MorgenlandIn juni verschijnt Morgenland van Stephan Abarbanell. Dit briljante debuut geeft een inkijk in Palestina en Duitsland net na WOII. Een tijd waarin een verscheurd Europa verplicht wordt zich heruit te vinden. Een tijd waarin een hele generatie haar herkomst en thuis opnieuw moet bepalen.

Deze originele en aangrijpende roman is goed ontvangen in eigen land en verschijnt ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

1946. De Joodse Lilya Wasserfall is actief in het verzet in Palestina en hoopt bij een grote sabotageactie ingezet te worden. Maar ze krijgt een volkomen andere opdracht: in het ontregelde Duitsland moet ze op zoek naar de verdwenen Joodse wetenschapper Raphael Lind. Voor de oorlog vluchtte zijn broer Elias Lind naar Israël, terwijl Raphael geen afstand kon nemen van zijn Duitse wortels en in dienst ging bij de nazi’s. Elias kan het bericht dat Raphael omkwam in een concentratiekamp niet geloven en denkt bewijs te hebben dat hij nog leeft. Voor Lilya begint een avontuurlijke reis door Europa, die ook een zoektocht is naar zichzelf en naar haar heimat.

Stephan Abarbanell (1957) is Chef Cultuur bij het Duitse radiostation RBB. Morgenland is zijn debuut. De auteur putte inspiratie uit zijn eigen familiegeschiedenis en heeft het verhaal ook deels gebaseerd op de beroemde gebroeders Scholem.

In de Boekenkast mocht namens uitgeverij Signatuur  vijf leesclubleden uitkiezen die het boek zullen ontvangen in ruil voor een recensie. De lezers die Morgenland binnenkort thuis kunnen verwachten zijn: Simone Leentvaar, Astrid Langeveld, Jet Spanjersberg, Dayenne Geluk-Wamsteeker en Wilma Hartman

De recensie delen ze op 7 juni hieronder in een reactie en daarna op zoveel mogelijk bekende websites als bv. Bol.com en Hebban. Ook zal er tijdens het lezen naar hun mening worden gevraagd.

Het boek verschijnt 7 juni 2016 pas in de winkel, maar jij kunt hem nu al lezen.

Titel: Morgenland | Auteur: Stephan Abarbanell | Omvang: ca. 400 pag. | Prijs: € 21,99 | ɪsʙɴ: 978 90 5672 556 3 | Verschijnt: 7 juni 2016 | Ook leverbaar als e-book | Prijs: € 13,99 | ɪsʙɴ: 978 90 449 7510 9

#morgenland
#leesclubidbk

Meer info of bestellen van een eigen exemplaar? Klik hier

 

 

Advertenties

»

 1. Morgenland van Stephan Abarnell

  Stephan Abarnell’s debuutroman in een aangrijpend verhaal over een wanhopige zoektocht naar de Raphael Lind, de broer van Elias. Het is 1946 en in Duitsland is het op dat moment een chaos. De joodse Lilya Wasserfal is actief in het Palestijnse verzet en hoopt eindelijk op een grote sabotage-opdracht maar ze krijgt de opdracht op Duitsland wat ongeorganiseerd is iemand op te sporen. Is Raphael echt omgekomen in het concentratiekamp of is er meer aan de hand? Is er spraken van een complot? Was hij gewoon te laat om te vluchten? Heeft hij misschien zelf wel met de Nazi’s samengewerkt? Tegelijkertijd vind er als tweede verhaallijn nog een zoektocht plaats, een bijna onmogelijke zoektocht. De verschillende verhaallijnen maken het in eerste instantie wat lastig om er in te komen maar als je eenmaal bezig bent wil je toch verder lezen.
  Het is een verhaal juist over de periode net na de oorlog in Duitsland waar je niet veel over leest dat maakt het boek zo interessant. Het is een boek over doorzetten, niet opgeven, hoop en moed. Daarnaast een fijn verhaal dat lekker leest, goed is opgebouwd. Dit is een schrijver die ik zeker ga volgen en hoop dat ik nog meer mooie boeken van hem zullen volgen.

  Excuses, dacht echt dat ik hem al geplaatst had. zal voortaan beter opletten.

  Like

 2. Sorry voor de late reactie. Ik snap het echt voor geen meter dat ik het vergeten ben. Dit is mij nog nooit gebeurd.
  Ik heb een ongecorrigeerd exemplaar gelezen van Morgenland van Stephen Abarbanell wat ik hiervoor nog nooit heb gedaan, maar ik merkte geen verschil als het wel gecorrigeerd was. Het verhaal speelt zich af in 1946. Liliya moet op zoek naar een verdwenen Joodse wetenschapper Raphael Lind. Zijn broer gelooft namelijk niet dat Raphael is omgekomen in een concentratiekamp. Het verhaal klinkt veelbelovend en de omslag is ook erg mooi. Ik had in het begin wat moeite om in het verhaal te komen, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat liep het als een trein. Er zaten echt spannende stukken tussen. Ik ga zeker nog meer van deze schrijver lezen! Ik geef het 4 sterren!!

  Like

 3. Recensie:

  Morgenland gaat over Lilya Wasserfall, een joods meisje dat zich heeft aangesloten bij het verzet in Palestina. Ze hoop bij een grote sabotageactie ingezet te worden. Ze krijgt van Shimon Ben Gedi de opdracht om een rapport te schrijven over de situatie in het grootste kamp Föhrenwald en aanbevelingen te geven. Naast deze opdracht moet ze ook opzoek naar de gerenommeerde wetenschapper Raphael Lind. Hij zou in 1941 zijn vermoord door de nazi, maar zijn broer Elias Lind heeft aanwijzingen dat zijn broer nog in leven is.
  Deze opdracht brengt Lilya naar verschillende plekken in Europa en zij blijft niet buiten het gevaar

  Het eerste deel van het boek is een lastig, je moet erg wennen aan de schrijfstijl, veel namen en doordat je overal een beetje over leest verwarrend soms. Maar naar mate Lylia verder komt met haar zoektocht, komt er spanning in het boek en ben je toch nieuwsgierig en wil je zeker het boek uitlezen.

  Ik vond het leuk om dit boek te lezen voor een leesclub, zeker ook omdat er weinig boeken zijn over de tijd na de 2de wereldoorlog. Dat het boek gebaseerd is op een historisch verhaal maakt het voor mij wel interessanter. Afschuwelijk dingen zijn er toch gebeurd en het is heel begrijpelijk voor de Joodse gemeenschap zo zoekende te zijn.

  Like

 4. Mijn recensie: Morgenland speelt zich af in het jaar 1946 en beschrijft het verhaal van de jonge Lilya Wasserfall die zich heeft aangesloten bij het verzet in Palestina. Lilya krijgt de opdracht om naar kamp Föhrenwald in Duitsland te gaan, de situatie daar in kaart te brengen en aanbevelingen te geven om de omstandigheden daar te verbeteren. Naast deze opdracht krijgt ze ook de opdracht in Duitsland op zoek te gaan naar de gerenommeerde wetenschapper Raphael Lind. Volgens de officiële berichten is Raphaël in 1941 vermoord door de nazi’s, maar zijn broer Elias Lind denkt bewijs te hebben dat zijn broer nog in leven is. De zoektocht naar Raphael voert Lilya door het naoorlogse Europa, waar het gevaar soms op de loer ligt.

  Het duurt even voordat je in het boek zit en je in kaart hebt wie wie is, waardoor je bij het lezen van dit boek goed je aandacht erbij moet houden. Langzaam komt er spanning in het boek en wordt je door het verhaal gepakt. Je wordt als lezer nieuwsgierig naar de afloop van de zoektocht naar Raphael Lind. Lilya ontmoet tijdens haar zoektocht veel mensen, die haar steeds dichterbij de waarheid rond Raphael brengen, maar niet iedereen blijkt te vertrouwen.

  Het boek vertelt een boeiend verhaal over de joden vlak na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode zijn de joden bezig hun leven weer op te bouwen en zoekende naar hun thuis, hun heimat. Men moet leren omgaan met de gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog en de hoop op een nieuwe toekomst. Deze periode krijgt nog niet veel aandacht in romans en het verhaal is daarom erg interessant om te lezen. Het boek is een pakkend verslag van de reis die hoofdpersoon Lilya maakt. De schrijver heeft veel aandacht voor de plaatsen in het boek en beschrijft deze duidelijk. De personages krijgen minder aandacht, waardoor deze niet echt tot leven komen. Het is jammer dat de personen in het boek te weinig zijn uitgewerkt, hierdoor heeft het boek minder diepgang.

  De schrijver heeft een fijne schrijfstijl waardoor het boek vlot wegleest. De beschrijving van de zoektocht van Lilya wordt in het boek afgewisseld met fragmenten uit de opgeschreven herinneringen van Elias Lind, waarin hij vroegere tijden en zijn relatie met zijn broer Raphael beschrijft. Deze fragementen leest Lilya tijdens haar zoektocht en zorgen voor een prettige afwisseling in het boek.

  Morgenland is het debuut van de Duitse schrijver Stephan Abarbanell. Hij heeft met dit boek een boeiend reisverslag geschreven van de zoektocht van Lilya naar Raphael Lind. Als de schrijver in een volgend boek zijn personages verder uitdiept blijf ik graag romans van deze schrijver lezen!

  Zie ook:
  https://dayenneblog.wordpress.com/2016/06/07/morgenland-stephan-abarbanell/

  Like

   • Ook ik ben ergens kwijtgeraakt waarschijnlijk dus bij deze ( nogmaals) mijn recensie.

    De Joodse Lilya Wasserfall is actief in het verzet in Palestina en hoopt bij een grote sabotageactie ingezet te worden. Maar ze krijgt een volkomen andere opdracht: in het ontregelde Duitsland moet ze op zoek naar de verdwenen Joodse wetenschapper Raphael Lind. Voor de oorlog vluchtte zijn broer Elias Lind naar Israël, terwijl Raphael geen afstand kon nemen van zijn Duitse wortels en in dienst ging bij de nazi’s. Elias kan het bericht dat Raphael omkwam in een concentratiekamp niet geloven en denkt bewijs te hebben dat hij nog leeft. Voor Lilya begint een avontuurlijke reis door Europa, die ook een zoektocht is naar zichzelf en naar haar heimat.

    Het boek laat zich wat moeilijk lezen door de vele namen zodat ik vaak terug moest bladeren, ik was snel de “weg kwijt”.
    Het heeft een aantal hoofdstukken geduurd voor het boek mij ging boeien.
    Voor mensen die geboeid kunnen raken van veel details en geen moeite hebben met omschakelen van het heden naar het verleden en weer terug is dit een mooi reisverslag van een spannende zoektocht.

    Van mij “slechts” 2 sterren.

    Like

 5. Hallo ! Ik ben Simone Leentvaar, alleenstaand, twee mooie dochters en twee mooie kleinzoons rijk. O, ja en laat ik mijn kleine maatje de hond niet vergeten die al tien jaar mijn leven verrijkt.
  Ik heb mijn hele leven bijna alles gelezen wat los en vast zat. Als er niets te lezen was omdat ik alles al had gelezen, dan nam ik de televisiegids maar ter hand en spelde die uit. Momenteel zit ik alweer een aantal jaren in het thriller genre met af en toe afwisseling van een fijne roman. Ik wilde Morgenland graag lezen toen ik hem zag omdat de Tweede Wereldoorlog als een rode draad door mijn leven loopt door het zware oorlogsverleden van mijn vader. Zelf heb ik tien jaar geleden ook vluchtelingenkampen bezocht in Kabuhl, Afghanistan, dus ik kan veel visualiseren als ik boeken lees gerelateerd aan dit onderwerp. Ik ben al heel nieuwsgierig in het boek begonnen!

  Like

 6. Ik ben Astrid Langeveld en ik ben 36 jaar. Ik ben getrouwd en ik heb 2 kinderen van 7 en 10 jaar. Ik lees vanalles. Ik ben nu 3 jaar erg ziek en lig door de pijn veel op bed en door boeken te lezen vergeet ik af en toe een beetje de pijn. Dit boek sprak mij aan door de omschrijving. Ik vind het ook leuk om mee te doen met een leesclub, omdat je dan een boek anders leest en je er aan het einde over kunt praten, dat maakt het nog specialer.

  Like

 7. Ik ben Jet Spanjersberg, woonachtig in Portugal. Ik heb 2 kinderen en ben getrouwd. We runnen een bed en breakfast. Ik lees veel al zeg ik het zelf. Ik lees het liefst spannende boeken, maar eigenlijk lees ik vanalles. Ik moet eerlijk zeggen ik heb pas 2 paginas gelezen, maar ik vind het erg leuk om mee te doen. Op deze manier lees je bewuster vind ik. Je geeft tenslotte je mening, dat wellicht gelezen wordt door andere lezers. Verder ben ik altijd in voor nieuwe schrijvers en nieuwe boeken. Misschien zou ik dit niet gelijk gekocht hebben. Al hoewel de achterflap me wel aantrok!

  Like

 8. Hallo allemaal, ik ben Dayenne, 28 jaar en in het dagelijks leven jur. medewerker bij een provincie. Ik ben gek op koken, wandelen, fietsen en korfbal. En natuurlijk gek op lezen, ik lees voornamelijk (historische) romans, literatuur, feelgood en thrillers. Van kinds af aan lees ik graag boeken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, daarom wilde ik graag meedoen aan deze leesclub. Ik ben heel benieuwd naar het boek, over de jonge vrouw die op zoek gaat naar Raphael Lind en zichzelf! Het lijkt me leuk ervaringen uit te wisselen met de andere leesclubleden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.