Zail-Suzy-De-gave-van-Hanna-MendelLR-170x2531944. De Hongaarse Hanna Mendel heeft een droom. Ze wil net zo’n beroemde pianiste worden als Clara Schumann. Haar toelatingsbewijs voor het conservatorium belooft in ieder geval een mooie toekomst. Maar op een dag wordt haar getto leeggeruimd en voor ze het weet zit ze opeens in een trein, met haar familie, op weg naar Auschwitz.

In het kamp blijft haar talent niet onopgemerkt. Hanna wordt gesommeerd op auditie te komen bij de sadistische kampcommandant. Haar pianospel betovert hem. Vanaf dat moment wordt ze elke dag in zijn huis verwacht en moet ze naar believen voor hem spelen. Elke dag is er de angst dat ze een faux pas maakt.

Als ze verliefd wordt op de zoon van de kampcommandant wordt haar leven nog gecompliceerder; kan dat eigenlijk wel, verliefd zijn op de vijand?

SuzyZail-170x204

 

Suzy Zail werd geboren in Melbourne, Australië, studeerde rechten en werkte als familierechtadvocaat. Toen haar vader nog maar korte tijd te leven had, vertelde hij zijn gezin over zijn ervaringen als tiener in Auschwitz. Voor die tijd had hij geen van zijn kinderen ooit daarover willen vertellen.

Suzy schreef na het overlijden van haar vader verschillende boeken over de holocaust. De gave van Hanna Mendel is haar eerste jongerenboek. Inmiddels is het boek niet alleen verschenen in Australië, maar ook in de Verenigde Staten en Engeland, Duitsland, Zweden en nu ook Nederland.

Suzy is nu fulltime schrijver en heeft drie kinderen. (Bron: Uitgeverij Karmijn)

De gave van Hanna Mendel speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Hanna en haar familie zijn Joden en worden slechts om die reden opgepakt en naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau gebracht. Hanna en haar zus Erika blijven uiteindelijk zonder hun ouders in het kamp achter en moeten samen proberen te overleven. Hanna is pas 15 jaar oud, maar wordt nu gedwongen zich volwassen te gedragen. In het kamp gaat het er zeer heftig aan toe. Ze krijgen nauwelijks te eten, hebben geen matrassen, vuil water en moeten hard werken. Vele mensen om hun heen sterven.

Hanna’s muzikale talent blijkt haar redding, ze mag dagelijks naar de villa van de commandant waar ze voor hem en zijn bezoek piano moet spelen. Ze leert dat ze om te overleven hard moet zijn, moet liegen en eten zal moeten stelen in de villa van de commandant voor haar zus en zichzelf. Dan wordt ze tot overmaat van ramp ook nog verliefd op de zoon van de commandant, iemand die ze zou moeten haten.

De gave van Hanna Mendel is een hartverscheurend drama dat je als lezer mee laat leven met de ellende die Hanna en haar familie tijdens oorlogstijd moesten doorstaan. Een fictief verhaal, dat helaas voor vele die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt de harde werkelijkheid was. De personages zijn verzonnen, maar veel van de beschreven situaties in het boek hebben werkelijk plaats gevonden. Deze oorlogsroman – dat geschreven is voor jongeren vanaf 14 jaar – is dan ook zonder twijfel een aanrader voor een ieder met een leeftijd tot ver hier boven. De gave van Hanna Mendel ontroert, is onbeschrijfelijk mooi en indrukwekkend. Zo vol passie geschreven dat het verhaal bij menig lezer nog lang na de laatste pagina zal blijven hangen.

 

Titel: De gave van Hanna Mendel
Originele titel: Playing for the commandant
Auteur: Suzy Zail
Uitgever: Uitgeverij Karmijn
ISBN:978 9492 168 023
Categorie: Young>Young Adult
Uitvoering: paperback
Leeftijd: 14 +
Pagina’s: 205
Prijs: €16,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 08-04-2015
Bestellen? Klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.