De Duitse Jenny Aaron behoorde tot de top van de politie, een van de allerbesten. Tot een missie in Barcelona catastrofaal mislukt en Jenny niet alleen haar zicht verliest, maar ook haar collega en geliefde Niko zwaargewond achterlaat.
Nu, vijf jaar later, heeft ze geleerd hoe ze in haar donkere wereld kan navigeren, maar wordt ze nog altijd gekweld door het verraad aan Niko. Als Jenny een telefoontje krijgt van haar ex-collega’s uit Berlijn, die haar hulp bij het vinden van een seriemoordenaar nodig hebben, krijgt ze de kans haar eer te herstellen.
Wanneer Jenny ontdekt dat ze de dader beter kent dan ze ooit had gedacht, bevindt ze zich al in een razendsnel, bloedstollend kat-en-muisspel in de straten van Berlijn…

Andreas Pflüger (1957) studeerde theologie, germanistiek en filosofie in Berlijn. Hij schreef al vele toneelstukken, hoorspellen en scenario’s voor Tatort. Voor eens en altijd is zijn tweede roman en is een bestseller in Duitsland.

 

 

Recensie: De Duitse scenarioschrijver Andreas Pflüger heeft zijn schrijftalent met het uitbrengen van zijn tweede roman dubbel en dwars bewezen. Dit boek met de titel Endgültig is in Duitsland al een bestseller en vermoedelijk zal ook het Nederlandse publiek na het gelezen te hebben om zijn. Deze spannende misdaadthriller is in het Nederlands verschenen onder de titel Voor eens en altijd.

Hoofdpersonage Jenny Aaron werkt als geheim-agente in Berlijn en reist voor haar werk de hele wereld over. Bij een speciale missie in Barcelona raakt ze haar zicht kwijt. Maar de intelligente en vindingrijke agente laat zich niet uit het veld slaan. Ze laat zich niet door haar nieuwe handicap weerhouden en traint zichzelf tot ijzersterk wapen. Vijf jaar na het voorval in Barcelona krijgt ze een oproep van haar oude collega’s uit Berlijn. Een oude vijand wil alleen met haar in gesprek. Natuurlijk gaat Jenny de confrontatie niet uit de weg. Niet geheel onbevreesd gaat ze de strijd met de veroorzaker van haar opgelopen trauma aan.

Andreas Pflüger beschrijft tot in het kleinste detail de belevingswereld van een, op het eerste gezicht bikkelharde agente, Jenny Aaron. Dit interessante personage doet een beetje denken aan Nick Parker uit de film Blind Fury. Het vlotte verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de blinde Jenny. De lezer rolt samen met haar van de ene bizarre situatie in de andere. Situaties die je gerust kunt vergelijken met 007- taferelen. Spannend, extreem en vermakelijk voor zowel mannen als vrouwen.

Door het eerste hoofdstuk waarbij de auteur langdurig het schoonmaken van een wapen beschrijft kun je al snel de indruk krijgen dat je hier met een echt mannenboek te maken hebt, maar als je even doorleest en het boek jouw tijd gunt dan zal Andreas Pflüger je zeker niet teleurstellen. Het verhaal neemt al snel een heel andere wending. Zeker zal een grote groep mannen zich prima vermaken met dit verhaal vol geweld, dynamiek en een mooie spannende vrouw. Maar ook voor de vrouwelijke lezers heeft dit boek veel te bieden.

De auteur laat je als het ware in zijn personages kruipen, hij legt hun zielen bloot. Het bespreken van emoties, passie en gevoelens worden niet vermeden, maar komen juist uitvoerig aan bod. Zonder dat het daarbij te voorspelbaar wordt! Naast al het vrouwelijk drama dus vooral een boek volop actie en nagelbijtende spanning. Zeker de momenten waarbij het komt tot een confrontatie tussen de agente en een nietsontziende psychopaat zijn bloedstollend. Het verhaal is van begin tot eind filmisch geschreven, het zou me dan ook niet verbazen als we dit verhaal snel op het witte doek kunnen gaan bekijken. Ik koop als eerste een kaartje!

Deze recensie is onderdeel van de officiële blogtour van Xanderuitgevers. 5 Sterren!

Gastrecensie Alexandra Honings: Voor eens en altijd van Andreas Pflüger is een thriller met de blinde geheim-agente Jenny Aaron in de hoofdrol. Tijdens een actie is zij haar gezichtsvermogen verloren, maar ze laat zich niet belemmeren door haar handicap en het is duidelijk dat ze een sterke en gedreven vrouw is.

Als een doorgewinterde crimineel alleen met Jenny in gesprek wil gaan, lopen de verhaallijnen uit het verleden en in de huidige tijd door elkaar. Er blijkt meer aan de hand te zijn dan gedacht en gaandeweg het verhaal kom je steeds iets meer te weten.

Helaas vond ik de schrijfstijl niet heel prettig. De zinnen waren vaak erg kort en soms had ik het idee meer een opsomming van feiten te lezen dan een ‘echt’ boek. Ik weet niet of het de schrijfstijl van Pflüger is of dat het door de vertaling komt, maar ik vond het persoonlijk niet fijn lezen op deze manier.

Toch steekt het verhaal op zich erg goed in elkaar en was het ook zeker heel spannend. De problemen waar Jenny Aaron tegenaan liep en hoe zij zich daarmee wist te redden waren heel goed beschreven.

Gastrecensie Dayenne Wamsteeker: Jenny Aaron was één van de beste agenten van de Afdeling, een Duitse politie-eenheid die ingezet wordt voor speciale opdrachten. Totdat een missie in Barcelona volledig misgaat, waarbij haar partner Niko zwaargewond raakt en Jenny volledig blind wordt. Na jaren van revalideren lukt het Jenny uiteindelijk weer zelfstandig te functioneren, haar omgeving goed in te schatten en mensen te laten denken dat ze gewoon kan zien.

Vijf jaar na het ongeluk krijgt Jenny een telefoontje van haar oude team dat haar hulp nodig heeft bij het vinden van een seriemoordenaar. Deze zaak brengt Aaron weer terug naar gebeurtenissen uit haar verleden, maar het geeft haar ook de mogelijkheid om antwoorden te krijgen over de mislukte operatie in Barcelona en om haar eer te herstellen. De moordzaak leidt tot een spannende ontvoering en een kat-en-muisspel tussen de seriemoordenaar en de Afdeling.

Auteur Andreas Pflüger heeft een prettige en gedetailleerde schrijfstijl, waardoor Voor eens en altijd vlot leest. Daarnaast heeft hij de spanning in het boek goed opgebouwd, waardoor deze continu voelbaar is. Het verhaal bevat verschillende plotwendingen en je krijgt als lezer steeds meer antwoorden en inzichten in de gebeurtenissen uit het verleden, waardoor Voor eens en altijd een meeslepende thriller is.

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Jenny Aaron. Pflüger weet je als lezer mee te nemen in de wereld van deze blinde politievrouw. Door het gebruik van gedetailleerde beschrijvingen van de waarnemingen die zij doet met haar zintuigen die wel werken, zoals reuk en gehoor, laat hij de blindheid van Jenny waarheidsgetrouw overkomen. Zo analyseert Jenny wat ze ruikt, telt ze haar stappen en maakt ze gebruik van een klikker om haar omgeving in kaart te brengen. Op deze manier kun je merken dat de auteur goede research heeft gedaan voor het schrijven van zijn boek. De keus voor een blinde hoofdpersoon in een thriller is origineel en daarnaast is Jenny een sympathiek personage dat je graag volgt in haar zoektocht naar de waarheid.

Ook andere personages in deze thriller zijn sterk, omdat de auteur hen van hun harde kant, maar ook van hun menselijke kant laat zien. Dit is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar bij Jenny’s vriend en ex-collega Pavlik en vrouwelijke leidinggevende van de Afdeling, Demirci. Pavlik leidt veel operaties en is keihard in de strijd, maar aan de andere kant heeft hij een gevoelige kant door de liefde voor zijn gezin en vrienden, zoals Jenny. Demirci heeft ook een harde kant, omdat ze zich moet bewijzen als eerste vrouwelijk hoofd van de Afdeling, maar laat daarnaast ook een meelevende en zachtere kant zien als het om haar ondergeschikten gaat tijdens het uitvoeren van de missie.

Voor eens en altijd is en boeiende combinatie van keiharde actie met ontvoeringen en achtervolgingsscènes, maar aan de andere kant ook psychologische diepgang. Dit maakt het boek tot een geweldige thriller! 4 sterren

Gastrecensie Yvonne Boer: Voor eens en altijd gaat over Jenny Aaron, een intelligent vrouw die vijf jaar geleden door een operatie van haar werk, ‘de Afdeling’, blind is geworden. Sindsdien worstelt ze met allerlei vragen omtrent het foutlopen van die missie en de beslissingen die ze op dat moment heeft genomen. Jenny heeft zich goed aan kunnen passen aan het feit dat ze blind is; als je niet zou weten dat ze blind is, zou je het ook niet door hebben. Een moord op een psychologe in een gevangenis maakt dat haar ex-collega’s haar weer inschakelen. Deze moord en een aantal andere gebeurtenissen lijken alles te maken hebben met Aaron én haar verleden. Zij besluit naar Berlijn terug te gaan en zich te storten in het gevaar: ze heeft immers toch niets te verliezen.

Op de kaft van het boek zie je de ogen van een vrouw, gesloten ogen. Lijkt mij een passende kaft gezien het feit dat het hoofdpersonage van het boek blind is. Blinde mensen houden hun ogen gewoon open, maar dat is op een boekenkaft nogal moeilijk te verwerken. De kaft is voornamelijk wit, de afbeelding en de tekst blauw. Ik weet niet of ik dit boek op basis van de kaft op zou pakken in de winkel. Hij trekt niet echt de aandacht doordat de kleuren en de tekst vrij rustig zijn.

Andreas Pflüger heeft een hele prettige schrijfstijl. Het boek leest makkelijk weg en de spanning zit er heel de tijd goed in. Ik wilde door blijven lezen en het boek dus liever niet aan de kant leggen. Alles wordt in detail behandeld, maar niet te gedetailleerd. Jenny heeft een soort obsessie met getallen en dit vond ik af en toe wel vermoeiend in het boek. Deze passages in het boek deden mij namelijk wat onduidelijk aan en ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. Daarnaast leer je Jenny steeds beter kennen door top 10-lijstjes en flashbacks. Soms krijg je zoveel verschillende details, dat als het later weer terugkomt in het boek je even niet zo goed weet hoe het ook alweer zat.

Wat merk je nou eigenlijk van het feit dat Jenny Aaron blind is? Op dit punt moet ik echt een heel groot compliment geven aan de auteur. Door zijn manier van schrijven en de gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving en van bepaalde situaties, voel je je zelf ook blind. Pflüger heeft hier duidelijk veel research inzitten en dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Chapeau!

Het verhaal is spannend en er zijn voldoende plotwendingen om de aandacht bij het verhaal te houden. Het boek zindert voort en brengt je langzaam naar de beantwoording van vragen die jij zelf krijgt tijdens het lezen van het boek, maar ook de vragen waar Jenny mee rondloopt. Halverwege het boek is er een ontwikkeling en vraag je je af hoe Andreas de rest van het boek nog gaat vullen. Dit is hem gelukt en voor mij is het geen moment langdradig geweest.

Uiteindelijk geef ik het boek 4 sterren. Het is een spannend boek en door de schrijfstijl van de auteur heb je zelf ook het gevoel dat je blind bent. Het verhaal is op sommige punten misschien iets te gedetailleerd en onduidelijk maar wat een geweldig boek!

Gastrecensie Anita de Groot: Als ik start met lezen is Jenny Aaron inmiddels 5 jaar blind en heeft haar vader haar zo gemotiveerd en zelfstandig gemaakt dat ze ondanks haar handicap een normaal leven heeft. Haar ex-collega’s hebben dit ook vernomen en vragen haar om hulp. Jenny hoeft hier niet lang over na te denken en gaat weer aan de slag bij de Dienst. Wat haar collega’s niet weten en Jenny zelf ook niet is dat dat op de dag Jenny haar zicht heeft verloren, dat haar brein in de overlevingsstand is gegaan en dat Jenny dat stukje niet meer precies weet wat er gebeurd is maar wel dat de gevolgen enorm waren. Nu 5 jaar later gaat Jenny zich weer verdiepen in wat er toen gebeurd was en stukje bij beetje komt zij erachter. Jenny dacht dat zij haar liefde (die tevens haar naaste collega was) Niko voor dood achterliet zonder dat zij hulp voor hem ingeroepen had maar hoe anders blijkt dat te zijn.

Het verhaal zit ingenieus in elkaar, leest als een film waarbij handig met tijdlijnen wordt gewerkt en dat maakt het superspannend en daarbij de visuele handicap van Jenny Aaron (in het boek Aaron ze is een van de mannen ondanks dat ze een vrouw is) Een unieke insteek van een zinderend verhaal wat ik met zeer veel plezier heb gelezen. Een kat en muisspel was het zeker.
Deze aanrader krijgt van mij 4 sterren!

Gastrecensie Inge Brunnekreef: De cover ziet er mooi en intrigerend uit. Je ziet een vrouw met de ogen gesloten. Vermoedelijk is dit Jenny. De kleuren van de cover zijn in het grijs/wit en de auteur is in het zwart afgedrukt. De tekst Zij is blind en heeft slechts 48 uur om hem uit te schakelen maakt het boek meteen heel erg spannend. Een boek dat ik zelf ook zou oppakken in de boekwinkel

De auteur Andreas Pfluger is voor mij onbekend. Hij heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest lekker vlot weg. De spanning wordt erg goed en mooi opgebouwd. Het is erg meeslepend en de personages en de omgeving worden sterk uit gewerkt. Je leeft echt met Jenny mee. Je voelt bijna hoe het moet zijn om blind te zijn. De spanningsboog staat steeds gespannen.

Ik heb genoten van elke bladzijde. Een boek dat zeker verfilmd moet worden.
Ik geef het 5 sterren

★★★★★/★★★★
Titel: Voor eens en altijd
Originele titel: Endgültig
Auteur: Andreas Pflüger
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Categorie: misdaad, thriller
Thema’s: misdaad
Pagina’s: 440
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789401607148
Verkrijgbaar vanaf: 09-06-2017
Datum recensie: 08-06-2017
Gastrecensenten: Alexandra Honings,
Yvonne Boer, Anita de Groot, Inge Brunnekreef
Prijs: €19,99
Bestellen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.