Kleine heldenKleine helden is het leesclubboek van november 2016

Kleine helden is een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten. Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen, en er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in. Een roman over durven opstaan, en over kleine daden die het verschil maken.  Meer informatie over het boek kun je hier vinden.

In de Boekenkast mocht namens Uitgeverij A.W. Bruna/Signatuur een aantal leesclubleden uitkiezen die een exemplaar van het boek
Kleine helden zullen ontvangen in ruil voor een recensie.

 

 

De leesclubleden die Kleine Helden rond 22 november ontvingen in ruil voor een recensie zijn:
Saloua Mokhtafa, Coenraad De Kat, Christine de Knijf, Alexandra Honings, Wilma Hartman,
Inge Otter-helder, Mireille Muls, Dayenne Geluk-Wamsteeker, Gonny Mijnen-Duin & Jolanda Dijkstra-klinkenberg.

We vroegen de leesclubleden om zich alvast voor te stellen en te vertellen wat ze van het boek verwachten. Daarna werd hun gevraagd een recensie te schrijven, deze zijn onder dit artikel te lezen.

320 pagina’s / ISBN 9789056725679 / Auteur: Almudena Grandes/Uitgever: Signatuur/Verschijnt 22 november 2016
€19,99-Bestellen

 

 

Advertenties

»

 1. In een volksbuurt in Madrid wonen rijke, arme, oude en jonge Spanjaarden en immigranten. Tijdens de economische crisis krijgt iedereen op zijn manier te maken met de crisis, sommigen verliezen een baan, anderen verliezen hun huis, krijgen minder inkomen of gaan juist anderen helpen om rond te komen in deze moeilijke tijden. De mensen in deze volkswijk krijgen veel te verduren.

  Zo wordt ook het gezin van Pepe en Diana Martinez Selgado getroffen, beide ouders hebben onzekerheid over hun baan, wat hun weerslag heeft op het gezin. Een andere inwoner, Sebastián, was architect, maar heeft door de crisis zijn baan verloren en is nu werkzaam als slagboombeheerder bij een parkeergarage van een kantorencomplex, waar hij dagelijks geconfronteerd wordt met de man die ervoor gezorgt heeft dat hij zijn baan als architect niet meer kan uitvoeren.

  Auteur Almuda Grandes is een bekende Spaanse literaire auteur en heeft inmiddels elf romans op haar naam staan. De schrijfster weet in deze nieuwe roman de mensen uit een Madrileense volkswijk tot leven te roepen. Ze vertelt het verhaal van vele gezinnen, echtparen, alleenstaanden in allerlei leeftijden die elk op hun eigen manier beïnvloed worden door de economische crisis. De een gaat hier strijdbaar mee om en komt in protest, terwijl anderen weinig strijdlust hebben en laten alles gelaten over zich heenkomen. De diversiteit van de verschillende inwoners weet de schrijfster goed over te brengen. Je gaat meeleven met de mensen uit deze wijk die als familieleden of gewoon als inwoners van dezelfde wijk met elkaar verbonden zijn.

  De verhaallijnen worden voortdurend afgewisseld, waardoor het zeker in het begin lastig is om te onthouden welke personages er allemaal zijn, zeker omdat sommige namen erg op elkaar lijken zoals, Maria, Marita, Marisa en Mariana. Het beste is om een overzicht op papier te maken of het los te laten en gewoon te genieten de verhaallijnen.

  Veel verhalen in het boek zijn triest, maar anderen zijn strijdbaar en weten toch dingen voor elkaar te krijgen, al zijn het soms maar kleine successen. Het slot van deze roman is fijn omdat het een overzicht geeft van alle personages en hoe het met hen afloopt, waardoor het boek gesloten eindigt. Schrijfster Grandes heeft met deze roman een prachtig en ontroerend inkijkje gegeven in het leven van de Spanjaarden die om moeten gaan met de economische crisis en de effecten die dat heeft op hun levens, waardoor je als lezer ook meer begrip krijgt voor de situatie in het zuidelijke deel van Europa.

  Ik geef het boek 4 sterren.

  Like

 2. Recensie en 4 **** voor “Kleine Helden” van Almudena Grandes

  Ik heb dit boek mogen lezen van uitgeverij Signatuur in samenwerking met de leesclub van Indeboekenkast.nl, mijn dank hiervoor

  Over de Auteur: Almudena Grandes is een van Spanjes meest geprezen en best verkopende literaire auteurs. In Spanje is er van Kleine helden al meer dan 130.000 exemplaren verkocht.

  De omslag: nodigt uit tot het lezen van dit boek. Het is kleurig en gezellig.

  “Kleine Helden” is een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid, waar een verscheidenheid aan mensen woont. Rijk en arm, jong en oud, Spanjaarden en immigranten.
  Zij proberen allemaal de strijd aan te gaan tegen de gevolgen van de crisis. Elk op hun eigen manier.
  Zoals een kapster die door de komst van een Chinese schoonheidssalon en door de crisis minder inkomsten heeft. Of de architect die zijn baan kwijt raakt en moet gaan werken als portier. Een gynaecologe die probeert te voorkomen dat het gezondheidscentrum gaat sluiten.
  Allen doen hun best om hun hoofd boven water te houden.
  “Kleine helden is een roman waar je je aandacht moet bijhouden. Het is een roman met veel personages en ieder heeft een eigen verhaal. In het begin is het dan ook moeilijk hoe die personages met elkaar in verband staan. Maar door het aandachtig en rustig te lezen dringt de verhaallijn tot je door. Het zijn mooie verhalen en de personages worden levendig beschreven.
  Het was mooi om te lezen hoe ieder omging met hun angsten en spanningen omtrent hun werk, relaties.

  Ik ben blij dat ik dit boek heb mogen lezen. De verhaallijn vond ik leuk en het was leuk dat er achteraf ook nog verteld werd hoe het met iedereen verder gaat. Ik heb genoten en vond het een prettig boeken een aanrader.

  Like

 3. mijn recensie en 3*** voor “Kleine helden”

  Het verhaal speelt zich af in een volksbuurt in Madrid waar een diversiteit aan mensen woont. Zoals een architect die plotseling werkloos wordt, een gynaecologe die de strijd aangaat om een sluiting van het ziekenhuis te voorkomen en een kapster die door de komst van een Chinese schoonheidssalon in de buurt haar omzet ziet dalen. Allen hebben last van de crisis en ze doen er alles aan om het hoofd boven water te houden, in afwachting van betere tijden. De buurtgenoten beleven ieder hun eigen uiteenlopende momenten van woede, solidariteit en verontwaardiging en gezamenlijk proberen ze hun buurt een nieuw leven in te blazen.

  “Kleine helden” is een roman met veel personages en dus veel verhaallijnen Het boek eist dan ook je volledige aandacht op, anders ben je snel het spoor bijster. Door het aandachtig en rustig te lezen dringt het goed tot je door waarom men in bepaalde situaties terecht komt. In het begin heb ik erg moeten wennen aan het schakelen van de personages waardoor het voor mij niet altijd meteen duidelijk was welk personage werd beschreven. Toen ik er eenmaal aan gewend was, werd het voor mij een stuk makkelijker.

  Almudena Grandes beschrijft met veel aandacht de karakters waardoor ze levensecht over komen, ze neemt je mee naar die volksbuurt en laat je er een onderdeel van zijn.

  De moeilijkheden waar de mensen mee kampen geven goed weer hoe moeilijk het is om tijdens een crisis je rug recht te houden en de hoop niet te verliezen. Elkaar steunen, helpen en bijstaan is hierin een belangrijk gegeven. Het geeft moed voor als men het even niet meer ziet zitten.

  “Kleine helden” lees je niet in één ruk uit. Langzaam tot je door laten dringen is het devies.

  Like

 4. Het boek vertelt over een volkswijk in Madrid tijdens de crisistijd. Een boek met niet een hoofdpersoon maar een boek vol met verhalen van jonge mensen, oude mensen, architecten die hun baan verliezen, immigranten en een met sluiting bedreigd gezondheidscentrum.
  Almudena is in Spanje een belangrijke en goed verkopende literaire schrijfster en heeft geschiedenis gestudeerd. Ze dacht genoeg van de Spaanse burgeroorlog te weten en besloot een boek te schrijven over deze voor Spanje zo belangrijke gebeurtenis. Zo werd IJzig Hart geboren. Er was zoveel informatie dat een boek te weinig is om alles in te stoppen, zo kwam het boek De drie bruiloften van Manolita op de markt. Dit boek is en derde deel in deze, los van elkaar te lezen, serie. Ze gebruikt juist fictie om aan te zetten tot reflecteren, tot het oproepen van vragen in plaats van antwoorden te geven. Ook in de eerste twee delen komen veel verschillende personages voor net als in dit boek de bindende factor is de buurt, de wijk waar deze mensen worden.
  In het begin was het boek heel verwarrend zoveel personages steeds weer andere verhalen, hoe past dat bij elkaar, hoe komt dat samen maar de schrijfstijl is zo mooi en boeit steeds weer dat je toch weer wil doorlezen, het volgende verhaal wil weten. Het begin is heel verrassend en neemt je gelijk mee naar de kern van het boek: “we bevinden ons in een wijk in het centrum van Madrid” of zoals verderop staat “Dit is het verhaal van veel verhalen. Het verhaal van een Madrileense wijk die zijn uiterste best doet verzet te bieden en zichzelf te blijven in het oog van de orkaan, de crisis die alles overhoop dreigt te gooien en daar toch niet in is geslaagd.”
  De kapsalon van Amalia en de bar van Pascual zijn terugkerende elementen in de wijk en als de seizoen in het jaar. Ik vond het een heel bijzonder boek om een wijk als hoofdpersoon te nemen. Op die manier spiegelt het jou ook, hoe zou ik reageren of wat een oplossing tegen b.v. de eenzaamheid en sombere dagen van een oudere dame. Toevallig was in die tijd dat ik het boek las ook Jan Terlouw op televisie waar hij opriep tot vertrouwen in elkaar en in de overheid ook ben je het niet altijd eens met de overheid en kom je in protest tegen zaken die niet kloppen, het basisvertrouwen in elkaar is er. Dat blijkt ook hier in de wijk te spelen, een tijd van het touwtje uit de brievenbus. Dat zet je aan tot nadenken ondanks armoede en werkeloosheid in hoeverre maken we wat van het leven en in hoeverre kunnen we een ander vertrouwen om samen te vechten tegen b.v. een sluiting van een gezondheidscentrum.
  Ik kan het iedereen aanraden, je moet alleen het idee van een boek met een hoofdpersoon uit je hoofd zetten en je laten meevoeren door de schrijfster naar de volksbuurt in Madrid.

  Ik geeft het boek 4 sterren

  Like

 5. Recensie kleine helden – Almudena Grandes

  Een verhaal over een volkswijk in Spanje in tijd van crisis. Iedereen heeft het zwaar en krijgt op zijn of haar manier te maken met de crisis. Alle eindjes aan elkaar knopen en op zoek naar een betere manier van leven. De een verliest zijn baan , de ander bijna en weer een ander krijgt te maken met hevige concurrentie in haar kapperszaak.

  De omslag oogt kleurig en gezellig en schept de verwachting dat het om een gezellig boek gaat over het wel en wee van lokale bevolking. Ook waren mijn verwachtingen dat er best een beetje humor en luchtigheid in verwerkt zou zijn.

  Als je het verhaal begint te lezen word je direct geconfronteerd met een hoeveelheid personages waarvan het soms onduidelijk is hoe die met elkaar in verband staan. Ieder heeft zijn eigen verhaal en dat word levendig beschreven. De schrijfwijze daarentegen vind ik vrij oppervlakkig en af en toe heb ik dan ook moeite om erbij te blijven.
  Het is een mooi verhaal of eigenlijk moet ik zeggen verhalen want de hoeveelheid personages maken het, dat het bijna verhalen in een verhaal zijn. In het beginsel denk je wel hmm ik moet er even inkomen maar naarmate het boek vordert denk je, nee zo is de hele opzet van het boek.

  De verhalen en personages geven ieder op zich een beeld wat de crisis met de bevolking doet en dat is op een vrij matte en trieste manier mooi beschreven. Toch had het van mij wat luchtiger mogen zijn. Iets meer humor erdoorheen had voor mij persoonlijk wel gemogen. Het is op een manier geschreven die letterlijk verteld wat er gebeurt.

  Toen ging hij hierheen en toen zij zij dit etc etc..
  Variatie in de schrijfwijze had het verhaal spannender en boeiender gemaakt denk ik persoonlijk. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik vooral een thrillerlezer ben en af en toe uitstap naar romans dus misschien is het gewoon een kwestie van wennen dat een verhaal gewoon is wat het is…

  Het is dan ook zeker niet slecht en de moeite wel waard voor wie van het genre houd.

  3 sterren van mij voor dit boek.

  Like

 6. Kleine helden van Almudena Grandes geeft een mooi inzicht in het leven van alledag in een volksbuurt in Madrid. Je leert verschillende inwoners kennen, ieder met hun eigen problemen en strubbelingen ten tijde van de crisis.
  Het is geen boek dat je even tussen neus en lippen door uit leest, je moet echt wel je aandacht erbij houden. Er komen vrij veel personages in voor, wat het soms ook best verwarrend maakt om te lezen. Vooral in het begin vond ik het lastig vanwege het vele schakelen. Ik moest goed opletten vanuit wie het verhaal verteld werd. Later kwam ik hier beter in en ging het verhaal ook meer leven voor mij.
  Toch vond ik het een ‘mooi’ boek en vooral de personages worden zodanig beschreven dat ze echt voor je gaan leven.

  Like

 7. Kleine Helden/ALMUNDENA GRANDES
  Dit boek gaat over het leven van de mensen in een volksbuurt in Madrid, Spanje, in crisistijd. De korte aparte verhalen vertellen over de bewoners , rijk/ arm, werkloos/ zelfstandig, Spanjaard of immigrant. De strijd die ze leveren om te overleven, over solidariteit en vriendschap. Dokters die strijd voeren om het enige ziekenhuis te behouden.De levens die elkaar beïnvloeden, over keuzes maken die niet altijd makkelijk zijn.
  Het is een prachtig boek over het echte leven in Spanje. Zeker het lezen waard.

  Like

 8. Boek : “Kleine helden” van Amundena Grandes
  Dankzij uitgeverij Signatuur en leesclub in de boekenkast mocht ik dit boek lezen,een warme dank daarvoor;

  De cover trok me wel aan en bij het lezen van de achterflap was ik meteen verkocht.
  Bij het lezen zelf vond ik het in het begin heel moeilijk om te weten wie wie was. Toen ik ongeveer halverwege (eindelijk) doorhad wie welk personage was en wie welk beroep en soort leven had, vond ik het boek meteen stukken beter en kon ik het eerste deel ook begrijpen. Het volgen maakte dat ik met plezier verder las.
  De verhaaltjes apart vond ik goed geschreven.Elkeen deed wat hij kon om de crisis te doorstaan.
  Hoe ze elk omgingen met hun dromen, hun werk, hun relaties, hun angsten en spanningen werd goed uitgeschreven.

  Ik had meer diepgang verwacht. Op dat punt bleef ik wat op mijn tandvlees zitten. Het was leuk dat er achteraan nog verteld werd hoe het met iedereen verder gaat. Ik was daar blij om, dat maakte voor mij het einde meer bevedigend.

  Alles samen, het verhaal, mijn verwachtigen, het leuke einde, heb ik toch ook genoten van ” Kleine Helden”.

  Ondanks dat het geen hoogstaande literatuur is, vind ik het boek toch prettig om te lezen.
  Vandaar mijn quotering van drie sterren***

  Like

 9. Kleine helden – Almudena Grandes
  • Paperback
  • 267 bladzijdes
  • Uitgeverij Signatuur
  • Uitgave: eerste druk november 2016

  Een urgent en ontroerend portret van de gewone burger onder het juk van de crisis.

  Achterflap:
  Kleine helden is een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten. Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen, en er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in. Een roman over durven opstaan, en over kleine daden die het verschil maken.
  Samenvatting:
  In dit boek neemt de schrijfster ons mee naar een willekeurige wijk in Madrid, bewoond door, zoals dat gaat in een volkswijk, mensen met zeer verschillende achtergronden . Iedereen krijgt op zijn/haar eigen manier te maken met de crisis en iedereen moet hier zijn/haar eigen manier er mee om. De schrijfster beschrijft op een prachtige manier over de strijd die iedereen voert, die de mensen onderling ook verbindt.

  Een roman die bruist van het leven

  Conclusie:
  Het verhaal is opgebouwd uit allemaal korte verhalen. Ieder hoofdstuk vertelt een verhaal van een personage uit de wijk. Met als rode draad de kroeg van Pascual en de kapsalon van Amalia. Op het eind worden deze verhalen gedeeltelijk bij elkaar gebracht en lezen we hoe het uiteindelijk is gegaan met de verschillende personages.
  De schrijfstijl is prettig en vooral grappig. Minpunt vond ik dat er heel veel personages waren met voor ons vreemde/lastige namen waardoor je met lezen je gedachte er goed bij moest houden. Ook wilde de auteur zoveel problemen vertonen in een vrij beperkte ruimte dat het boek wat overbelast is geworden. Maar daar in tegen las het boek door de korte verhalen als een trein en was het uiteindelijk een verassend leuk boek.

  Ik wil graag Uitgeverij A.W. Bruna/Signatuur en leesclub inde Boekenkast bedanken voor de mogelijkheid om Kleine Helden te lezen.
  Met vriendelijke leesgroet,
  Jolanda Dijkstra – Klinkenberg.

  Like

 10. Ik ga nu slapen maar morgen mijn vrije dag die ik ga beginnen met lezen in dit boek. “We bevinden ons in een wijk in Madrid” laat me graag meenemen. Leuk.

  Like

 11. Bij mij lag het boek zojuist op de deurmat. Prachtige cover, een mooie Zuid-Europese volkswijk. Nodigt zeker uit om te gaan lezen, ik ben heel benieuwd!

  Like

 12. Hallo iedereen, mijn naam is Mireille, 55jaar en ben kinderverzorgster, momenteel werkzaam in de buitenschoolse opvang, woon in Bertem , ben benieuwd naar het echte Spanje, ken het alleen van er op vakantie te gaan, heel benieuwd.

  Like

 13. Mijn naam in Wilma. Ik woon in het midden van het land met mijn partner, bejaard jack russeltje en twee kattendames. Lezen is een van mijn grote hobby’s naast creatief bezig zijn (quilten, borduren, kaarten maken). Ik werk fulltime als secretaresse Raad van Bestuur.
  Het lijkt mij een heerlijk boek, beetje zuidelijke sferen in winter. Ben benieuwd.

  Like

 14. Hallo allemaal! Leuk om samen het boek Kleine helden te gaan lezen! Ik ben erg benieuwd naar het boek en wat we daar met elkaar van vinden! De beschrijving heeft me erg nieuwsgierig gemaakt, dus ik kijk ernaar uit om in dit boek te beginnen.
  Ik zal mezelf nog even voorstellen, ik ben Dayenne, 28 jaar, getrouwd, ik werk bij de provincie Zuid-Holland en woon in Rijswijk. Al mijn hele leven verslind ik boeken en de laatste tijd voornamelijk romans & thrillers. Heerlijk om alles om je heen te vergeten en in een verhaal meegevoerd te worden. Naast lezen en recensies schrijven zijn mijn andere hobby’s: koken & bakken, korfballen, series kijken en skaten.

  Like

 15. Alexandra Honings: Superleuk dat ik ook mee mag lezen, ik ben heel benieuwd naar dit boek. Mijn naam is Alexandra, ik ben 44 en woon in Alkmaar. Vroeger zou ik mijzelf een verstokte thrillerlezer hebben genoemd, maar tegenwoordig noem ik mijzelf maar een verstokte lezer. Behalve sf en chicklit lees ik eigenlijk alles wat los en vast zit.
  De cover van dit boek vind ik echt prachtig, dat nodigt al uit om te gaan lezen. De flaptekst is veelbelovend, ik ben benieuwd of het boek mijn verwachtingen waar gaat maken. 🙂
  Het leuke van een leesclub vind ik dat iedereen andere dingen uit een boek haalt, waardoor ik ook op andere gedachten en inzichten wordt gebracht.

  Like

 16. hallo allemaal , ik mag ook mee lezen en daar ben ik erg blij mee. Ik ben inge otter woon in zeeland en moeder van twee dochters. Ik werk part time en daarnaast sport en lees ik veel. Ik vond het boek er vooral vrolijk uitzien door het huis met alle balkonnetjes ervoor. ook de zomerse kleuren gaven me direct een warm gevoel. Ik ben de achterkant gaan lezen en het verhaal spraak me aan. Of het echt lange leve de vrolijkheid en blijheid zal zijn weet ik niet , maar sowieso krijgen we een mengeling van cultuur, hartverwarming , een beetje drama en grappige taferelen denk ik zo.

  Like

 17. Mijn naam is Gonny Mijnen. Ik ben 54 jaar werkzaam als huishoudelijke hulp in de Thuiszorg.
  Ik verwacht van dit boek een kijkje in het dagelijks leven van de verschilende bewoners van deze Spaanse stad.

  Like

 18. Hallo iedereen,

  Ik ben Saloua, 31 jaar en werkzaam als docente in het voortgezet onderwijs. Dit wordt het eerste boek wat ik zal recenseren dus ik vind het wel een klein beetje spannend. Wat ik verwacht van het boek? Ik denk dat ik de sfeer zal proeven van het Madrid, de stad waar ik wel ben geweest, maar waarvan ik de grilligheden niet heb gezien. Tegelijkertijd verwacht ik ook veel warmte en liefde te voelen en het besef dat liefde allesoverstijgend is. Ik denk dat geld, of eerder het gebrek aan, een grote rol speelt en dat je erachter komt dat het cliché ”geld maakt niet gelukkig” maar tot op zekere hoogte waar is. Het gebrek aan geld kan namelijk wel degelijk ongelukkig maken. Tot zover mijn verwachting.

  Like

 19. Hallo allemaal,

  Mijn naam is Coenraad de Kat, bijna 52 jaar en ben een lezer van diverse genres. Doe regelmatig mee met leesclubs ook met eigen exemplaar . Het leuke aan een leesclub is dat als je reacties lees van je mede lezers ,je bepaalde situaties ook vanuit een andermans oogpunt lees.

  Wat ik van dit boek verwacht is dat je in het dagelijkse leven van Madrid terechtkomt waardoor je de karakters leert kennen of jezelf er een onderdeel van bent.

  Like

 20. Ik ben Christine, 56 jaar en al sinds 2 jaar invalide. Ik werkte als opvoedster in de vaste nachtdienst bij mensen met meerdere beperkingen.Mijn grote passie is ook mijn redding geweest bij het invalide verklaring. Inderdaad lezen is mijn allerliefste bezigheid, ik heb een echte boekenkamer voor mezelf. Ik lees overal, zelfs als ik maar 5 min. tijd heb. Ik wil “Kleine helden” graag lezen omdat het mij heerlijke verhalen uit een buurt, gemeenschap, een paar wijken, elk met hun verhalen, buurt gesprekken , levens die op en af, onder of boven, rechts of links elkaar raken. Ik zie er een hele gemeenscap in die ondanks alles lukt om samen te wonen.

  Like

 21. Mijn naam is Jolanda en werk als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Mijn hobby is lezen, lezen en lezen. Om het lezen te kunnen delen lees ik steeds meer voor leesclubs en voor recensies, zodat ik ook nog eens over het lezen kan praten. Ik verwacht van dit boek Spaanse sferen en ouderwetse volksbuurten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.