt vond ik ook één van de meest opvallende uitspraken in het boek.

   Like

 6. Recensie: Wanneer je start met lezen in de historische roman Wiard en de Friese veldtocht dan valt direct op dat er veel ouderwetse woorden zijn gebruikt. Dat gaat vooral op voor de eerste pagina’s. Laat je hierdoor niet afschrikken! Als je verder leest komen de woorden slechts sporadisch voorbij en onderaan de pagina staan gelukkig telkens de betekenissen van de gebruikte oude woorden vermeld. Eenmaal gewend dan dragen de woorden zelfs bij aan de ouderwetse sfeer die in het boek wordt neergezet en is het verhaal over de jongeman Wiard zeker spannend te noemen, echt het lezen waard! Het historische verhaal gaat vooral over de jongeman Wiard. Hij werkt voor de graaf van Holland en woont op de dwangburcht Nuwendoorn in het graafschap Holland. Wanneer Wiard ontdekt dat de graaf van plan is een laffe veldtocht tegen de Friezen te starten zou hij het liefst vluchten. Hij voelt zich door zijn Friese moeder nauwverwant aan de Friezen en is dan ook niet van plan om zich tegen hen te keren. Hij besluit uiteindelijk om zich toch bij het leger van de graaf van Holland aan te sluiten, in de hoop zo de Friezen die op zijn pad komen te kunnen helpen. In de praktijk blijkt dat nog niet mee te vallen, Wiard overleeft als een van de weinige de veldtocht en komt daarna oog in oog te staan met zijn oude vijand;Taco. Wiard neemt dan een drastisch besluit: hij zal Taco eigenhandig van het leven beroven, maar of dat het hem gaat lukken?
  Wiard en de Friese veldtocht wordt aangeboden als jeugdroman, maar het boek zal zeer waarschijnlijk alleen de ietwat oudere kinderen aanspreken. Waarschijnlijk fascineert het verhaal vooral jongens, omdat die zich kunnen identificeren met de hoofdpersonage in het boek; de jonge boogschutter Wiard. Ook jongvolwassenen die net als de auteur Lesley Adriaanz een voorliefde hebben voor geschiedenis zullen dit verhaal geboeid uit willen lezen. Het verhaal bevat waargebeurde historische details over de middeleeuwse Friese geschiedenis rond 1344 en 1345 over de slag bij Stavoren (Warns) wat het boek zeker extra interessant maakt. Het is daarnaast een stoer en vermakelijk verhaal over een dappere boogschutter dat, eenmaal gewend aan de ouderwetse termen, prettig wegleest. Het verhaal zou nog beter tot zijn recht komen als het in een bundel gecombineerd werd met het eerder verschenen verhaal; Wiard van de Nuwendoorn. Als het dan ook nog hier en daar een vleugje romantiek zou bevatten en een toegankelijkere cover zou hebben zou dit verhaal weleens als warme broodjes over de toonbank kunnen gaan. Nu is Wiard en de Friese veldtocht in elk geval een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor de middeleeuwse Friese geschiedenis.

  Like

 7. Deze spannende jeugdroman is het vervolg op “Wiard van de Nuwendoorn” en los daarvan te lezen. Toch vind ik het jammer dat ik het eerste deel heb gemist. Wiard is een interessant personage: sympathiek, dapper, verstandig. Ik had deze 14e-eeuwse jongeman best wel eerder leren kennen.

  Lesley Adriaansz vertelt beeldend en gedetailleerd; hierdoor zie je al lezend de setting goed voor je. Ik had het wel fijn gevonden als er een landkaart in het boek was opgenomen, zodat de avonturen van Wiard nog meer tot de verbeelding zouden spreken.
  In de korte hoofdstukken is meestal een alwetende verteller aan het woord, maar de schrijver kruipt ook af en toe in het hoofd van de personages. Zo volgen we de gedachten van Wiard, zijn vriend Lutger of zijn vijand Taco. Dat wisselende perspectief is interessant, maar soms ook verwarrend.

  De roman vraagt door de lange zinnen en moeilijke woorden wel wat discipline. Ik hoop dat de jonge lezer hierdoor niet ontmoedigd raakt. Zelf hou ik wel van teksten waar ik me in vast kan bijten, en deze schrijfstijl past ook bij de sfeer en het tijdsbeeld van het verhaal.
  Ik denk dat jongeren met een ruime leeservaring dit boek wel kunnen waarderen, zodat ze zich kunnen onderdompelen in een interessant stukje geschiedenis. Om te zorgen dat dit boekje ook echt wordt opgepakt, zou ik kiezen voor een aantrekkelijkere omslag met frisse kleuren.

  Like

  • Ik kan me wel vinden in je recensie. Heb hem pas gelezen nadat mijn recensie af was. Ik vond het ook jammer dat ik het eerste deel niet heb gelezen. Had dan waarschijnlijk sneller in het verhaal gezeten. Een landkaart is geen gek idee, was niet bij me opgekomen, maar nu ik het zo lees, ja zou zeker leuk zijn. Ik had vooral de eerste pagina’s last van de moeilijke woorden, later niet meer. Hoewel het niet een boek zou zijn wat ik zelf snel zou hebben gekozen ben ik toch blij dat ik hem heb mogen lezen. Ik vind dit stukje geschiedenis boeiend en zou er best meer over willen lezen. (maar dan wel weer in roman vorm). En als laatste; de omslag, dat heb ik ook vermeld in mijn recensie, ben het hier 100% met je eens.

   Like

   • Ik ben ook blij dat ik de kans kreeg om dit boek te lezen! En de mogelijkheid om nu met anderen hierover van gedachten te wisselen maakt de leeservaring bijzonder.

    Like

 8. Ik ben erg benieuwd naar het boek. Mijn zoon (11) leest mee, ik ben benieuwd of hij hem goed gaat vinden. Vandaag heb ik het boek mogen ontvangen. De samenvatting klinkt goed! Hopelijk niet te veel geschiedenisles maar geschiedenis verpakt in een mooi verhaal!

  Like

 9. Hoi, mijn naam is Sandra ik ben eigenaar van de blog In de Boekenkast en als het even kan dan lees ik altijd graag mee met de leesclubs hier. Ik ben reuze benieuwd naar Wiard en de Friese veldtocht. Juist omdat dit een boek is die ik zelf niet snel zou kiezen. Vaak merk ik dat juist dat soort boeken een blijvende indruk op mij achterlaten. Ik verwacht dan ook veel van dit boek over een pittig stukje Friese geschiedenis..

  Like

 10. Hoi mijn naam is Anita de Groot ben getrouwd heb 2 kinderen en woon in het prachtige Noord Holland. Ik ben huisvrouw lees graag en ben graag buiten om te wandelen te fietsen of lekker naar het strand te gaan. Ik heb weinig met geschiedenis maar dit jaar gaan we naar Friesland te kamperen en om daar wat meer te weten te komen is dit een leuke start. Ik heb het boek inmiddels ontvangen en wil iedereen heel veel lees plezier toewensen.

  Like

 11. Ik ben Antoinette en 41 lentes jong. Ik heb geen favoriete genre. Een boek moet mij aanspreken als ik de beschrijving lees. Daarnaast vind ik het super leuk om werken van onbekende auteurs te lezen. Niet beïnvloed zijn door de naamsbekendheid maar echt heerlijk ontdekken.

  Ik lees veel, mede doordat ik chronische pijn heb en veel lig daardoor.

  Ik heb mij opgegeven voor deze leesclub omdat ik de auteur niet ken en omdat het een Nederlandse auteur betreft. De beschrijving van deel 1 klinkt goed dus kom maar op met deel 2!

  Like

 12. Ik ben Fany en woon in België. Lezen is mijn passie en een uitdaging ga ik nooit uit de weg. Een historische jeugdroman is weer eens iets totaal anders en dus lees ik graag mee! Een favoriet genre heb ik niet,ik zeg altijd als een boek maar een goed verhaal heeft en daarom heb ik dus een “boekenhuis” en gelukkig voor mijn vriend ook een e-reader.

  Like

 13. Hallo, ik heet Corinne en ben geboren in het prachtige Middelburg. Inmiddels woon ik al jaren in de Randstad met mijn man Hans. We hebben een zoon van 24 en een dochter van 20.
  Ik ben lerares Frans geweest en nu werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. In mijn vrije tijd lees ik veel en wandel ik graag in bos of duinen. Ook vind ik het leuk om te reizen binnen Europa.
  Ik ben dol op geschiedenis en vind het erg fijn als een schrijver de moeite neemt een stukje Nederlandse historie tot leven te wekken.

  Like

 14. Ik zal me voorstellen hier, mijn naam is Wilma Hartman, werk fulltime als secretaresse en woon samen met mijn man in ’t Gooi. Ik ben naast creatief bezig zijn gek op lezen. Geschiedenis is een onderwerp waar ik graag over lees. Vaak gaan boeken over wereldgeschiedenis, geschiedenis van Nederland raakt wat ondergesneeuwd daarom heb ik me aangemeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.