Suite FrancaiseFrankrijk, 1940. Terwijl Lucile Angellier (Michelle Williams) wacht op nieuws van haar man die krijgsgevangen is genomen, bereikt de oorlog het dorp waar ze met haar strenge schoonmoeder (Kristin Scott Thomas) woont. Niet alleen Parijzenaren trekken het platteland binnen, ook een regiment Duitsers eist onderdak op. Lucile probeert Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts), de knappe en verfijnde officier die bij hen in huis trekt, eerst te negeren. Langzaam maar zeker voelt ze zich echter steeds meer tot hem aangetrokken en raakt ze betrokken bij de tragische gevolgen van de oorlog.

Romantisch drama over een liefdesaffaire tussen een Franse vrouw (Williams) en een Duitse officier (Belgische trots Schoenaerts) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Suite Française is gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky, waarvan het handgeschreven manuscript pas 56 jaar nadat zij werd afgevoerd naar Auschwitz werd ontdekt door haar dochters en alsnog werd uitgegeven. De hoofdrollen zijn voor Michelle Williams (Brokeback Mountain, Shutter Island) als Lucile, Kristin Scott Thomas (The English Patient) als haar schoonmoeder en de Vlaming Matthias Schoenaerts (Rundskop, De rouille et d’os, The Drop) speelt officier Bruno.

 

Recensie: Deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman en speelt zich dan ook af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Parijs is in handen van de Duitsers, maar in het dichtbij gelegen plaatsje Bussy is hier nog nauwelijks iets van te merken. Behalve dan het feit dat vele mannen uit het dorp het leger in moesten om hun land bij te staan in de oorlog. Ook Lucille Angelliers echtgenoot met wie ze min of meer gedwongen werd te trouwen is gaan vechten. Lucille woont in afwachting van haar man zijn terugkeer zolang samen met haar niet al te sympathieke schoonmoeder. Wanneer de Duitse soldaten het dorp binnenvallen, wordt haar koppige schoonmoeder gedwongen de Duitse officier Bruno von Falk in haar luxe huis te laten verblijven. De verrassend vriendelijke soldaat laat als snel merken gevoelens te hebben voor Lucille…..

Suite Française is een mooie en indrukwekkende film over de Tweede Wereldoorlog en de keuzes die mensen in die tijd namen. In de film wordt continu Engels gesproken, wat even wennen is omdat zowel de Fransen als Duitsers plots vloeiend deze taal blijken te spreken. Dit maakt de film echter wel toegankelijker voor een groter publiek. Ook de romantiek in de film draagt bij als publiekstrekker, wat niets afneemt van de kwaliteit van de film, de boodschap blijft staan.

Niet iedereen kijkt graag naar ongezouten oorlogsfilms, vol ellende en drama. Belangrijk is echter dat we weten dat de Tweede Wereldoorlog een verschrikking was voor velen en dat dit gegeven nooit vergeten mag worden. Deze film laat de gruwel en het onderlinge verraad iets wat genuanceerder zien, maar komt toch overtuigend aanbod. De opbloeiende liefde tussen de Franse Lucille en de Duitse Bruno komt mooi in beeld. De film maakt weer eens duidelijk dat in tijden van oorlog de ware aard van mensen naar boven komt. Suite Française is dan ook vooral een fascinerende film over de impact van een oorlog op individuen.

★★★★

Trailer
Titel: Suite FrançaiseSuite Française
Uitgever: Dutch Filmworks
Acteurs: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts
Regisseur: Saul Dibb
Uitvoering: Dvd, 1 disk
Speelduur: 107 minuten
Taal originele versie: Engels
Audio: Dolbi Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Verkrijgbaar vanaf: 31 juli 2015 (België: 21/08/2015)
Genre: Romantiek & Drama> Oorlog
Boekverfilming: Suite Française – Irène Némirovsky

Nederlandse titel boek: Storm in juni

Bestel hieronder de dvd of blu-ray:

Dvd Blu-ray

Advertenties