Son of a GunDe 19-jarige JR (Brenton Thwaites) is geen grote crimineel, maar wordt na een misstap toch naar een gevangenis voor volwassenen gestuurd. De bescherming die hij daar nodig heeft, krijgt hij van de beruchte Australische crimineel Brendan Lynch (Ewan McGregor). Maar dan moet hij eenmaal vrij wel meehelpen aan de uitbraak van Lynch. De uitbraak bevalt zo goed, dat JR opgenomen wordt in de vaste crew van Lynch. Voor hij het weet is hij onderdeel van een grote goudroof die miljoenen moet opleveren. De operatie gaat echter niet zoals gepland; JR weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Als hij dan ook nog iets krijgt met het meisje in het team, komt hij lijnrecht tegenover zijn keiharde mentor te staan.

Julius Avery maakt met Son of a Gun zijn regiedebuut. Hij schreef het scenario zelf.

trailer

 

De film Son of a Gun begint zijn verhaal in de gevangenis. De jonge crimineel JR zit een paar maanden straf uit, het beste wat hij kan doen is zich gedeisd houden. Hij kan het echter niet aanzien wanneer een jongen van zijn leeftijd wordt misbruikt door een groep gevangenen. In een poging de jongen te helpen, laat hij zich van zijn moedige kant zien en trekt daarmee de aandacht van de beruchte Australische crimineel Brendan Lynch. Wanneer JR het volgende slachtoffer dreigt te worden krijgt hij hulp aangeboden van deze Brendan, maar daar staat natuurlijk wat tegenover. JR heeft weinig opties en gaat dan ook in op het aanbod, wanneer hij vrij komt helpt hij Brendan Lynch uit de gevangenis te ontsnappen en zit JR tegen wil en dank vast in een crimineelcircuit.

Son of a Gun biedt niets nieuws onder de zon wat het plot betreft. Onderling verraad, agressie, compleet met weinig verrassende achtervolgingen vullen de film. Toch heeft dit verhaal meer te bieden dan je in eerste instantie zou verwachten. Interessant te noemen is het verloop van de zogenaamde vader-zoonrelatie tussen de crimineel Brendan Lynch en JR. Problematiek waar jongeren die al op zeer jeugdige leeftijd in contact komen met criminaliteit mee te maken kunnen krijgen komt aanbod. JR lijkt te berusten in zijn lot -werken voor de georganiseerde misdaad – maar zorgt tijdens het verloop van de film toch voor de nodige verrassingen. Son of a Gun is dan ook een misdadig fascinerende actiethriller waarbij vooral de uitstraling van de jonge acteur Brenton Thwaites en het acteerwerk van Ewan McGregor de nodige indruk maakt.

Titel: Son of a GunSon of a gun
Uitgever: Dutch Filmworks
Acteurs: Brenton Thwaites, Ewan McGregor,
Alicia Vikander, Matt Nable, Damon Herriman, Ewan McGregor
Regisseur: Julius Avery
Uitvoering: Dvd, 1 disk
Speelduur: 104 minuten
Originele versie: Australië
Audio: Dolbi Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Verkrijgbaar vanaf: 14 augustus 2015
Review: Sandra Hutchison
Genre: Actie/Misdaad

Advertenties