Recensie Blingg serie 1 – Het geeft niet door Wilma Hartman:
Ik heb de boeken achter elkaar gelezen als 1 boek. De Blingg serie bestaat uit vijf boeken en het vertelt het leven van een vriendengroep rond Sophie en Gwen. Twee zussen die samen een kledingzaak Blingg runnen. Vandaar ook de titel. De doelgroep New Adult. Compleet nieuw voor mij maar duidelijk geschikt voor 20 plus. Het nadeel is de vele seks, te veel naar mijn smaak, maar het positieve is dat er wel normen en waarden in voorkomen. Bepaald gedrag heeft gevolgen en dat komt wel naar voren in deze boeken. Het was voor mij te veel, de eerste drie delen vond ik prima, de delen daarna vond ik wat tegenvallen, kwam misschien doordat ik de serie in een keer las terwijl er natuurlijk tijd tussen heeft gezeten (tussen de boeken) wat betreft de datum van verschijnen en misschien omdat deel 4 in het begin recht deed aan de ervaring die ik zelf had maar het eind te makkelijk werd afgerond en te mooi gemaakt zou ik haast zeggen.

Blingg serie deel 1 Het geeft niet – Miranda Hillers
Het eerste deel vertelt het verhaal van Gwen en Sophie, zussen die samen de kledingzaak Blingg runnen en er aardig op los leven. Ieder weekend een andere man, tot ze beiden een serieuze relatie krijgen. Gwen met Christiaan en Sophie met Frederick. Vooral Sophie heeft het daar lastig mee en voelt zich daar erg onzeker in. Blijft hij wel aantrekkelijk genoeg voor haar en andersom. Hoe bouw je een langdurige relatie op. De ouders van Gwen en Sophie wonen in Spanje. Regelmatig gaan Gwen en Sophie een weekend naar Spanje en in de zomer gaan ze een week of 4 daar heen. De ouders van Gwen en Sophie komen dan in Nederland de winkel draaiende houden. Tegenover de kledingzaak zit een fietsenwinkel die geleid wordt door Rens en zijn vader (en moeder). Rens en Sophie zijn goede vrienden en hebben een hele sterke band. Frederick is ernstig jaloers en dat levert regelmatig problemen op. Frederick komt uit een heel ander milieu dan Sophie en Gwen. Hij heeft een tweelingbroer, eeneiïg, Eduard. Eduard is er op uit om alles af te pakken van Frederick dus ook zijn vriendin(nen). Daar komt ook de jaloezie van Frederick vandaan. Houdt de relatie stand tussen Sophie en Frederick of maakt de jaloezie de relatie helemaal kapot?

Een compleet nieuwe ervaring voor mij een zogenaamde new adult, geschreven voor jongeren rond de 20, 25 en dat klopt dan ook wel. De expliciete seksscènes zijn niet geschikt voor jongeren van rond de 14. Het boek leest makkelijk weg. Ik moest wel wennen aan de schrijfstijl: het wisselt nogal in de tijd zonder dat er een ander hoofdstuk van gemaakt is. Als voorbeeld: Bladzijde 84-85 ’s avond zijn we uitgenodigd bij de buren waar we een hapje mee-eten. Bommetje vol! ‘Je hebt me verslaafd gemaakt aan je kookkunsten, Pedro’, complimenteer ik de buurman. Op bladzijde 10-11 (e-pub) prutst Sophie een armbandje om haar pols. Dit armbandje is van de nieuwe sieradenlijn door Sophie en Gwen zelf ontworpen. Ze hebben die avond afgesproken met hun vriendinnen Rosalie en Claudia en als ze vragen naar de nieuwe sieradenlijn en hoever het ermee is laat alleen Gwen haar ring zien, ook uit de sieradenlijn weliswaar maar ik denk dan waarom laat je het armbandje dan niet zien Sophie? Het wordt wel apart genoemd maar er wordt niets mee gedaan.

Het verhaal van het New Adult boek Het geeft niet boeit en dat had ik niet verwacht. De levensstijl van deze meiden is niet mijn levensstijl en is het ook nooit geweest. Toch vind ik het fascinerend om te lezen hoe het kan zijn, maar aan de andere kant voelt het voor mij ook leeg en eenzaam. Ik hoop dat jongeren van rond de 20, 25 volwassen genoeg zijn om te beseffen dat het een verhaal is, geen rolmodel.

Ik geef het boek 3,5 sterren.

★★★
Titel: Het geeft niet | Leesfragment | Auteur: Miranda Hillers | Uitgeverij: Mh Books | Categorie: New Adult | Uitvoering: paperback | 295 pagina’s| ISBN13: 9789082580662
| Verkrijgbaar sinds: augustus 2017 |Recensent: Wilma Hartman | Datum recensie: 28-9-2018 | Prijs: €18,95 | Bestellen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.