MischlingMischling is het Leesclubboek van september 2016


Stacha en Perle waren één, tot nazidokter Mengele hun magische wereld betreedt

Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Perle en Stacha in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Ze proberen de gruwel te overstijgen met hun zelfverzonnen taal en magische wereld. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook
Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst.

ISBN:9789056725686 – €21,99  –  400 pagina’s –
verkrijgbaar vanaf 01-11-2016

 

In de Boekenkast mocht namens A.W. Bruna vijf leesclubleden uitkiezen die het boek ontvingen in ruil voor een recensie. De lezers die Mischling momenteel lezen zijn:

Ans Stier
Chris De Man
Coenraad De Kat (leest mee met een eigen exemplaar)
Jolanda Dijkstra-klinkenberg
Monique Hoernschemeyer-Janssen
Wilma Hartman

Het boek verschijnt 1 november 2016 in de winkel.
Bestel hier alvast je exemplaar.

Vragen aan de lezers:
12-09-2016 Wat vind je van de cover? Wat zijn je verwachtingen van het boek?
01-11-2016 Zijn de recensies van de leesclubleden hieronder te lezen.

Advertenties

»

 1. Mijn recensie Mischling – Affinity Konar
  Achterflap:
  Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Perle en Stacha in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Ze proberen de gruwel te overstijgen met hun zelfverzonnen taal en magische wereld. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook
  Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst.

  ‘Mischling is een paradox. Het is een prachtige roman over de vreselijkste misdaad, een diepgravende herdenking met de lichtheid van een sprookje en een coming of age van kinderen die de kans niet krijgen om het volwassen worden te beleven. Als je ziel de tocht kan doorstaan, zal je beloond worden met een van de meest schokkende, krachtige en originele boeken van het jaar.’ -Anthony Doerr
  Samenvatting:
  Misschling word geschreven in afwisselende hoofdstukken verteld door de tweelingzusjes Stacha en Perle. Ieder portretteert in een unieke uitdrukking van hun ervaringen. Stacha is het meest impulsieve en heeft een groot verbeeldingskracht. Perle is meer doordacht en rationeler. De vreselijke scheiding en experimenten van het beest Mengele die ze moeten doorstaan kunnen ze volhouden door hun verlangen naar elkaar. De schrijfster heeft geprobeerd om de experimenten van Mengele te vertellen, maar de gruwelen worden wat vaag beschreven en blijven wat oppervlakkig, wat niet wegneemt hoe gruwelijk ze waren. Af en toe echt even moeten stoppen met lezen omdat het mijn te erg werd.
  Daar in tegen vond ik de bijna poëtische manier van schrijven zo mooi om te lezen, dat je het boek nauwelijks kon weg leggen. Zulke mooie beeldspraken. De schrijfster benadert een moeilijk onderwerp met artistieke ambitie. Hoewel het verhaal fictie is, is er duidelijk goed onderzoek vooraf geweest naar de historische feiten.
  Conclusie:
  Een prachtig bewerkt verhaal, verteld in een voortreffelijk taalgebruik. Een zeer origineel verhaal. Mischling overtreft al mijn verwachtingen , het doorkruisen van één van de donkerste momenten in de geschiedenis van de mensheid, om ons de weg te wijzen in de richting van etherische schoonheid, morele afrekening , en stijgende hoop.
  Misschling krijgt van mij 5 sterren. Een boek dat gelezen moet worden.

  Ik wil de leesclub in de boekenkast en A.W. Bruna heel erg bedanken voor deze unieke kans. Ik had dit boek niet willen missen.

  Met een vriendelijke leesgroet, Jolanda Dijkstra – Klinkenberg

  Like

 2. Dit is mijn recensie van Mischling. Het klinkt zo lief, mischling maar het boek is heel heftig.

  De schrijfster, Affinity is opgegroeid in Californië en behaalde haar master of fine arts voor fictie aan de universiteit van Colombia. Tijdens het schrijven van Misschling was werkte ze als leraar en editor van leerboeken voor kinderen. Ze is van Pools-Joodse afkomst en woont nu in Los Angeles.

  Het boek vertelt het gruwelijke verhaal van de tweeling Stacha en Perle. Omdat ze misschling zijn, blond haar en bruine ogen worden ze in Auswitch door Mengele er uitgepikt voor experimenten. Het is gruwelijk wat deze meiden moeten meemaken. Het maakt het zo afschuwelijk omdat als de een iets meemaakt de ander het meevoelt zonder te weten wat er gebeurt zoals je dat vaker hoort van eeneiige tweelingen. Wraak drijft de kinderen om weg te komen om te willen overleven als de bevrijding daar is. Het boek geeft ook veerkracht aan en manieren om te overleven in deze gruwelijkheden.

  Wat ik zo ontzettend knap vind is dat je helemaal meegetrokken wordt in dit op waarheid gebaseerde verhaal en dat maakt het tegelijk ook vreselijk om te lezen. Het is geen boek dat je in een ruk uit leest en tegelijkertijd wil weten hoe het verder gaat. Sommige schrijvers hebben de neiging om gruwelijkheden, op waarheid gebaseerd, wat afstandelijk te beschrijven en dat maakt een boek iets makkelijker om te lezen, alsof je er van een afstand naar kijkt. Dat is hier absoluut niet het geval. Zo indrukwekkend, dat het onder je huid kruipt.

  Waarom nog een boek over de oorlog en Auswitch, er zijn al zoveel boeken verschenen. Ik kan alleen maar zeggen dat een boek zoals deze nog niet geschreven is. Misschien dringt eindelijk het besef door wat een gruwelijkheden ook in onze tijd nog gebeuren en dat we altijd moeten strijden zodat dit nooit meer zal gebeuren.

  Like

 3. Ik heb Misschling van Affinity Konar mogen recenseren waarvoor mijn hartelijke dank. Hieronder mijn recensie: #mischling #leesclubidbk awbruna In de Boekenkast.

  Een joods gezin wordt gedeporteerd naar Auschwitsch. De tweelingzusjes Stacha en Perle zijn omdat ze tweeling zijn erg interessant voor Dr. Mengele. De meisjes moeten allerlei experimenten van Dr. Mengele doorstaan. Perle doet net of ze ook dokter wil worden om zoveel mogelijk het lievelingetje van Dr. Mengele te worden en daardoor hoopt ze gespaard te blijven van alle experimenten. Ze krijgt vele injecties en Dr. Mengele heeft haar wijsgemaakt dat ze onsterfelijk is. Op een dag is Perle verdwenen en Stacha gelooft niet dat ze dood is en doet al het mogelijke om achter de waarheid te komen. Als de bevrijding ingezet word doordat de Russen komen trekt ze op met Felix en proberen ze te ontsnappen aan de dodenmars. Ze willen naar Warschau en willen Dr. Mengele vinden om wraak te nemen en Stacha te zoeken.

  De hoofdstukken zijn om en om vanuit Perle en Stacha geschreven zodat je je goed in kan leven in beide meisjes. Het is een boek dat je moeilijk weg kunt leggen. Het is ook weer niet zo zwaar dat alle gruwelijkheden die in Auschwitz plaatsvonden tot in detail beschreven worden. Hierdoor leest het gelukkig makkelijk weg maar is het toch ook boeiend. Ik heb Auschwitz zelf een keer bezocht en kan me zo nog beter inleven in het verhaal en de belevenissen van de tweeling. Dit samen maakt het een aangrijpend boek. Het boek houd je in de greep, zeker als je ook geïnteresseerd bent in de geschiedenis van WOII.

  Like

 4. Recensie #Mischling van Affinity Konar (****)

  Dankzij Sandra Hutchison van Leesclub in de boekenkast (#leesclubidbk) en uitgeverij AW Bruna (@awbruna) mocht ik dit boek in voorpublicatie lezen.

  Het boek draait rond de gebeurtenissen van Stacha en Perle, een tweeling met blond haar en bruine ogen, een Mischling. Zij komen tezamen met hun moeder en zeide (grootvader) aan via een transportwagon in het concentratiekamp Auschwitz. Daar krijgen ze als tweeling de zogezegde “privilege” om in de gunst te staan van oom; dokter Mengele.

  Ze ondergaan de gruwelijkste onderzoeken om zijn studie te vervolmaken in verband met de gevoelens, verschillen en gelijkenissen van een tweeling.

  De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven in het perspectief van Stacha en Perle. Je merkt al gauw dat hoewel deze meisjes nog maar dertien zijn, ze hun kindertijd verliezen en volwassener denken en reageren dan normaal.

  Een pageturner is dit boek allerminst. Ik moest regelmatig het boek wegleggen om alles wat te laten bezinken. Soms is de realiteit de ergste horrorfilm. En het ergste is dat mensen dit werkelijk elkaar aandeden en nog dagelijks doen op één of andere manier.

  De meisjes raken van elkaar gescheiden in het kamp en ze zoeken, elk op hun eigen manier, naar elkaar. Maar je weet, zelfs al vinden ze elkaar terug, ze nooit meer dezelfde zullen zijn. Gebroken door een verschrikkelijke man die zich nooit verantwoord heeft voor zijn daden.

  Een aanrader voor wie de geschiedenis wil herleven of leren kennen want dit is een hoofdstuk in onze maatschappij dat men nooit mag vergeten.

  Like

 5. mijn 5***** voor dit prachtige en zeer ontroerende roman Mischling – Affinity Konar

  De onafscheidelijke tweelingzusjes Stacha en Perle komen in Auschwitz samen met hun moeder en hun grootvader aan. Ze zijn mischling, wat wil zeggen dat ze blond haar en bruine ogen hebben. Arisch en Joods tegelijk.
  Nazidokter Mengele gebruikt de meisjes direct vanaf hun aankomst voor experimenten en om de verschrikkingen zo veel mogelijk uit hun gedachten te kunnen bannen verzinnen de zusjes een taal en een eigen magische wereld.
  Op zekere dag verdwijnt Perle, waaruit wordt opgemaakt dat ze is overleden. Stacha kan niet geloven dat haar tweelingzusje dood is.

  Na de bevrijding trekt Stacha op met een jongen, die ze in het kamp heeft leren kennen. Hij heeft ook een tweelingbroer in het kamp verloren. Samen trekken ze door het verwoeste Polen op de lange weg naar huis. Onder zeer moeilijke omstandigheden houden ze zich staande, maar meer nog zijn ze gedreven door hoop en wraak in hun zoektocht naar een gezamenlijke en veilige toekomst.

  Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Stacha en Perle, die heel verschillend van elkaar zijn, zowel in sociaal opzicht alsook hoe elk dat verwoordt. Affinity Konar heeft dit in het verhaal op een bijzondere wijze weergegeven.
  De zusjes hebben sterke karakters en door het taalgebruik van Konar kon ik me vanaf het begin goed in hun leven en omstandigheden verplaatsen.

  Het zijn nog maar kinderen als ze in Auschwitz aankomen, maar hun gedachten zijn zeer volwassen.
  Ongeloof, verontwaardiging, hoop en moed niet verliezen hebben me bij het lezen van dit boek bij de strot gegrepen.

  Ook wat vrijheid betekent. Is men wel werkelijk vrij? Op papier wel, maar je echt vrij voelen is weer iets heel anders. Hun geest zal altijd gevangen blijven door wat ze hebben meegemaakt.

  Mischling is een triest verhaal, maar ook mooi. Het heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

  #mischling #leesclubidbk @awbruna @indeboekenkast

  Like

 6. Mijn recensie:
  Mischling is een boek dat speelt tijdens de tweede wereld oorlog. Een thema en periode die mij in boeken blijft trekken. Op de havo was mijn thema bij nederlands, kinderen in de tweede wereld oorlog en sindsdien blijf ik boeken over dit thema lezen. Het is geen romantisch, leuk thema en meestal zwaar, maar het laat je ook beseffen hoe goed we het nu hebben.

  Mischling beschrijft het leven van de tweeling Stacha en Perle in Auschwitz, waar ze onder behandeling komen van nazidokter Mengele. Wat er op hen afkomt is onbeschrijfelijk. Ik heb het boek niet in 1 keer uitgelezen, maar het telkens weer weggelegd. Het is een zwaar thema, maar erg goed beschreven, je wilt toch weten hoe het af gaat lopen en of de twee meiden de oorlog overleven. Mochten ze overleven wil je weten of ze dat beide doen en of ze elkaar weer ontmoeten.

  Een aanrader voor iedereen die dit thema intereseert en een net iets ander verhaal wil lezen dan de al bekende boeken over de oorlog. Voor mij in ieder geval de eerste die de experimenten met kinderen beschreef. Verschrikkelijk als je denkt hoeveel kinderen iets dergelijks hebben meegemaakt.

  #mischling #leesclubidbk @awbruna @indeboekenkast

  Like

 7. Ik ben Jolanda Dijkstra – Klinkenberg, 52 jaar, getrouwd en drie volwassen kinderen. Werkzaam als wijkverpleegkundige en in al mijn vrije tijd lees ik alles wat ik maar lezen kan. Door de artrose in mijn handen en polsen lees ik voornamelijk digitaal. Leesclubs vind ik echt een verrijking van het lezen. Gezamenlijk de ervaring delen van het boek. Ik lees alle genres wel, maar mijn meeste voorkeur gaat uit naar feelgood. Mischling is een genre die mijn interesse heeft, en hoop veel van het boek te leren wat zich afspeelde onder Mengele!

  Like

 8. Hallo, ik ben Chris, een vrouw van 48 uit België. Sinds mijn jonge jaren ben ik, mede door mijn vader, gebeten door de leesmicrobe. Ik wissel graag af tussen Engelse en Scandinavische thrillers, de klassiekers en de zogezegde betere literatuurwerken. Chicklit is niet aan mij besteed.
  Buiten lezen hou ik vooral van reizen, lekker eten, muziek, festivals, dans en theater.
  Mijn boek is vandaag in de brievenbus beland en de van de cover spreken mij vooral de donkere ogen aan. Ben benieuwd naar de sadistische acties van Mengele en de manier hoe hij zijn “studieobjecten” behandeld en bekijkt.
  Kijk er naar uit om dit boek te lezen, te recenseren en om jullie reacties te bekijken.
  Tot later !

  Like

 9. Ik ben Monique, 37, moeder van 2 dochters. Ik lees graag en probeer het zovaak mogelijk te doen, wat niet altijd handig is in combinatie met werken, huishouden en kids activiteiten, maar het lukt bijna altijd. Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit.
  Voor mijn eindexamen lijst nederland had ik als thema kinderen in de oorlog. Dit thema blijft me sindsdien boeien waardoor dit boek me ook meteen aansprak. De ogen van dit meisje spreken ook heel erg, zielige ogen vind ik. Ik ben gisteren begonnen en het begin is veelbelovend.

  Like

 10. Hallo allemaal,
  Ik zal me ook even voorstellen . Mijn naam is Coenraad de Kat woon in Den Haag. Ik ben net als de meeste een enorme leesfanaat. Voor uitgevers lees ik regelmatig een vooruitleesexemplaar . ben recensent bij de meerdansandra. Ik lees ook graag mee met leesclubs en met deze leesclub lees ik mee met een eigen exemplaar welke ik gekregen heb van de uitgever op het bloggersevent dat ze onlangs hebben georganiseerd.

  Ik lees diverse genres.

  Het onderwerp van dit boek intrigeert me. Wat ik van dit boek verwacht is dat het me boeit, indruk bij me maakt, het verhaal me raakt door de gevoelige snaar op de juiste wijze weet te bereiken.

  Voor de andere deelnemers allemaal veel leesplzier en dat het een mooie en gezellige leesclub mag worden.

  Like

 11. Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Wilma. Ik woon in het midden van het land met mijn man, hondje en 2 kattendames. Ik werk fulltime als senior bestuurssecretaresse en ben gek op lezen. Ik lees verschillende genres. Daarnaast ben ik graag creatief bezig, op dit moment voornamelijk quilten en borduren. Ben benieuwd naar het boek, zal best wel indruk maken denk ik

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.