Nederland ontwrichtFebruari 2016
Leesclubboek Nederland ontwricht
State of Allah is een moslimorganisatie uit Syrië. De leden zijn vastbesloten om voet aan de grond te krijgen in Europa, te beginnen in Nederland. Met een Campaign of Fear (operatieplan Solid Ground) wil de organisatie Nederland in het hart van de samenleving raken. De plegers van de aanslagen zijn Nederland binnengekomen, door mee te liften op de grote vluchtelingenstroom. De eis aan de Nederlandse overheid is een State of Allah wijk op Nederlands grondgebied. Jeroen, een Nederlandse moslim, is de architect van de structuur van State of Allah en tevens het brein achter de terreurdaden. Zal zijn nietsontziende plan slagen?

Jérôme Schmidt “Ik wilde een boek schrijven welke de lezer ‘bij de keel grijpt’ en de lezer aan het denken zet over onze vrijheid. ‘Er mag geen vrijheid zijn tot vernietiging van vrijheid’, is een treffende spreuk voor mijn boek. Mijn verhaal is fictie, maar blijft dat zo? Een deel van de opbrengst van Nederland Ontwricht komt ten goede aan Warchild.”  Website

 

Fragment uit het boek: Binnen, in het koffiehuis bewapenen de gasten zich met stoelpoten en biljartkeus. Dan vliegen de eerste stenen door de ruiten en een frontman van de rechts-extremisten stormt het koffiehuis binnen. Eenmaal binnen wordt hij door vijf man met stoelpoten bewerkt en al bloedend stort hij op de grond. Dit is het startsein voor de mannen buiten. Ze stormen nu ‘en masse’ naar binnen met knuppels, messen en stenen. Dan staat Khalid op en grijpt naar zijn Ingram. Langzaam haalt hij de trekker over. De Ingram MAC-10 dateert uit de zeventiger jaren, maar is nog steeds een effectief wapen. Een pistoolmitrailleur die makkelijk verborgen kan worden onder een jas. De vuursnelheid is in theorie 1.250 9mm patronen per minuut. Zeer effectief voor vuurafstanden tot zeventig meter. Khalid heeft vijf patroonhouders bij zich. Iedere patroonhouder bevat dertig patronen. Er kunnen maximaal tweeëndertig patronen in ieder magazijn. Om de kans op een ‘jam’ klein te houden, heeft Khalid de patroonhouders met slechts dertig patronen gevuld, zodat de veer in het magazijn de volgende patroon makkelijk kan opduwen richting de patroonkamer. De Ingram spuugt nu in een keer zeven of acht kogels uit die meteen doel treffen. Khalid blaast drie rechts-extremisten compleet van de grond. Alle drie worden ze in hun bovenlichaam geraakt. Hun bloed spat in het rond. Weer trekt Khalid licht aan de trekker. Hij raakt een rechts-extremist met drie kogels in zijn rug. De man gaat meteen luid schreeuwend neer en beweegt daarna niet meer. Alle koffiehuisbezoekers kijken verbaasd naar Khalid als ze ineens zelf onder vuur liggen. Yassin schiet met zijn Glock-19 een voor een de koffiehuisgasten neer. Weer het geratel van de Ingram. De mannen met de zwarte capuchons proberen weg te komen, maar Khalid staat bij de deur en schiet nu kogel voor kogel op de mannen af.

lees ook de recensie van In de Boekenkast

 

De onderstaande leesclubleden  lezen momenteel Nederland ontwricht:
Marcel van Ommen
Wilma Hartman
Suzan Van de Vendel
Inge Otter-helder
Carolien Vd Sluis-Duijvestijn

Advertenties

»

 1. Dit boek gaat over State of Allah ,een moslimorganisatie.Door Nederland in het hart te raken,willen ze ook hier een voet aan de grond krijgen.
  Jeroen een Marokkaans/Nederlandse jongen voelt zich mislukt en wil door middel van een aanslag toch gewaardeerd worden.
  In Syrië zet hij een organisatie op om een aanslag te plegen in Nederland.

  Het boek leest moeizaam.Dit komt vooral doordat alles heel informatief is geschreven .Door verder te lezen gaat het wel beter.Het wordt spannend!
  Zelf denk ik dat het verhaal verder uitgewerkt had kunnen worden en dan beter was geweest.
  Al met al een 6 .Het boek is wel actueel en zet je aan het denken!

  Like

 2. Ik kwam moeilijk in het boek en ben ook een aantal keren opnieuw begonnen.
  Na de gebeurtenissen van afgelopen week had ik eigenlijk weinig zin om het boek te gaan lezen. Toch gedaan en in 1x uitgelezen.
  Het boek vond ik goed geschreven, sommige stukken wat langdradig.

  Als ik het boek in de winkel zou zien liggen zou ik hem in eerste instantie niet kopen, maar nu ben ik blijk dat ik het toch heb gelezen.
  Ik geef hem nu door aan m’n man om te lezen.

  Like

 3. State of Allah, een Islamitische groepering die niet als dreiging voor Europa wordt gezien. Totdat een ex-soldaat uit het Nederlandse leger zich met de organisatie gaat bemoeien. In zeer korte tijd werkt hij zich op binnen de organisatie en zal hij voor zorgen dat State of Allah serieus genomen zal worden. Er worden in een zeer korte tijd een reeks aanslagen in Nederland gepleegd door vluchtelingen en als de Nederlandse regering niet ingaat op de eisen zullen dit er nog meer worden.

  In het begin had ik moeite met het boek. Dit heeft te maken met de schrijfstijl. Het leek mij meer een informatief boek dan echt een verhaal. Hoe verder ik in het boek kwam, werd dit wel beter. Dit kan ook te maken hebben met de spanning, want die is zeer zeker aanwezig in dit boek. Daarnaast zet het boek je ook aan het denken. Het onderwerp van het boek is enorm ‘hot’ op dit moment gezien de vluchtelingen stroom vanuit Syrië naar Europa.

  Ik geeft dit boek een 6.5

  Like

 4. Dit verhaal komt angstig dichtbij de actualiteit. De State of Allah, een groepering zoals ISIS maar dan milder wil graag aan de macht komen in Europa maar ze zijn minder goed georganiseerd en hun pogingen mislukken tot nu toe. Daar komt Jeroen in het spel, woonachtig in Syrië half Marokkaans, half Nederlands mislukt in het leven, geen waardering, voelt zich in Nederland geen Nederlander en in Marokko geen Marokkaan. Hij is in het leger geweest en was zeer geïnteresseerd hoe de bedrijfsvoering daar geregeld is. Door een rugblessure kan hij niet als beroepsmilitair verder. Hij beland in Syrië en zet zijn kennis in om een organisatie op te zetten die aanslagen pleegt in Nederland en daarmee het gewone dagelijkse leven ontwricht. Om deze aanslagen te stoppen is de eis een wijk in Rotterdam waar de principes van de State of Allah heersen. Waar een imam (de kalief) de baas is.
  Het is heel spannend boek maar op een een of andere manier is de schrijfstijl totaal niet de mijne. Het blijft op een afstand voor mij. Ik kom niet echt in het verhaal. Ik denk dat het ook door taalgebruik komt, b.v. “Aan de andere kant van de rivier zal een andere gids staan” i.p.v. “Aan de andere kant van de rivier staat een andere gids”.
  Verder heb ik een aantal slordigheidsfoutjes/typefoutjes gevonden.
  Kortom vermakelijk om te lezen en het komt ineens wel erg dichtbij, maar het blijft toch niet hangen, blijft op een afstand. Weet niet of ik nog een keer een boek van hem zal lezen.

  Like

 5. In Nederland ontwricht word een verhaal verteld dat misschien dichterbij de realiteit ligt dan we denken. Het verhaal gaat over een moslim die aanhanger is van een terreur beweging, state of allah genaamd. Geboren en getogen in Nederland nu woonachtig in Sirie . In het boek word verteld hoe je een goede organisatie opzet en hoe je operaties goed uitdenkt en organiseert.

  In dit vrij dunne boekje word een goed verhaal neergezet. Ik vind het verhaal zo sterk dat het bijna verfilmd zou kunnen worden. Goed opbouwend word verteld hoe men plannen beraamd doordenkt en uitvoert. Vanaf het begin word je het boek ingetrokken en ben je benieuwd naar het vervolg. Het boek zou op basis van de cover alleen al zeer mijn interesse wekken. Ik ben zelf 17 jaar militair geweest en ook ben ik uitgezonden geweest voor missies en dit soort boeken hebben toch al snel mijn interesse mede daardoor. Een deel is ook herkenbaar uit oefenscenario’s die wij hadden.

  Wat ik jammer vind is dat het verhaal niet heel uitgebreid is uitgewerkt. Het boek had van mij een stuk dikker mogen en kunnen zijn. De reis van de uitvoerders van Sirie naar Nederland had wat beter uitgeschreven kunnen worden en daar had naar mijn mening dieper op in gegaan mogen worden. Er had verteld kunnen worden wat een vluchteling allemaal meemaakt op zijn reis naar Europa. Maar goed dat is niet waar het verhaal hoofdzakelijk om gaat natuurlijk.

  Ook het uitvoeren en plannen van aanslagen werd vaak in niet meer dan twee pagina’s verteld terwijl hier met gemak een heel hoofdstuk aan gewijd had mogen worden.

  Toen uitvoerders en strijders eenmaal opgepakt waren en het kwam tot een verhoor was er weer maar een bladzijde voor nodig om ze vrij eenvoudig te laten bekennen voor hun daden. Een beetje zonde! want ik denk dat dit in het echt niet zo makkelijk zou gaan bij een terrorist.

  Een taalfout op bladzijde 170 , bovenin. ”Als tijdens het verhoor blijft dat ze niets te maken hebben met state of allah dan… ” Volgens mij moet dat zijn blijkt i.p.v. blijft. Een aantal keer meer heb ik me afgevraagd of een bepaalde zins opbouw echt zo bedoeld is… Maar dit heb ik niet echt als heel storend ervaren in een voor de rest goed boek.

  Kortom samengevat een goed boek met naar mijn mening een steengoed actueel verhaal wat gemakkelijk de nieuwe best seller van een wereld schrijver als Tom Clancy had kunnen zijn, zo goed vin dik het . Alleen had het boek dan dubbel zo dik of misschien zelfs nog dikker moeten zijn en hadden er meer spannende zinderende details ingeschreven mogen worden. Dus 4 sterren vanwege een heel goed verhaal wat veel spannender had kunnen zijn.

  Ik ben wel heel benieuwd naar meer van deze schrijver want zijn schrijfstijl leest wel heel lekker.

  Like

  • Beste Inge, hartelijk dank voor je recensie. Als beginnend schrijver neem ik (bij een volgend boek) zeker een aantal zaken, mee die jij het aangegeven in je recensie. De dikte van het boek was wel een issue voor mij. Aan de ene kant wilde ik dat mensen het boek in een dag zouden kunnen uitlezen en aan de andere kant wilde ik de karakters en situaties verder uitdiepen. Ik heb voor het eerste gekozen. Wie weet wat het gaat worden bij een volgend boek. Nogmaals dank voor je recensie en positief kritische opmerkingen. Jerome Schmidt

   Like

 6. Op de voorkant zie ik een man die een wapen omhoog houdt, waarschijnlijk een soldaat. Op de achterkant een stukje over het verhaal en de schrijver. En een foto van waarschijnlijk de schrijver tussen twee balken of iets in. Ik vind de achterkant niet mooi van dit boek. Na de tekst op de achterkant te hebben gelezen maakt mij nieuwsgierig. Dit onderwerp is natuurlijk een hot item op dit moment. Vluchtelingenstroom, terreurdaden. Ben erg benieuwd.

  Like

 7. Ik vind de cover een beetje angstig, zou het in de winkel niet oppakken om de achterkant te lezen. Nadat ik de achterkant had gelezen werd ik wel nieuwsgierig. Helaas heb
  Ik deze week nog geen tijd om in het boek te beginnen maar van het weekend ga ik er zeker in beginnen

  Like

 8. Wat vind ik van de cover, Een soldaat die trots zijn wapen omhoog houd. Overmoedig met een blik van: ik kan de wereld aan. Trots om te dienen. De achtergrond lijkt mij Nederlands maar ik kan het mis hebben. De cover is aangrijpend en maakt mij nieuwsgierig. Ik zou er niet aan voorbij lopen in een boekhandel. Volgens mij is dit een heel actueel onderwerp op het moment. En mijn verwachtingen zijn ook zo. Wat beweegt een strijder te doen wat hij doet? Tot nu toe worden mijn verwachtingen waargemaakt en ik ben bijna op de helft van het boek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.