NetflixThe Crown is een Britse historische dramaserie van scenarioschrijver Peter Morgan. De serie vertelt een biografisch verhaal over de regeerperiode van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Eerste aflevering te zien via Netflix vanaf: 4 november 2016

The Crown

Recensie: In de eerste aflevering van, de tot nu toe duurste Netflix-serie The Crown, maak je als kijker kennis met de jonge versie van de huidige Britse koningin; Elizabeth II (Claire Foy, The Witch). Deze eerste veelbelovende aflevering is een aangename kennismaking met de belangrijkste personages van dit eerste seizoen. Ieder seizoen zal uit tien afleveringen bestaan en toont daarin tien jaar van het leven van Koningin Elizabeth. In dit eerste seizoen is haar leven tot het begin van de zestiger jaren te zien. In totaal staan er inmiddels al zestig afleveringen op de planning. Deze eerste aflevering met de titel Wolferton Splash brengt de kijker terug naar het jaar 1947. Elizabeth is dan nog prinses en ze verwacht niet dat daar snel verandering in zal komen. Wat zij echter niet weet is dat haar vader; King George VI (Jared Harris, Mad Men) zieker is dan iedereen kan vermoeden, waardoor haar kroning weleens dichterbij zou kunnen zijn dan ze zou willen. Haar relatie met Prins Phillip (Matt Smith, Doctor Who) is nog pril en ze zijn van plan de komende jaren volop van elkaar en het leven te gaan genieten.

Winston Churchill (John Lithgow, Dexter, White Rabbit) doet direct in deze eerste aflevering op opvallende wijze zijn entree in de serie, namelijk tijdens het huwelijk van Prinses Elizabeth en Prins Phillip. Zoals je kunt verwachten is het huwelijk een van de meest indrukwekkende scènes van deze aflevering met daarna direct op de voet gevolgd door de scène waarin in het complete Koningshuis op hun manier kerst viert. Kosten nog moeite blijken gespaard gebleven om van de serie een spectaculair geheel te maken. Dit is vooral in de eerdergenoemde scènes te zien aan de diverse indrukwekkende kostuums, het zeer gedetailleerde decor en het grote aantal gastrollen. Deze combinatie werkt behoorlijk sfeerbepalend en belooft veel voor de resterende negen afleveringen van dit seizoen. Wolferton Splash zou dan ook weleens de start kunnen zijn van een nieuwe verslavende hit-serie.

★★★★The Crown

Titel: The Crown
Acteurs: Claire Foy, John Lithgow,
Matt Smith, Jared Harris
Seizoen 1 en 2 zijn te zien op: Netflix
Aflevering 1 Recensie: Sandra Hutchison
Datum: 08-11-2016
Seizoen 1 is verkrijgbaar op Dvd en Blu-ray
Vanaf: €29,99
Bestellen

 

Advertenties