54ab48dbf2e973.85689857Een razend spannende thriller over een code die de mensheid bedreigt – en over de enige man die de code kan kraken.

In Amsterdam wordt de jonge historica Janine Haynes vermist. Ze is voor het laatst gezien in een druk café. In Berlijn wordt een dakloze man vermoord door drie mannen in een nepambulance. En in Stockholm verdwijnt voormalig cryptoloog William Sandberg uit het ziekenhuis na een mislukte zelfmoordpoging. Schijnbaar losstaande gebeurtenissen die echter de aanleiding vormen voor een zenuwslopende zoektocht.

Sandberg blijkt gevangen te zijn genomen door een schimmige organisatie en is naar een afgelegen kasteel ergens in Europa gebracht. Daar wordt hij gedwongen een ultrageheime, gecodeerde boodschap te ontcijferen.

Dan vindt er een virusuitbraak plaats en sterven duizenden mensen een gruwelijke dood. Zolang Sandberg geen oplossing heeft gevonden, zijn de gevolgen niet te overzien…

Fredrik T. Olsson (1969) is scenarioschrijver voor film en televisie. Hij woont en werkt in Göteborg, Zweden.

 

Wat als de mensheid kennis die niet voor ons bedoeld was toch onder ogen krijgt? Wat als onze DNA meer verteld dan ons lief is? In de huiveringwekkende thriller de code probeert een groep deskundigen, na deze verworven kennis, met man en macht het onvermijdelijke tegen te gaan. Er worden onmenselijke beslissingen genomen en er heerst een sfeer van paranoia. Bedreiging van de mens als soort hangt als een dreigende wolk in de lucht. Deskundigen worden ontvoerd en gedwongen hun werk voor de redding van de mensheid in te zetten, maar of dat zal baten….

In De code neemt de auteur je mee naar een wereld waarin onvoorstelbare paniek heerst. In het begin is het zowel voor de personages als voor de lezer nog erg onduidelijk waar de schokkende gebeurtenissen toe zullen leiden. Dit geeft het boek direct zijn charme, nieuwsgierigheid is gewekt. De auteur benoemd de personages soms bij hun volledige naam, dan weer bij alleen hun voornaam of enkel bij hun achternaam dat is wennen en schept zeker in het begin van het boek verwarring. Want wie was nu ook al weer wie? Het boek zou veel vloeiender lezen wanneer de auteur gekozen had voor minder variatie in de benaming. Des al niet te min is De code een indrukwekkende thriller met een psychologisch, spannend en intrigerend verhaal. De personages hebben diepgang en de auteur bewijst te bezitten over een vlotte en filmische schrijfstijl. De verwachtingen voor het slot van het verhaal worden dan ook al lezende flink opgebouwd. Hier laat de scenarioschrijver Fredrik T. Olsson echter een kans liggen, het einde is wat gemakkelijk, wat teleurstellend is. Of je in een warm bad zit en plots de koude kraan open wordt gedraaid. Toch neemt het niets weg van het feit dat de code een indrukwekkend debuut is van deze scenarioschrijver.

Een leuke bijkomstigheid is dat een groot deel van het verhaal zich afspeelt in Amsterdam ( en heel even in Haarlem) hoewel de gebeurtenissen die zich daar afspelen niet bepaald rooskleurig zijn maakt het dat De code de Nederlandse lezers nog meer zal boeien.

 

Auteur: Frederik T. Olsson
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024563524
Categorie: Crimezone >Thriller
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 480
Verschijningsdatum: januari 2015
Prijs: €19,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 25-03-2015
Bestellen? Klik hier

Deze recensie is geschreven in opdracht van de Hebban Thriller leesclub.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.