Autobiografische roman geschreven door Barbara Mooijman

Kop uit het zandMei/Juni 2016

Barbara groeit op als enig kind in een gezin waar haar moeder haar beste vriendin is.
Als ze volwassen is, heeft ze een leuk gezin, eigen zaak en een mooi huis. Dan slaat het noodlot toe.
Dit waargebeurde verhaal neemt je mee in haar worsteling om overeind te blijven na het moment dat haar moeder is overleden.
Zeker als blijkt dat haar vader darmkanker heeft, wat direct na het overlijden van haar moeder wordt geconstateerd.
In haar zoektocht om hem te helpen komt ze veel te weten over alternatieven voor de reguliere zorg.
Daarnaast start ze haar eigen natuurgeneeskundige praktijk wat haar op veel weerstand komt te staan van degene die ze lief heeft.
Vastbesloten en geïnspireerd door nieuwe zienswijzen probeert ze haar vader te redden, maar kan ze de keuze van haar vader respecteren?
Hoe is haar moeder eigenlijk overleden en wat heeft er zich allemaal afgespeeld in haar jeugd?
En is de nieuwe vriendin van haar vader, wel zo aardig als ze denkt?

Hardcover, 304 pagina’s, leverbaar vanaf 1 april 2016. €19,95
Verkrijgbaar via Droomvallei

In de Boekenkast mocht namens de auteur Barbara Mooijman drie leesclubleden uitkiezen die het boek zullen ontvangen in ruil voor een recensie. In De lezers die Kop uit het zand binnenkort thuis kunnen verwachten zijn: Jolanda Dijkstra-klinkenberg , Moon Kager en Fany van Hemelen

#kopuithetzand
#leesclubidbk

Meer info of bestellen van een eigen exemplaar? Klik hier

De recensie delen ze na het lezen hieronder in een reactie en daarna op zoveel mogelijk bekende websites als bv. Bol.com en Hebban. Ook zal er tijdens het lezen naar hun mening worden gevraagd.

 

 

 

Advertenties

»

 1. Kop uit het Zand van Barbara Mooijman

  Toen ik de oproep van de leesclub zag,wist ik onmiddellijk dat ik dit boek moest lezen.. Ik heb gelukkig mijn beide ouders nog maar met een chronisch zieke papa weet ik hoeveel pijn het doet als je geliefden ziek zijn. Het verhaal van Barbara bleef me bij en ik wou heel graag weten hoe zij met zo een geweldig groot verlies omging. Ik ben namelijk enig kind en heb een superband met beide ouders maar zie ze ook achteruitgaan en ben bang om ze te verliezen.

  De cover van het prachtig ingebonden boek met het schilderij van haar moeder met de titel geeft treffend het verhaal weer. De auteur toont ons haar hele ziel. Ze vertelt over haar moeder die stierf aan een zeldzame vorm van botkanker en een aantal maanden daarna trof het noodlot haar opnieuw. Haar vader kreeg namelijk darmkanker.Barbara vertelt in geuren en kleuren over haar worsteling met haar verlies. Ze gaat niets uit de weg en geeft zichzelf met haar verdriet,kwaadheid en eenzaamheid volledig bloot. Haar moeder stierf en Barbara dacht nooit meer met vieze chemotroep te maken krijgen. Niets was minder waar.. Ook geeft ze fijn weer hoe haar vader met Mildred een nieuw leven opbouwt en hoe zij zich bij alle veranderingen voelt. Uiteindelijk moet ze verder met haar leven en slaat zelf ook een andere weg in.

  Vaak dacht ik:”Hey dat ben ik”. Ik ging ook op zoek naar allerlei medische en niet medicinale behandelingen voor ziekte en voel me vaak machteloos. Net zoals bij haar is het voor mij ontzettend hard om de feiten te aanvaarden en gewoon te laten gebeuren..Prachtig vind ik de beschrijving van de treinreis door Barbara. Dit zal mij steeds aan dit boek doen herinneren en omvat de essentie van het leven..Ze beschrijft, soms humoristisch maar vaak ook rauw ,de harde werkelijkheid. Ze vertelt over het afscheid van haar ouders en in flashbacks heeft ze het over het verlies van haar oma.Of dit boek een literair meesterwerk is, kan ik niet beoordelen maar het raakt je tot in je kern en dat is de kracht van Barbara. Mijn respect voor haar is grenzeloos en hopelijk heeft zij nu wat meer rust in haar leven.
  Bedankt Leesclub in de Boekenkast dat ik dit boek mocht lezen soms met een lach maar vaak met een traan.

  Like

 2. Kop uit het zand – Barbara Mooijman
  4 **** sterren

  Hardcover,
  304 pagina’s,
  leverbaar vanaf 1 april 2016.
  Uitgeverij: http://www.droomvalleiuitgeverij.nl

  Samenvatting:
  Barbara groeit op als enig kind in een gezin waar haar moeder haar beste vriendin is.
  Als ze volwassen is, heeft ze een leuk gezin, eigen zaak en een mooi huis. Dan slaat het noodlot toe.
  Dit waargebeurde verhaal neemt je mee in haar worsteling om overeind te blijven na het moment dat haar moeder is overleden.
  Zeker als blijkt dat haar vader darmkanker heeft, wat direct na het overlijden van haar moeder wordt geconstateerd.
  In haar zoektocht om hem te helpen komt ze veel te weten over alternatieven voor de reguliere zorg.
  Daarnaast start ze haar eigen natuurgeneeskundige praktijk wat haar op veel weerstand komt te staan van degene die ze lief heeft.
  Vastbesloten en geïnspireerd door nieuwe zienswijzen probeert ze haar vader te redden, maar kan ze de keuze van haar vader respecteren?
  Hoe is haar moeder eigenlijk overleden en wat heeft er zich allemaal afgespeeld in haar jeugd?
  En is de nieuwe vriendin van haar vader, wel zo aardig als ze denkt?

           Voor mijn mama, Ons plan om samen een boek uit te geven is gelukt
                 Alleen niet op de manier die ik mij had voorgesteld
  

  Een boek wat ik mag lezen dankzij de leesclub in de boekenkast. Ik had mij opgegeven omdat het boek mij uit persoonlijke ervaringen gelijk aansprak. Bij ontvangst verrast mij de cover. Op de voorkant staat een schilderij wat haar moeder heeft geschilderd. Erg mooi.
  Gelijk vanaf het begin word de lezer meegesleurd in een rollercoaster aan emoties. Barbara neemt de lezer figuurlijk aan de hand mee in haar emotionele ervaringen binnen haar gezin en naaste tijdens het overlijden van haar ouders. Heel intiem leid ze de lezer in haar turbulente leven vanaf het overlijden van haar moeder tot het overlijden van haar vader gedurende drie jaar.. Heel open en gevoelig beschrijft ze eerlijk haar verhaal. En je gaat mee, hoe erg je er ook tegen vecht. Het boek raakt je op alle fronten. De spagaat waar ze zich in bevind, de ene kant haar vader en aan de andere kant haar gezin en de onmacht en haar schuldgevoelens.

  Dit boek is een autobiografisch verhaal, waarin ik mijn diepste gevoelens toevertrouw aan het geduldige papier. Dit is de waarheid zoals ik hem beleefd en ervaren heb, op dat moment in de tijd.

  Eens in de zoveel tijd tref je een juweeltje van een boek. Ze zijn zelden, maar deze is er weer één. Het boek heeft mij ook persoonlijk geraakt, las overeenkomsten bij het ziektebed en overlijden van mijn moeder. Voelde precies wat Barbara doormaakte. En wat had ik het toen ook graag op geschreven.
  Het boek leest snel en gemakkelijk. Fijne en duidelijke schrijfstijl. De opbouw is zeer goed gevonden. Ieder hoofdstuk begint met een terugblik van Barbara haar leven wat gedeeltelijk overéénkomt of past bij het verhaal in het heden.
  Ik kan niet anders dan dit boek 4 sterren geven. Waarom, omdat dit boek mij nog lang zal bijblijven en mij vanaf bladzijde 1 tot het eind heeft blijven boeien..
  Tenslotte wil ik Barbara met heel veel respect bedanken dat zij haar intiemste gevoelens met ons heeft willen delen. Je moet het maar kunnen en durven. Barbara ik heb genoten van je boek en het heeft mij indirect geholpen bij weer een stukje acceptatie van het overlijden van mijn eigen moeder.
  Leesclub in de boekenkast jullie ook bedankt voor deze kans.

  Met heel veel liefde gelezen, Jolanda Dijkstra – Klinkenberg.

  Like

 3. De achterflap:
  “Oh mama. Het lijkt wel of mijn hart uit mijn borstkas is gerukt, een immens gat achterlatend”

  Wanneer de moeder van Barbara overlijdt, is ze als enig kind overgeleverd aan het verdriet. Wanneer drie maanden na het overlijden van haar moeder bij haar vader darmkanker wordt geconstateerd, lijkt de wereld onder haar voeten weg te zakken.
  Ze probeert op allerlei manieren haar vader te helpen, en zoekt haar heil in de alternatieve geneeswijze. Ze start zelfs haar eigen natuurgeneeskundige praktijk, maar ze stuit op tegenwerking van artsen en het vertrouwen van de mensen om haar heen.
  Al dit verdriet en haar hernieuwde ervaringen maakt dat ze haar vraagtekens krijgt over haar jeugd, het overlijden van haar moeder, en over Mildred de nieuwe vriendin van haar vader.
  Wat zou jij doen als je wereld lijkt in te storten en je je beseft dat je straks wees bent? Barbara Mooijman heeft dit boek geschreven met haar eigen ervaringen en haar eigen gevoelens. Het is een Autobiografische roman welke bol staat van emotie en de waarheid zoals zij deze zelf heeft beleefd en ervaren.

  Visie van de recensent:

  “Voor mijn mama. Ons plan om samen een boek uit te geven is gelukt. Alleen niet op de manier die ik mij had voorgesteld.”

  Waarschijnlijk een boek waarbij de tranen zullen vloeien, vanwege persoonlijke ervaring. Een boek wat me aansprak gelijk toen de oproep op facebook verscheen. Een prachtige uitvoering van het boek met gebonden hardcover mooi en een schilderij van haar moeder prijkt op de voorkant. Barbara weet ons wel in te pakken met deze uitvoering. Dit boek mag ik lezen dankzij Leesclub in de Boekenkast waarvoor mijn dank.
  Het boek begint met de scene waarin de moeder van Barbara overlijd, een start waarbij je gelijk de emotie proeft. Zo beschreven dat je vanzelf wel een brok in je keel krijgt. Zo herkenbaar en zo echt. Het raakt me dat Barbara zo open beschrijft wat ze voelt, hoe ze het verlies van haar moeder heeft ervaren, en de onmacht die ze voelt bij de ziekte van haar vader, dat ze haar heil zoekt in de alternatieve geneeswijze is duidelijk en begrijpelijk een manier om de controle te krijgen over wat er in een korte tijd allemaal in haar leven gebeurt.
  Barbara heeft het boek geschreven vanuit haar gevoel, je kunt je heel makkelijk vereenzelvigen met haar gevoel, en je voelt dat ze enorm eenzaam is met haar verdriet. Het boek bestaat naast het verhaal ook uit schuingedrukte stukjes, herinneringen flash backs naar het verleden, stukjes uit haar leven, hierin krijg je meer en meer een inkijkje in de relatie tussen Barbara en haar moeder.

  “Waarom voel ik dan zo sterk dat mijn moeder hier hoort te zitten? Als mijn tantes vertellen over hun kinderen, mijn nichtjes en neven, zou ik willen dat mijn moeder dat zou kunnen zijn. Dat zij met een trots gezicht kan vertellen, wat haar kleinkinderen toch allemaal al kunnen.”

  De schrijfstijl is heerlijk leesbaar, ze beschrijft alles zoals ze het voelt, en beleefd heeft. Het leest prettig al spelen bij mij de emoties de hoofdtoon, en maken dat ik het boek soms echt moet wegleggen.

  Met respect sluit ik het boek terwijl de tranen over mijn wangen lopen, iets te herkenbaar ben ik bang.
  Maar Barbara zet me aan het denken hoe goed is het voor het rouwproces om je verhaal eens op papier te zetten. Ik vind het dapper van haar, want dit zal niet eenvoudig geweest zijn. Het boek raakt mij tot heel diep van binnen, het is persoonlijk het is vol liefde geschreven en het is echt. Het maakt dat ik me afvraag hoe het nu met haar gaat! En of ze verder is gegaan met haar eigen praktijk of haar moeder nog wel eens komt spoken? Allerlei vragen schieten door mijn hoofd.

  Voor mij omdat het me zo persoonlijk raakt kan ik niet anders geven dan 4 **** sterren. Een ander zal dit anders beleven, hoop ik. Maar Kop uit het zand verteld het verhaal van openheid in Rouw, hoe eenzaam je kunt zijn met je verdriet en hoe je het vertrouwen in mensen kunt verliezen.

  Met liefde gelezen lieve leesgroet Moon

  Like

 4. Hoi ik ben Fany,41 jaar en leesgek😆. Alles met een goed verhaal verslind ik van chicklit tot ya ,thriller,fantasy, literatuur en ook psychologie,filosofie ,kookboeken,…kortom the whole package
  Dit boek wil ik voor persoonlijke redenen lezen..Ik ben enig kind en heb een chronisch zieke papa. Barbara haar heftige verhaal raakt me gewoon en ik ben benieuwd hoe zij omgaat met haar verlies.. Gelukkig heb ik een sterke mama en zijn mijn ouders er nog maar ik weet dat ik ze ooit moet missen.. Misschien leer ik veel van dit verhaal en het greep me bij de beschrijving al naar de strot dus superblij dat ik mag meedoen met dit boek… Ik ga het met veel respect lezen en mijn mening delen.. Vandaag kwam het boek toe en wow Droomvallei wat een prachtig,gebonden boek!
  Hartelijk bedankt Sandra en Droomvallei…

  Like

 5. Ik ben Jolanda Dijkstra – Klinkenberg. Getrouwd en drie volwassen kinderen, waarvan één uit huis is. Ik ben werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Ik lees ontzettend veel, alle genres wel maar mijn voorkeur gaat uit naar feelgood en new adult. Kop uit het zand spreekt mij erg aan, heb mijn beide ouders en schoonouders tot het laatst verzorgd. Schoonvader zelfs drie maanden in huis gehad. Ben heel benieuw naar Barbara haar verhaal.

  Like

 6. Hoi, Hallo ik ben Moon ben 41 jaar en heb met opgegeven voor dit boek, omdat de beschrijving me trickerde. Het maakte veel herinneringen in me los. Waarom dan dit boek lezen, ik denk zeker dat het me raakt, dat het dingen in me los maakt maar juist door te lezen en kijken hoe andere hier mee omgaan denk ik er wat van te kunnen leren. Ik voel me vereerd dat ik weer mee mag doen en zeker met dit boek. Vol respect zal ik het boek lezen en mijn mening met jullie delen.
  Bedankt Sandra dat je me deze kans geeft. En bedankt Droomvallei voor de mogelijkheid .
  groetjes Moon

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.