Recensie Wolfsangel 1 – Apollo door Wilma Hartman:
Ik mocht Wolfsangel 1 – Apollo voor jullie lezen voor de jongerenboekenweken en ik heb volop genoten. Het is best een dik boek, maar laat je niet afschrikken het is vreselijk spannend en ik weet zeker dat ook jij niet kunt ophouden met lezen. Wie weet lig je straks wel stiekem dat ene hoofdstuk nog in bed te lezen met een zaklamp onder de dekens.

Het boek vertelt het verhaal van twee gewone jongens in België, de vrienden Jarne en Natham. Natham zijn ouders komen uit Griekenland maar wonen al jaren in Brussel. Jarne heeft twee moeders, Mams en Mamma. Tijdens een schoolreis, een werkweek in Oostenrijk, horen ze dat er in België een staatsgreep is gepleegd en de fascistische partij voor natie en orde nu aan de macht is. De grondwet is afgeschaft, er is een dictator (Frank Devenne) aan de macht. Het valt te vergelijken met IS. In het begin lijkt het voor Jarne en Natham nog een spannend avontuur maar al snel is het dat niet meer en is het ook voor de jongens heel ernstig en is hun gewone leven voorbij.

Wat zou jij doen? Hoe zou jij reageren? Wolfsangel 1 – Apollo is zo geschreven dat het allemaal ineens heel dichtbij komt. Het boek vertelt over hele dagelijkse dingen zoals de school en uniformen, de avondklok, demonstraties, de gevolgen voor internet, televisie en de boeken. Allemaal dingen waar iedereen mee te maken heeft. Het taalgebruik is wel echt Belgisch en sommige woorden zijn echt anders dan wij in Nederland gewend zijn, denk aan confiture (jam) of refter (eetzaal/kantine). Er wordt geschreven over prullen met je smartphone. Maar aan de andere kant: het boek gaat ook over België en de woorden begrijp je wel als je de rest van de tekst leest.

Het verhaal is heel meeslepend geschreven, de dingen worden goed beschreven, niet overdreven. Het komt heel echt over alsof het echt gebeurd is en dat maakt het zo sterk. De schrijver vertelt ook hoe de mensen zich voelen, bang, boos, verdrietig. Zoals het schooluniform, hoe voelt dat als je dat moet dragen.

“Het schooluniform voelt zoals het eruitzag, en toen Jarne zich die ochtend in de spiegeldeur van zijn kleerkast keurde, leek het wel of hij zich klaarmaakte om naar een begrafenis te gaan. De begrafenis van mijn vrijheid”Johan vandevelde

Ik hoop dat Johan vandevelde snel deel 2 zal schrijven van dit geweldige verhaal, ik kan niet wachten!
Wat mij betreft 5 sterren en ik hoop dat je er net zoveel plezier aan zult beleven!

Wolfsangel 1 – Apollo is een van de 10 genomineerde boeken in de categorie ‘Jeugd en Young Adult‘ van de ‘Lang zullen we lezen trofee, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de VRT. Klik hier om op dit boek of een van de andere genomineerde boeken te stemmen. Je maakt dan direct kans op een boekenpakket.

★★★★★
Titel: Wolfsangel 1 – Apollo | Leesfragment | Auteur: Johan Vandevelde | Uitgeverij van Halewyck | Categorie: Young Adult | Uitvoering: paperback | Pagina’s: 464 | ISBN13: 9789461317469 | Verkrijgbaar sinds: september 2017 |Recensent: Wilma Hartman | Datum recensie: 25-9-2018 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.