SStormtorm is de twaalfjarige zoon van drukker Klaas Voeten. Zijn grootste wens is om later ook drukker te worden. Wat hij niet weet is dat zijn vader in het geheim verboden teksten drukt. Storms moeder wel, ze is het hier absoluut niet mee eens. Wanneer Klaas de opdracht krijgt om een belangrijke brief te drukken die de onrechtvaardigheid in de stad eindelijk zou kunnen stoppen, neemt hij die toch aan. Maar hij wordt betrapt en gearresteerd. Storm kan net op tijd vluchten met het origineel van de verboden brief en is vanaf dat moment vogelvrij. Er wordt door iedereen op hem gejaagd. Geholpen door Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels van de stad woont, moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf. Wie kan hij nog vertrouwen? Moet hij de brief ruilen voor het leven van z’n vader? Of heeft hij een beter plan? Nu kan Storm geen kant meer op. Hij is het middelpunt van een klopjacht, aangezet door de nieuwe Inquisiteur (Peter van den Begin) en zijn soldaten. Geholpen door Marieke (Juna de Leeuw), een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels van de stad woont moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf. Maar wie kan hij vertrouwen?

Scène uit de gelijknamige film

Scène uit de gelijknamige film

Recensie: Het avontuurlijke jeugdboek Storm speelt zich af in het jaar 1521 in Antwerpen.  Storm woont daar samen met zijn vader Klaas, zijn moeder en drie zusjes. Storm is een iets wat onhandige, maar vooral slimme jongeman met een hart van goud. Hij kijkt erg tegen zijn vader op en wil net als hem later drukker worden. Als Klaas het verzoek krijgt om een belangrijke brief in veelvoud te drukken twijfelt hij geen moment., hij wordt hier echter al snel voor opgepakt en komt in de gevangenis terecht. Zijn zoon Storm weet net op tijd te ontsnappen, maar vanaf dat moment wordt er dag en nacht op hem gejaagd. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt ontmoet hij het dappere meisje Marieke. Zij redt Storm van de soldaten en samen bedenken ze een plan om Klaas uit de gevangenis te bevrijden, daar hebben ze alleen wel hulp bij nodig. Storm ontdekt al snel wie hij kan vertrouwen en wie niet.

Dit aangrijpende boek werd geschreven door de auteur Karen van Holst Pellekaan, zij schreef ook het scenario voor de gelijknamige film die begin volgend jaar (2017) in de bioscoop te zien zal zijn. Zij weet met dit verhaal een stukje geschiedenis op een boeiende wijze te vertellen. Belangrijke feiten over de eerste drukkerijen en over invloedrijke personen uit de geschiedenis zoals Maarten Luther en Frans van der Hulst komen aan bod.  Dit alles weet Karen van Holst Pellekaan slim te combineren met een meeslepend fictief verhaal over een moedige jongen en een krachtig meisje, waardoor een pittig stukje geschiedenis ineens heel vlot wegleest.

Een aanrader voor jongens en meisjes die van spannende boeken houden.

★★★★★

Trailer
Titel: Storm – Letters van vuur
Auteur: Karen van Holst Pellekaan
Illustraties: foto’s van de gelijknamige film
Uitgeverij: Aerial Media Company B.V.
ISBN13: 9789402601589
Categorie: jeugdboeken
Pagina’s:192
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: oktober 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 27-10-2016
Prijs: €16,95
Bestellen

Advertenties