Mariëtte AertsMariette Aerts werd in 1962 in Utrecht geboren. Als nakomertje in een gezin met vier kinderen, kreeg zij veel aandacht toen zij nog klein was en haar broers en zussen al op school zaten. Ze kwam uit een echt leesgezin en haar moeder las haar veel voor. Daar is haar interesse voor lezen en schrijven misschien wel mee begonnen. Toen Mariette acht jaar oud was, kreeg ze een ernstig auto-ongeluk en moest ze maanden in het ziekenhuis liggen. In die periode kon ze weinig anders dan heel veel lezen. Het kon dan ook niet uitblijven dat ze schrijfster werd. Mariëtte studeerde aan de kunstacademie en koos daar voor het vak illustreren. Maar schrijven vond ze eigenlijk net zo leuk. Ze besloot een kinderboek te schrijven en dit zelf te illustreren. Dat werd het boek De Viezerik, dat in 1996 bij De Vier Windstreken verscheen. Inmiddels heeft Mariëtte Aerts al zestien kinderboeken geschreven:o.a. bij oma, De wisseltruc, Fedor Fladder, De donkerrode das, Grijze geheimen, De trollen van Sol, De negen munten van Marthe, Koet en Hoen, De Tagliatelli’s, Heksenhei, Levels & levens, Het Huis Elfae: Dragans List (boek 1), Het Huis Elfae: De spreukenzinger (boek 2) en Het Huis Elfae: Een duister gilde (boek 3)

KoepelsKoepels
Marni woont met haar vader in Koepel 4, een reusachtige, overdekte stad. Elke ochtend hijst ze zich in haar elastipak en zet ze haar masker op om in de Virtuele Ruimte enkele uren Scholing te volgen. Daarna speelt ze met haar vriend Tren in diezelfde VR de bijna levensechte spellen Blackworld en Dragon Flight. In de wereld buiten de Koepels hebben ooit de Grote Overstromingen plaatsgevonden en volgens de Autoriteit is het leven daar nog altijd totaal ontwricht. Toch zijn er mensen die daarnaartoe zijn gevlucht. Ook de moeder van Marni heeft de Koepel verlaten. Niemand lijkt te willen antwoorden op de vragen die Marni daar soms over stelt. Op een dag leert Marni Vonya kennen, een meisje van wie de ouders wel eens buiten zijn geweest. Kan Vonya haar misschien meer vertellen? Dan ontvangt ze een bericht van haar moeder…

Koepels is een goed sciencefiction verhaal die makkelijk is te lezen en te begrijpen. Het boek gaat over een pubermeisje, Marni, dat in één van de kunstmatig gemaakte koepels woont, omdat het daarbuiten te gevaarlijk is om te overleven. Niemand heeft er problemen mee, want er is in de koepels van alles te doen. Je hebt levensechte, voelbare, virtuele spellen en zelfs haar school is virtueel. Klinkt leuk er ia alleen één maar je mag niet naar buiten, op school vertellen ze over de grote overstromingen die heel lang geleden hebben plaats gevonden en waarvan de aarde nog niet is hersteld. Iedereen wordt dan ook streng bewaakt door Registratie, die alles ziet en hoort en zelfs alle gesprekken opneemt. Marni houdt zich, samen met haar vriend, Tren goed aan de regels totdat ze andere mensen ontmoet die onder de koepels wonen en laten blijken dat het buiten de koepels helemaal niet zo erg is als er verteld word. Als ze er dan ook nog eens achter komt dat haar moeder nog in leven is, die jaren geleden de koepels is uitgevlucht, wilt ze steeds meer weten over de buitenwereld. Daardoor veranderd er heel veel voor Marni.

Koepels is een spannend boek voor jongeren wat je wilt blijven lezen. Wat dit boek nog interessanter maakt om te lezen is dat het zich afspeelt in de toekomst,wat je aan het denken zet: zou de toekomst er werkelijk zo uit kunnen gaan zien?

Koepels is echt een aanrader, niet te eng of te spannend en daarom zeer geschikt om vanaf een jaar of 12 te lezen.

Auteur: Mariëtte Aerts
Illustrator: Jeroen Murré
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN 9789051161939
Paperback
Aantal pagina’s: 475
Leeftijd: v.a. 12 jaar
Recensie: Chantal Hutchison
Datum recensie: 13-05-2013
Prijs: Nu slechts €5,-
Bestellen? Klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.