Witte en het wilde paardWitte heeft spierwit haar. Als de zon op zijn haren schijnt doet het pijn aan je ogen. ‘s Zomers logeert Witte bij zijn opa die aan de rivier woont, omringd door moerassen. Er leven flamingo’s en wilde paarden in de ongerepte natuur. Op een dag sluit Witte vriendschap met een wild paard dat net zulke witte haren heeft als hij. Maar dan komen de paardentemmers die het dier willen vangen.

De flamingo is de enige die alles heeft gezien. Hoe Witte vrienden werd met het paard. Hoe ze moesten vluchten door de ruige natuur. Zal het hem lukken om het wilde paard uit de handen van de paardentemmers te houden?

Bouke Oldenhof is toneelschrijver en theaterproducent. Voor Theater Gnaffel uit Zwolle schreef hij de tekst van de succesvolle en fantasierijke theatervoorstelling Witte en het wilde paard. Bij Azul Kids herschreef hij de tekst tot een spannend en ontroerend jeugdboek.

De omslag en illustraties zijn van illustrator en grafisch vormgever Coen Hamelink.

Recensie: Een zelfstandige flamingo leert op zijn ontdekkingstocht de jongen Witte kennen, hij is anders dan de andere mensenkinderen uit de buurt. Witte gooit niet – zoals de andere jongens – stenen naar hem, maar geeft hem vis. De flamingo leert al snel dat hij niet bang hoeft ze zijn voor deze sympathieke jongen. De twee groeien langzaam naar elkaar toe en worden vrienden. Dan ontmoet de jongen een wild paard. Witte en het paard lijken elkaar direct goed aan te voelen. Wanneer het wilde paard op wordt gejaagd door paardentemmers, schieten de flamingo en de jongen het paard te hulp. Maar komt hun reddingsactie nog op tijd?

Witte en het wilde paard is een hartverwarmend jeugdboek over een bijzondere vriendschap; een hechte band tussen mens en dier. Een spannend avontuur voor jongens en meisjes. Vooral paardenliefhebbers zullen dit boek waarderen! Het verhaal leent zich prima als voorleesverhaal, maar is zeker ook geschikt voor de wat oudere kinderen die al goed zelfstandig kunnen lezen. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van een nieuwsgierige flamingo, met zijn helicopterview overziet hij alles en iedereen. Wat hij ziet en beleeft deelt hij direct met de lezer. Het is vooral grappig om te lezen hoe de flamingo tegen de mens in het algemeen aankijkt en hoe hij heel creatief benamingen bedekt voor alles wat hij ziet. Zoals bijvoorbeeld de billen van de mens die hij beschrijft als de vetkussentjes waar mensen met regelmaat op gaan zitten. Het verhaal is eenvoudig gehouden, maar goed doordacht.
Je kunt enkele illustraties in het boek vinden van Coen Hamelink deze zijn een welkome afwisseling, vooral de plattegrond van de omgeving is een leuke aanvulling.

Witte en het wilde paard, een fantasierijk en leerzaam boek over vriendschap en respectvol omgaan met dieren en de natuur.

★★★★

Titel: Witte en het wilde paard
Auteur: Bouke Oldenhof
Uitgeverij: Azul Kids
ISBN13: 9789082283433
Categorie: Jeugdboeken
Pagina’s: 110
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: april 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 03-07-2016
Prijs: €14,90
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.