Coby HolCoby Hol werd in 1943 in Leiden geboren en overleed op 29 januari 2012 in Gouda. Zij was toen 68 jaar. Ze studeerde tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Daarna behaalde ze de bevoegdheid om les te geven in tekenen, handvaardigheid en textielvaardigheid. Ze was 25 jaar vakleerkracht. Met het maken van prentenboeken begon ze toen haar kinderen nog klein waren. Zij speelden ook de hoofdrol in haar debuut. Haar belevenissen met haar kleindochter Vera zorgden de laatste jaren voor nieuwe verhalen. Tot en met 2004 maakte Coby Hol altijd collages van gescheurd of geknipt papier en soms ook stukjes stof. De
laatste jaren gebruikte ze daarnaast ook niet eerder in haar boeken toegepaste technieken: een combinatie van linosnede en collage, de spattechniek en aardappelstempelen. Een groot aantal van haar boeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels en Portugees en sommige ook in het Italiaans, Noors, Deens, Koreaans en Japans. In totaal zijn ruim 30 prentenboeken verschenen. (Bron: De Vier Windstreken)

De glimlach van de PrinsesDe glimlach van de prinses

De betovering van een glimlach…

Er was eens een prinses die heel mooi was. Je hoefde haar glimlach maar even te zien of je was weer blij. Op een dag werd de prinses gevangen door een afschuwelijke draak. Het lukte niemand om haar te bevrijden en alle blijdschap verdween uit het land. Zou het de dappere matroos uiteindelijk wel lukken om haar te redden en iedereen weer te laten lachen?

Het prentenboek De glimlach van de Prinses staat vol met opvallende kunstwerkjes, collages met batikmotieven. Het boek ademt daardoor een Indische sfeer uit. In het verhaal ontmoeten we de Prinses met de mooiste glimlach, deze lach doet iedereen zijn of haar zorgen snel vergeten. Mensen staan dan ook dagelijks te wachten om een glimp van de prinses op te vangen. Wanneer de prinses ontvoert wordt door een gevaarlijke draak verdwijnt met haar alle blijdschap uit het land. Vele falen bij hun poging haar uit de klauwen van de draak te redden, maar dan komt er gelukkig een dappere matroos het verhaal binnen varen, zou het hem wel lukken? Een herkenbaar verhaal waarin het grappig is dat de prins of ridder in dit geval vervangen is door een matroos (en zijn paard door een boot). Het is een prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar, het verhaal is dan ook redelijk eenvoudig gehouden. De mooie afbeeldingen maken het boek uniek en nodigen zeker uit om keer op keer uitgebreid samen met je (klein) kind te bekijken en het verhaal hier en daar met een vleugje van je eigen fantasie of die van je kind aan te vullen.

 

Thema’s: sprookjes, lachen, liefde
Auteur: Coby Hol2dehands
Illustrator: Coby Hol
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN 9789051163018
Uitvoering: gebonden
Formaat: 25 x 25 cm
Aantal pagina’s: 32
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: €13,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 12-07-2013

Bestellen? Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s