Een nacht op het strand

Standaard

Celina is een pop en ze is achtergelaten op het strand door Mati, het meisje dat Celina al vanaf haar geboorte heeft en overal mee naar toe sleept. Ze zijn onafscheidelijk, maar sinds Mati een katje heeft, kijkt ze minder naar Celina om. Die voelt zich in de steek gelaten en wacht vergeefs tot Mati haar komt zoeken. Maar de avond valt en Celina is alleen en bang. Ze wordt opgeraapt door de Wrede Badmeester van Zonsondergang, die niet veel goeds in de zin heeft. Bovendien gaat in de nacht Celina’s fantasie met haar aan de haal. Maar eind goed al goed: wanneer de zon opkomt wordt ze teruggebracht naar Mati en is alle leed geleden.

 

Sinds het verschijnen van De geniale vriendin (2013), het eerste deel uit de Napolitaanse reeks, is Elena Ferrantes internationale faam als een van de meest onweerstaanbare, indringende en stijlvolle hedendaagse auteurs enorm gegroeid. De Napolitaanse reeks bestaat uit de romans De geniale vriendin (2013), De nieuwe achternaam (2015), Wie vlucht en wie blijft (2016) en Het verhaal van het verloren kind (2016). Van deze romans zijn ruim 200.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast schreef zij Dagen van verlating (2003), De verborgen dochter (2008) en Kwellende liefde (2016).

 

Recensie: Een nacht op het strand is een fantasierijk verhaal, met in de hoofdrol een pop, die luistert naar de naam Celina. Haar gedachtegang wordt, door de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante, op overtuigende wijze gebracht. Ze haalde haar idee voor dit boek uit haar roman: De verborgen dochter. Een roman waarin een volwassen vrouw een pop steelt van een in haar ogen veel te gelukkig meisje.

Na een leuke dag op het strand neemt het meisje Mati haar kat in haar armen en gaat naar huis. Ze lijkt haar pop Celina compleet te zijn vergeten en laat haar helemaal alleen achter. De spraakzame pop is compleet afhankelijk van de wereld om haar heen, ze kan zichzelf niet verroeren.

In de nacht struint de wrede badmeester het strand af naar alles wat blinkt, maar vanavond heeft hij niet veel geluk. Geen sieraden voor hem dit keer. Dan ziet hij de pop Celina, zij bezit iets wat hij goed kan verkopen op de markt, een schat van woorden. Celina wil haar stem niet kwijt, gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek.

Een nacht op het strand is een tikkeltje duister, maar vooral spannend voorleesboek. Misschien iets minder geschikt voor heel jonge kinderen. Het originele verhaal is aangevuld met een ruim aantal mooie creaties van de Italiaanse Illustrator Mara Cerri. Aanrader voor fans van Elena Ferrante.

Doe mee met onze prijsvraag en maak kans op het boek Een nacht op het strand. Klik hier!

★★★★★
Titel: Een nacht op het strand
Oorspronkelijke titel: La spiaggia di notte
Uit het Italiaans vertaald door: Marieke van Laake
Auteur: Elena Ferrante
Illustraties: Mara Cerri
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Categorie: jeugdboeken
Thema’s: vriendschap, zee, strand, verlies, taal
Pagina’s: 40
Uitvoering: hardcover
ISBN13: 9789028427075
Verkrijgbaar vanaf: 06-06-2017
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 02-07-2017
Prijs: €14,99
Bestellen

Lees ook de recensie van: Kwellende liefde

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s