Boy 21Finley woont in Bellmont, een stad die wordt beheerst door geweld, de Ierse maffia, rassenrellen en drugs. Thuis is hij ’s nachts, als zijn vader werkt, verantwoordelijk voor zijn gehandicapte grootvader. Zijn redding is basketbal. Zodra hij zijn shirt met nummer 21 aantrekt, kan hij alle ellende achter zich laten. Dan komt Russ in de stad wonen. Dit voormalige basketbalwonder heeft iets verschrikkelijks meegemaakt waar hij niet over praat. Hij luistert alleen naar de naam… Boy21. Alsof hij nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, vraagt de coach van het basketbalteam Finley om Boy21 op sleeptouw te nemen. Dat is het begin van een ingewikkelde, kwetsbare vriendschap tussen ruwe bolster Finley en Boy21, die het liefst de werkelijkheid ontvlucht.

 

 

Recensie: Matthew Quick schreef eerder o.a. de inmiddels vrij bekende roman Maak me gek! (Silver Linings Playbook). Hij weet met Boy21 wederom een pakkend verhaal over underdogs neer te zetten.

Finley woont in een buurt vol criminaliteit, hij wil er het liefst zo snel mogelijk weg. Hij heeft twee dingen die hem op de been houden: basketbal en zijn lieve vriendin Erin. Wanneer zijn basketbalcoach hem vraagt om Russ, een talentvolle basketballer te begeleiden heeft Finley daar gemengde gevoelens bij. Echter Finley heeft een goed hart, bovendien moet je altijd doen wat de coach zegt, zo is hem geleerd. Finley trekt daarna dagelijks met Russ op. Russ vlucht regelmatig naar een andere wereld en transformeert zichzelf dan tot Boy21 een onaardse jongen die wacht tot zijn overleden ouders hem komen halen.

De auteur mag dan misschien Quick heten, het verloop van het verhaal is dat niet. Let wel, dit is geen minpunt, de schrijfstijl past goed bij het verhaal en de personages in het boek. De traagheid waarbij het verhaal verloopt werkt sfeerbepalend. Finley is niet de vlotste tiener, is stil en houdt zich zoveel mogelijk op de achtergrond. Ook Russ, ooit een veelbelovende talentvolle basketballer trekt zich het liefst terug in zijn eigen belevingswereld. De jongens dragen beide een pittig verleden met zich mee, hebben hierdoor een trauma opgelopen. Beide vinden zichzelf weer door de omgang met elkaar en door de bijzondere hobby van Russ; sterrenkijken.

Boy21 is een even ontroerend als boeiend verhaal over vriendschap, basketbal, opgroeien, je eigen weg vinden en moed.

Maak me gek!

Van dezelfde auteur

★★★★
Titel: Boy21
Auteur: Matthew Quick
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN13: 9789047707004
Categorie: Young Adult
Pagina’s: 272
Uitvoering: hardcover
Verkrijgbaar vanaf: 19-09 -2016                                                                                                                      
Recensie: Sandra Hutchison
In opdracht van: Hebban leesclub
Datum recensie: 24-10-2016
Prijs: €18,95
Bestellen

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.