RamkoersbluesRamkoersblues is zowel een droevig reëel als komisch absurd verhaal over op het eerste gezicht twee totaal verschillende levens die op elkaar dreigen te botsen.

Het leven van Inza: Een vijftienjarige jongen uit Ivoorkust, vol hoop en hang naar avontuur, die samen met zes andere verstekelingen opeen gepakt zit in de machinekamer van een groot vrachtschip. Hij is niet alleen op de vlucht, maar wil ook doen wat zijn vader van hem vroeg: “Lieve Inza, leef je leven als een boek.”

Het leven van Robert (Grump): Een verbitterde, veelvuldig vloekende, vijftigjarige havencontroleur met een voorkeur voor whisky en blues, maar met slechts liefde voor zijn gezin dat vijftien jaar terug op bizarre wijze uiteen viel. Plichtmatig brengt hij zijn dagen door: hij gaat naar zijn werk, zit op zijn bank en gaat naar bed. Een nieuwe collega: Liesbeth, lijkt zijn vastgeroeste leven weer enigszins in beweging te krijgen.

 

 

In de Boekenkast mocht namens de auteur De Heer Bill vier leesclubleden uitkiezen die het boek ontvingen in ruil voor een recensie.
Ans Stier Jet Spanjersberg Christine de Knijf en Ine van Erp

#ramkoersblues
#leesclubidbk

Meer info of bestellen van een eigen exemplaar? Klik hier

De recensie delen ze na het lezen hieronder in een reactie en daarna op zoveel mogelijk bekende websites als bv. Bol.com en Hebban. Ook zal er tijdens het lezen naar hun mening worden gevraagd.

Advertenties

»

 1. Prachtig boek, maar wel ontzettend veel taalfouten. Zo frustrerend, dat ik er af en toe aan dacht het boek weg te leggen. Voor publicatie door een kritische en kundige lezer laten doornemen en je haalt er zomaar 100 fouten uit.

  Like

 2. Recensie Ramkoersblues – De Heer Bill

  Dit boek heeft twee verhaallijnen die aan het eind bij elkaar komen en er een geheel van maken.
  De eerste verhaallijn gaat over Inza, een 15 jarige jongen uit Ivoorkust. Zijn vader zei tegen hem “Leef als een boek” en dat is ook wat Inza het liefste doet, lezen en schrijven.
  Als op een gegeven moment de vader van Inza wordt opgepakt besluit Inza te vluchten naar een ander land. Via via komt hij terecht als vluchteling op een groot vrachtschip. Het verhaal van Inza beschrijft deze vlucht.
  De tweede verhaallijn gaat over Robert Grump. Hij is havencontroleur en vrijgezel. Robert is een veel vloekende en mopperende man. Zijn vrouw en dochter zijn jaren geleden bij hem weggegaan. Als op zijn werk een nieuwe collega komt raakt hij daarmee bevriend. Ze wordt gestalkt door haar ex en Robert bied hulp.

  Het boek leest makkelijk weg. De hoofdstukken zijn voorzien van een I of een R zodat je meteen weet in welke verhaallijn je zit. Op de voorzijde van het boek staat vermeld dat het een zwart, komisch drama is. Zwart komt naar mijn idee vooral tot uiting in de verhaallijn van de negatieve Robert en de trieste vlucht van Inza. Een drama is het dus wel. Komisch heb ik in dit boek niet ervaren. Ik vond het verhaal behoorlijk serieus. Op zich is het wel een boeiend boek maar door het onderschrift van komisch drama ben ik wat op het verkeerde spoor gezet en was het niet helemaal wat ik ervan had verwacht.

  Like

 3. Trieste clash van totaal verschillende levens.

  Inza is een 15-jarige jongen uit Ivoorkust. Als verstekeling gaat hij aan boord van een groot vrachtschip richting een onbekende, betere toekomst? Samen met 6 andere personen zit hij diep weggestopt in ‘de buik van het schip’ en probeert te overleven. Hij droomt veel over zijn vader, zijn beste vriend en zijn toekomst… ‘Leef je leven als een boek’.
  Robert, Grump, is een 50-jarige havencontroleur. Jaren geleden is hij zijn gezin kwijtgeraakt en is nu een verbitterde, mopperende man met voorliefde voor blues en whisky. Een nieuwe, jonge collega, Liesbeth, vraagt zijn hulp. Dit lijkt een positief effect te hebben op zijn sombere leven. Maar schijn bedriegt….

  In dit verhaal wordt je afwisselend met het leven/ verhaal van Inza en Robert geconfronteerd. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen hoofdpersoon met zijn droevige verhaal. Inza vol hoop, maar met een droevige achtergrond; Robert een heel droevige achtergrond en nu toch weer een beetje hoop…. Uiteindelijk komen de twee levens samen in de ultieme clash…
  Het boek is prettig leesbaar, ondanks het trieste verhaal. Wel storend zijn de taalfouten (vb blz 73: Het huis staat nu, net als mij, al 15 jaar stil). Het verhaal kabbelt rustig verder totdat in de laatste paar hoofdstukken plotseling het dramatisch einde duidelijk gaat worden. Verrassend!

  Like

 4. Hier dan mijn recensie over Ramkoersblues die ik voor de leesclub gelezen heb:

  Ramkoersblues is een verhaal over 2 verschillende levens die bij elkaar komen.

  Inza, 15 jaar uit de ivoorkust, als vluchteling op een vrachtschip.

  Robert (Grump), een verbitterde, vloekende, vijftigjarige havencontroleur, die door Liesbeth een nieuwe colega weer een beetje in beweging komt en weer wat gaat voelen.

  Zwart (Inza) en komisch (Grumps leven beschreven)-drama (het einde).

  Voor dit boek had ik net een heel ander genre boek gelezen, dus het was een omschakeling maar na een paar hoofdstukken zit je erin en wil je door lezen.

  Uiteindelijk had ik toch een heel ander einde in gedachte dus dat heeft de schrijver goed gedaan, zo blijft het tot het einde een verrassing.

  Ik vond het een leuke afwisseling om per hoofdstuk weer terug te keren naar het andere leven wat beschreven wordt.

  Het is heel plezierig geschreven, ondanks het drama in beide levens.

  Like

 5. Ik ben Ine van Erp en ben 54 jaar. Ik woon in Hooge Zwaluwe, ben getrouwd en we hebben 3 studerende kinderen. Ik heb een leuke baan waarvoor ik momenteel 4 dagen naar Amsterdam ga. Naast mijn drukke werkzaamheden sport ik heel regelmatig en kook ik heel graag. Naast dit alles is lezen een heel grote hobby voor me. Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit. Thriller, historische romans, oorlogsboeken etc. Heel leuk dat ik aan deze leesclub mee mag doen. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek.

  Like

 6. Dag allemaal, ik ben dus Christine en woon in Wichelen,een dorp aan de Schelde in België. Ik ben ondertussen al 36 jaar gehuwd met Henri.Samen hebben we drie volwassen kinderen.Onze oudste dochter is zwanger en uitgerekend begin juli en worden wij voor de 2de keer oma en opa. We hebben al een kleinzoontje van 5. Onze jongste, een zoon woont nog bij ons en studeer eind juni af in de informatica. Mijn grote passie is,je raadt het al,lezen.Ik heb een echte boekenkamer met te weinig plaats in mijn boekenkast; Mijn huisgenoten zeggen dat ik verslaafd ben, maar ik vind het een gezonde hobby :-). Ik lees voornamelijk wat ze met hoogdravend literatuur nomen. Voor mij geen thrillers, detectives, horror, SF, dat zijn de genres die ik links laat liggen. Ik lees overal en mijn moto is: een dag niet gelezen is een dag niet geleefd.

  Like

 7. Ik ben Jet Spanjersberg woon in Portugal, getrouwd en heb 2 kinderen, en we hebben een B&B. Ik houd van tuinieren en lezen.
  Ik ken De Heer Bill niet en vind het ook erg leuk om mee te mogen lezen!

  Ik moet eerlijk zeggen, ik weet niet of ik het boek op zou pakken als ik het zo zag liggen. Wel zou ik na het lezen van de achterflap zeker geinteresseerd zijn. Kan een verhaal zijn wat alle kanten opgaat.

  Like

 8. Leuk dat ik mee mag doen aan de leesclub. Ik ben Ans Stier, getrouwd, woon in Beneden Leeuwen en ik ben gek op lezen. Ik lees allerlei genres en vind het ook altijd leuk om kennis te maken met werk van voor mij onbekende auteurs. De Heer Bill ken ik niet en ben dus erg nieuwsgierig naar dit boek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.