De bloementuin

Standaard

Recensie:
De bloementuin is een prettig boek om helemaal in te verdwijnen. Laat je omarmen door deze roman en droom weg naar het mooie Toscane.

De auteur
De roman is geschreven door de Italiaanse schrijfster Cristina Caboni. Zij houdt zich naast het schrijven van boeken vooral bezig met het kweken van rozen en is imker. Eerder verscheen van haar de succesvolle romans De dochter van de parfumeur en De bijenkoningin. Cristina heeft een unieke schrijfstijl, beeldend en vol poëzie. Ze lijkt de wereld werkelijk te zien. In haar roman De bloementuin richt ze zich volop op de natuur. Ze schrijft met pasklare zinnen, zonder opsmuk en weet je, met een aantal ogenschijnlijk simpele woorden, mee te nemen naar steden, tuinen en een fabelachtige villa. Daarnaast laat ze de lezer flink in de emoties van haar personages duiken. Je ziet de steden voor je, ruikt bijna de beschreven bloemen en leeft mee met de personages. Je kunt er gewoonweg niet omheen!

De roman
Het verhaal is vrij complex, maar goed te volgen. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Iris Donati, ze woont in Amsterdam en heeft, naast haar Italiaanse vader, geen familie. Dan moet ze voor haar werk naar Londen, daar loopt ze Viola tegen het lijf. Viola is een jonge vrouw die als twee druppels water op Iris lijkt. Al snel wordt duidelijk dat de vrouwen bloedverwanten zijn. De vrouwen willen weten wat hun herkomst is, dat leidt hun terug naar Italië.  Daar staat in Toscane een oude villa met een magische tuin, beide zijn eigendom van de Donati familie, hun familie!

De bloementuin is een unieke roman over een gecompliceerde familie, die allen een ding gemeen hebben: ze voelen zich sterk verbonden met de natuur en dan vooral met hun tuin in Toscane. De mysterieuze tuin is dan ook de rode draad in het verhaal. De diverse planten die in de tuin voorkomen worden uitvoerig beschreven. Origineel, maar wel even wennen. De bloementuin zal zeker in de smaak vallen bij tuinliefhebbers! Heb je hier niet zoveel mee dan heeft het verhaal rondom de Italiaanse Donati familieleden voldoende te bieden om je van begin tot eind te blijven boeien. Een bijzonder veelzijdige roman voor een groot publiek.

Deze recensie is onderdeel van de officiële blogtour rondom De bloementuin, georganiseerd door Xander Uitgevers.

Gastrecensie Hilde Triest: De bloementuin van Caboni; een mysterieuze, kleurrijke en emotionele reis.

Het verhaal neemt je bij de hand en laat je niet meer los.
Als Iris Donati in Londen haar evenbeeld tegen het lijf loopt, wordt haar wereld op zijn kop gezet. Deze vrouw, Viola, moet haar verloren tweelingzus zijn.

Twintig jaar lang werden de zussen van elkaar gescheiden. Op zoek naar hun wortels beginnen ze samen aan een zoektocht die naar hun geboorteplek leidt: een huis in Toscane met een stervende tuin die ooit vol exotische bloemen stond.
De villa verbergt een groot familiegeheim.
Kunnen Iris en Viola het mysterie van hun verleden ontrafelen en zo ook de vervallen tuin weer tot leven brengen?
Een zeer mooie leeservaring over familiebanden en de relatie tussen mens en natuur.

Ik kon deze schrijfster nog niet, maar ben fan geworden!

Gastrecensie Dayenne Wamsteeker: Iris Donati is een jonge vrouw, die naast haar Italiaanse vader geen familie heeft. Tijdens een bezoek aan een bloemenbeurs in Londen loopt ze een vrouw tegen het lijf, die als twee druppels water op haar lijkt. Geschokt keert Iris terug naar Amsterdam, waar haar vader vertelt dat het haar tweelingzus Viola moet zijn. Als kleine meisjes zijn de tweelingzussen gescheiden toen hun ouders uit elkaar gingen. Ze zijn opgegroeid in de waan dat hun vader/moeder was gestorven.

Iris en Viola zijn nieuwsgierig naar hun roots en keren terug naar hun geboorteplek in Toscane. Daar woont hun oma in een oude villa met een grote magische tuin eromheen. De tweeling is blij dat ze hun familie ontmoet hebben, maar komen er ook achter dat er grote familiegeheimen zijn, die grote gevolgen hebben gehad. Komen Iris en Viola erachter wat zich in het verleden heeft afgespeeld?

In De bloementuin wordt het verhaal uit het heden over Iris en Viola afgewisseld met fragmenten die geschreven zijn vanuit het personage Bianca, zo’n veertig jaar daarvoor. Bianca doet er alles aan om haar vader Lorenzo tevreden te stellen en probeert zich voorbeeldig te gedragen, zodat hij haar gaat waarderen. Lange tijd is onduidelijk wie Bianca precies is maar hoe verder je in het boek komt des te meer puzzelstukjes op de juiste plek vallen. De schrijfster heeft de spanning in het boek goed opgebouwd, waardoor het verhaal tot het eind mysterieus en meeslepend blijft.

Schrijfster Cristina Caboni heeft een prettige schrijfstijl, ze schrijft beeldend en in heldere bewoordingen, waardoor je als lezer meegenomen wordt naar Toscane, de villa en en de magische tuin van de Donati’s. Daarnaast weet de auteur de emoties van de verschillende personages mooi te verwoorden, waardoor de personages tot leven komen en een gezicht krijgen. Zo lijkt de tweeling Iris en Viola van buiten bijzonder veel op elkaar, maar zijn ze innerlijk heel verschillend. Dit zorgt ervoor dat de zussen in het begin erg aan elkaar moeten wennen, maar uiteindelijk leren ze elkaars eigenschappen te waarderen en gaan ze van elkaar houden als zussen. Ook bij vader Francesco en moeder Claudia zit er veel oud zeer dat gedurende het verhaal naar boven komt. De schrijfster geeft inzicht in hun gevoelens, waardoor je met alle karakters gaat meeleven.

De auteur van De bloementuin, Cristina Caboni is schrijfster, imker en rozenkweker. Dat de schrijfster een liefde voor bloemen heeft is duidelijk te merken in haar derde roman. In het boek starten veel hoofdstukken met een korte beschrijving van een bloem of plant die je in de tuin kunt vinden. Caboni weet dit zeer poëtisch te beschrijven, waardoor je de bloemen voor je ziet en spontaan zin krijgt om je tuin vol te zetten met de prachtigste planten en bloemen. De bloementuin is een bijzondere roman over mysterieuze familiegeheimen, een familie met liefde voor de natuur en een magische tuin in Toscane

★★★★
Titel: De bloementuin
Auteur: Cristina Caboni
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Categorie: Romans
Pagina’s: 400
Uitvoering: paperback
Thema’s: tuinieren, familie, geheimen, erfgoed
ISBN13: 9789401607339
Verkrijgbaar vanaf: 11-08-2017
Datum recensie: 13-08-2017
Recensie: Sandra Hutchison
Gastrecensie: Hilde Triest
Datum gastrecensie: 30-11-2017
Prijs: €19,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s