Annejet van der Zijl Annejet van der Zijl studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte als journaliste tien jaar bij het opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over het meest roemruchte artistieke broeinest van Nederland.
Anna, de veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, werd onder andere genomineerd voor De Gouden Uil literatuurprijs. Het boek vormde de basis voor de groots opgezette tv-serie Annie M.G.. Bijzonder succesvol was Van der Zijl met Sonny Boy (2004), waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht en dat eveneens verfilmd werd. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis.
In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. (Bron:Querido.nl)

Moord in de bloedstraat & andere verhalen Moord in de bloedstraat
Voordat ze boeken ging schrijven, werkte Annejet van der Zijl acht jaar lang als misdaadverslaggeefster. Geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden als Truman Capote en Dominick Dunne zocht ze naar de menselijke verhalen achter de kleine krantenberichten. Met hetzelfde invoelingsvermogen en literaire talent die haar latere werk kenmerken, reconstrueerde ze zowel verloren levens aan de zelfkant van de samenleving als de onvermoede gewelddadigheid van ‘normale’ burgers: een café-eigenaar die niet langer tegen het getreiter van een klant kon, de bollenkweker die zijn vrouw langzaam met gif vermoordde.
Veel van deze artikelen werden klassiekers. Speciaal voor de Maand van het Spannende Boek selecteerde en bewerkte Annejet van der Zijl de mooiste verhalen uit wat ze zelf noemt haar ‘misdaadcarrière’ en bundelde deze als boek.

Moord in de bloedstraat is zowel de titel van dit boek als een van de daarin beschreven reconstructies van misdaden. Het boek bestaat in totaal uit tien heel verschillende voorvallen, die ieder als je ze van dichtbij zou hebben meegemaakt bij zouden blijven. Voor de meeste van ons blijft het bij het lezen van een vermelding in de krant en we zijn het artikel vaak al snel weer vergeten. Sommige krantenberichten zijn zo kort, bondig en afstandelijk geschreven dat het eigenlijk schandalig is dat er zo weinig aandacht aan het voorval is besteed. Annejet maakt hier met haar boeken een einde aan en gaat diep in op de situaties achter de betreffende krantenberichten. Ze bezit het talent om telkens zowel de criminelen als de slachtoffers op een zeer menselijke en respectvolle manier neer te zetten. Sommige reconstructies zijn geschreven vanuit het oogpunt van de crimineel, soms vanuit het slachtoffer en in diverse verhalen komen ook de getuigen aan het woord. Allen beschreven in verhaalvorm waardoor het boek gemakkelijk weg leest. Toch zul je misschien na ieder verhaal de behoefte ervaren om deze eerst te laten bezinken eer door te gaan naar het volgende. Soms omdat het verhaal te bizar lijkt om waar gebeurd te kunnen zijn, soms uit respect voor het slachtoffer of gewoon omdat het jammer zou zijn door dit boek te vliegen, omdat het dan veel te snel uit is.

Moord in de bloedstraat een misdadig goed boek

Auteur: Annejet van der Zijl
Uitgever: Querido
Uitvoering: paperback
ISBN 978 90 214 4683 7
Aantal pagina’s:224
Prijs: € 17.95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 20-06-2013
Bestellen? Klik hier

Advertenties

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Annejet van der Zijl gaat samenwerking aan met Hollands Diep | In de boekenkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.