Het karavaantje van alleenAls het weeshuis van moeder Mona dicht moet, belandt Bo met haar koffertje op straat. Diezelfde dag vertrekt ook Sok de sokkopvogel voorgoed uit het huis van zijn oude baasje. Algauw komen Bo en Sok elkaar tegen. Omdat ze allebei geen thuis meer hebben, besluiten ze samen op pad te gaan. Onderweg ontmoeten ze enkele ongewone en eenzame dieren. Bo gunt iedereen een plekje in hun vreemde stoet: het karavaantje van alleen. Een zacht en fantasierijk verhaal over eenzaamheid, gemis en vriendschap.

Linda van Mieghem (1948, Antwerpen) schreef een zestigtal kinderboeken. Verschillende verhalen werden bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Er verschenen vertalingen in het Frans, Duits en Noors.

 

 

Recensie: Bo is een weeskind en woont in weeshuis het Beukennootje, wanneer deze gaat sluiten voelt ze er niets voor om bij een onbekend echtpaar te moeten gaan wonen en dus verstopt ze zich. Wanneer niemand haar meer lijkt te missen gaat ze op pad. Dan ontmoet ze een eigenaardige vogel met een kop die op een sok lijkt, zijn naam is dan ook niet moeilijk te raden. Sok en Bo zijn allebei alleen en besluiten dat samen alleen toch een stuk minder eenzaam is. Onderweg komen ze allerlei grappige bordjes tegen, het eerste bordje wijst ze naar een vieze plas. Daar ontmoeten ze een saggerijnige kikker, een ware driftkikker dus. De kikker is ook alleen en sluit zich ondanks het hevige protest van Sok aan bij het tweetal. Daarna volgen er nog diverse andere eenzame en iets wat eigenaardige dieren. Samen vormen ze het unieke karavaantje van alleen.

Het Karavaantje van Alleen is een lieflijke ontroerende bundel. Het verhaal is pakkend, mooi geschreven en wordt hier en daar afgewisseld met een grappig gedicht. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met de mooie zwart wit tekeningen van Anna Sikkes. Het thema anders zijn en je daardoor erg eenzaam kunnen voelen is mooi verwerkt in het verhaal, een toch pittig onderwerp is door de auteur Linda van Mieghem op een luchtige manier bespreekbaar gemaakt en dat is knap. Mooi leesvoer voor iedereen die zich weleens anders voelt. Of terwijl een aanrader voor iedereen.

★★★★

Titel: Het karavaantje van alleen
Auteur: Linda van Mieghem
Illustrator: Anna Sikkes
Uitgeverij: Clavis
ISBN13: 9789044826364
Categorie: jeugdboeken
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Thema’s: anders zijn, eenzaamheid, gemis en vriendschap
Pagina’s: 98
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: mei 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 23-05-2016
Prijs: €12,95
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.