Recensie Toffe peren, rotte appels door Wilma Hartman:
Gerard Mak was ooit werkzaam als politieagent in Amsterdam. Later ook als rechercheur en nog later werd hij benoemd tot plaatsvervangend chef. Door de vorming van de zogenaamde Nationale Politie onstonden er problemen en nam de kritiek toe. Reorganisaties, onzekerheid en iedere agent vreesde voor zijn baan. Er zou meer politie op straat moeten komen, minder bureaucratisch, minder papierwerk. Om het negatieve beeld dat er ontstond wat tegenwicht te geven heeft Gerard Mak verhalen opgetekend van ‘gewone’ politieagenten die hun werk met hart en ziel doen. Zoals de ondertitel eigenlijk ook al aangeeft:
‘warme waargebeurde politieverhalen’

 

 

De foto op de kaft van het boek is een beetje duister, zwart, grijs wit. Je verwacht spannende verhalen, beetje eng. Je weet wel dat het geen reëel beeld van het echte politiewerk kan zijn, maar dat is wel het beeld dat je krijgt van al die politieseries op de televisie.

Dit boek biedt realistische, ik zou haast zeggen “gewone” huis-, tuin-, en keukenverhalen. De verhalen zijn wel heel erg boeiend geschreven en de passie en liefde van Gerard Mak voor het politievak komen hier duidelijk in naar voren!

De schrijftaal is eenvoudig gehouden, duidelijk en geschikt voor een grote doelgroep.
Het eerste verhaal greep mij al direct aan: Buddy.
Frits is buddy van een zwerver met aids. Hij gaat mee naar de tandarts, ziekenhuisbezoeken en jankt als hij sterft. Sem houdt zich afzijdig want zogenaamde werkproblemen neem je niet mee naar huis. Dat is not done als je het politievak lang wilt overleven.

“Je staat altijd met je poten in de modder, maar als je de werkproblemen mee naar huis gaat nemen, is dat de doodsteek voor je privéleven”Toffe peren, rotte appels.

De verhalen zijn zo beschreven dat je ze voor je ziet hoewel het soms ook wel een beetje onlogisch lijkt zoals het ongelooflijke verhaal van De drenkeling. Waar dat precies over gaat mag je zelf gaan ontdekken in het boek. Het zijn stuk voor stuk in elk geval pareltjes van verhalen. Het verhaal Sinterklaas bijvoorbeeld kan ik zeker aanraden om te lezen. Het verhaal Oppas deed me denken aan mijn werk bij de notaris. Als de blaadjes gingen vallen belde er altijd wel iemand, zoals een wat oudere dame, beetje in de war die de meest vreemde verhalen had. Nu dat komt in het verhaal Oppas ook naar voren. Het zit vol met Amsterdams dialect en humor en is echt genieten.

Het boek zorgt er ook voor dat je meer bewondering krijgt voor het politiewerk en het is dan ook belangrijk dat dit boek breed bekend wordt.

Het boek krijgt 4 sterren van mij en ik zal de verhalen zeker nog eens vaker lezen al was het maar om een grote glimlach op mijn gezicht te krijgen! Bedankt Uitgeverij Aspekt.

★★★★
Titel: Toffe peren, rotte appels | Leesfragment | Auteur: Gerard Mak | Uitgeverij Aspekt | Categorie: Waargebeurde verhalen | Uitvoering: paperback | 234 pagina’s | ISBN13: 9789463383233 | Verkrijgbaar sinds: november 2017 |Recensent: Wilma Hartman | Datum recensie: 18-10-2018 | Prijs: €19,95 | Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.